„Lupta împotriva fraudei cu TVA nu este o prioritate pentru România” și, în continuare, “nivelul de detectare în țara noastră este foarte scăzut”, declară procurorul șef al Parchetului European, Laura Codruța Kovesi, într-un interviu acordat Context.ro.
Asta se întâmplă în contextul în care această infracțiune nu mai este națională, ci se internaționalizează, iar grupurile de crimă organizată devin din ce în ce mai mobile și se „profesionalizează”, iar pe teritoriul României „sunt foarte multe firme fantome, sunt foarte multe tranzacții care trec și care nu sunt detectate”.
„Dacă vrem salarii mai bune, dacă vrem să avem un buget mai bun în România, trebuie să reducem frauda cu TVA și trebuie să reducem frauda pe evaziune fiscală”, mai spune Kovesi în interviul acordat Context.ro.
România a pierdut în 2021 șapte miliarde de euro din cauza fraudelor la taxa pe valoarea adăugată, cunoscută mai simplu drept TVA, iar Europa pierde în fiecare an peste 50 de miliarde de euro din din această infracțiune.
Citește și Cei 23 de polițiști de frontieră arestați la Calafat au scăpat cu control judiciar
Principalele declarații:
Europa pierde în fiecare an peste 50 de miliarde de euro din frauda cu TVA, care nu mai este infracțiune națională, este deja infracțiune internațională.
Nu există nicio țară curată în ceea ce privește corupția și frauda cu TVA.
Între grupurile organizate care fac trafic de droguri, trafic de persoane și infracționalitate financiară există foarte mare legătură. Ele nu pot exista separat. Traficul de droguri nu poate exista dacă nu e finanțat și nu poate exista dacă cineva nu spală banii. Ia-le banii și o să vezi că nu mai poate să existe trafic de droguri. Deci doar să lupți cu traficul de droguri în România, fără să lupți și cu evaziunea fiscală și cu frauda cu TVA pe termen lung nu va aduce rezultate
În România, să lupți cu frauda cu TVA nu este o prioritate. În foarte puține țări lupta cu evaziunea fiscală și cu frauda cu TVA a fost o prioritate. A fost ignorată ani de-a rândul. Și atunci grupurile organizate normal că se reprofilează.
În continuare nivelul de detectare în România este foarte scăzut, foarte scăzut. Noi avem acum în investigare sub 10 cazuri din România.
Ca să spunem simplu unui cetățean român, dacă vrem salarii mai bune, dacă vrem să avem un buget mai bun în România, trebuie să reducem frauda cu TVA și trebuie să reducem frauda pe evaziune fiscală.
Dacă vă uitați în ultimul raport al Comisiei Europene, cel mai mare deficit de încasare a TVA-ului este în România – 32% – aproape dublu față de celelalte state membre.
Nu putem crește salariile, nu putem avea spitale mai bune, nu putem avea școli, nu putem avea drumuri, nu putem avea bandă pentru cei care au handicap sau, nu știu, pentru bicicliști sau pentru ce este nevoie. Pentru că nu sunt bani la buget. De ce nu sunt bani la buget? Una din cauză este și frauda cu TVA.
Avem în acest moment la nivel european înregistrate peste 300 de dosare cu TVA, valoarea estimată a daunelor în aceste dosare este peste 10 miliarde de euro.
Ani de zile am auzit că s-a luptat cu mafia, ani de zile s-a luptat cu traficul de droguri, ani de zile s-a luptat cu traficul de persoane și suntem în același punct.
Cel puțin în cazurile pe care noi le-am investigat cu TVA, banii care au fost obținuți au fost trimiși în afara Uniunii Europene, în Dubai, în China, în Singapore, în diverse state terțe, după care au fost reintroduși în Europa prin diverse metode.
În general, acestea sunt metodele, în terenuri, în clădiri, deci scot banii în afara Uniunii, după care se fac diverse tranzacții fictive pentru a justifica proveniența banilor și banii sunt din nou reinvestiți și readuși în Europa.
Nu vreau să transformăm România într-un paradis al celor care fac fraude cu TVA și cu evaziune fiscală.
Sunt foarte multe firme fantome care sunt pe teritoriul României, sunt foarte multe tranzacții care trec prin România și care nu sunt detectate.
Citește și Orașul în care elevii dârdâie de frig: 14 grade în clase, la un mare colegiu
Interviul integral poate fi citit și urmărit video în publicația Context.ro.
Sursa foto – Context.ro
Urmăriți PressHUB și pe Google News!