Moscova, prin intermediul unor oligarhi moldoveni fugari și cu banii oamenilor de afaceri ruși, a creat și finanțat în Republica Moldova partide pro-europene și chiar unioniste, pentru a putea controla și influența nu doar segmentul pro-rus al clasei politice și al societății, dar și pe cel european, inclusiv pe cei care văd viitorul în unirea cu România.
Sumele puse în joc sunt fabuloase pentru Republica Moldova, de ordinul milioane de euro, practicile par să fi fost folosite nu o dată și în trecut, iar până recent nimeni nu a fost tras la răspundere pentru asemenea scheme, inclusiv pentru că „proiectele” aveau „bugetate” și o lista cu prețuri pentru coruperea demnitarilor.
Este pentru prima dată când detaliile unei astfel de afaceri apar în public în Republica Moldova, în cadrul unui dosar penal care a dus recent la condamnarea la 12 ani de închisoare a deputatului Alexandr Nesterovschi, intermediar într-o astfel de schemă ilegală.
O investigație a jurnaliștilor de la postul de televiziune TV8 arată că oligarhul fugar la Moscova, Ilan Șor, condamnat la 15 ani de închisoare în Republica Moldova, a încercat să o racoleze, în aprilie 2023, pe fosta deputată Arina Spătaru, o adeptă convinsă și vocală a vectorului pro-UE, pentru a crea un partid pro-european. Iar într-o discuție cu aceasta Șor a mărturisit că este în proces de creare și a unui partid unionist.
Doar că Arina Spătaru a sesizat organele de anchetă și a acceptat să joace rolul de agent sub acoperire pentru a deconspira schemele Moscovei operate prin Ilan Șor și sumele pe care acesta le pune la bătaie.
Ilan Șor este unul din cele mai odioase personaje ale momentului din politica moldovenească, care a gestionat o rețea de fraudare a alegerilor prezidențiale și a referendumului pro-UE din toamna trecută. Potrivit autorităților, banii veniți de la Moscova au țintit deturnarea a aproximativ 300 de mii de voturi, cam 20 la sută din electoratul Republicii Moldova, iar sumele ar fi fost cam între 100 și 200 de milioane de euro. Planul Kremlinului a eșuat la limită, însă autoritățile moldovene avertizează că Rusia pregătește noi strategii și sume mult mai mari pentru a obține o majoritate pro-rusă în Parlamentul de la Chișinău la alegerile parlamentare din această toamnă.
Citește și: Pe masa negocierilor americano-ruse: statutul „celor cinci regiuni” ucrainene
Scopul lui Șor era de a „pune ouăle în mai multe coșuri” și de a prelua guvernarea
Arina Spătaru mărturisește că Șor a încercat să o convingă că ea ar fi liderul ideal pentru echipa lui proeuropeană și că „el mai caută o echipă de unioniști”. „Șor spunea că este sigur că nimeni nu o să creadă că aș putea avea legături cu el, având în vedere profilul meu”.
În încercarea de a fi credibil, oligarhul i-a dat Arinei Spătaru mai multe detalii în discuția despre care nu știa că este înregistrată de investigatori. „Șor a recunoscut că partidul va fi finanțat din banii prietenilor lui ruși, ai oligarhilor ruși. El a recunoscut că Kremlinul caută un înlocuitor pentru Igor Dodon (liderul Partidului Socialiștilor – n.r.). El a recunoscut că vrea să revină acasă. A recunoscut că planifică să formeze mai multe partide și, așa cum se zice în popor, să pună mai multe ouă în diferite coșuri și să vină la guvernare”, povestește Arina Spătaru.
A urmat o invitație pentru o vizită de lux în Israel, unde Ilan Șor locuia în acel moment, pentru o discuție personală. Procurorii au folosit ocazia pentru a identifica locația lui Șor, planul fiind obținerea extrădării acestuia în Republica Moldova.
„Șor îmi spunea că are foarte mulți oameni de afaceri din Republica Moldova, că sunt niște petroliști în România, că are niște contacte cu antreprenori care sunt gata să finanțeze din Europa, dar desigur că mizează mult pe prietenii lui din Rusia, oligarhi, prietenii lui apropiați care i-au fost mereu aproape la cauze. Mă asigura că totul o să fie corect și eu nu o să am de suferit”, povestește Arina Spătaru.
La scurt timp după vizită, Arina Spătaru a primit o pungă cu un „cadou” de la Șor – 50 mii de euro și 100 mii lei moldovenești (echivalentul a 5 mii euro). „Un prim avans și un început”, cum i-a explicat Alexandr Nesterovschi, care era omul de legătură al lui Șor la Chișinău.
Au urmat indicații despre fondarea noului partid, cu nume concrete de experți cunoscuți care să ofere consultanță politică (Igor Volnițchi, fostul consilier al ex-premierului Vlad Filat), dar și servicii de PR (Doru Petruți, șeful Institutului de sondaje IMAS, care avuse anterior colaborări cu Ilan Șor.) Oligarhul a trimis și câteva persoane care să ajute la organizarea muncii în partid – activiști care au lucrat anterior și în alte formațiuni. Formațiunea politică a fost denumită Alianța Liberalilor și Democraților pentru Europa (ALDE).
Pentru că fondarea unui partid nou presupunea proceduri complicate, a fost preluat un partid existent deja, dar fără activități, iar liderul acestuia a primit 47 mii dolari pentru servicii.
Pentru funcția de secretar general al viitorului partid, Ilan Șor plătea un salariu de 10 mii de euro pe lună și un bonus de 100 mii de dolari dacă formațiunea ar fi luat 5% în alegeri locale și apoi participă la alegerile parlamentare. Persoanele din funcții mai importate erau salarizate cu 8-10 mii euro pe lună. Liderii organizațiilor raionale primeau din start plăți unice de 10 mii de euro şi ulterior salarii a câte o mie de euro lunar, plus cheltuieli de benzină şi amortizarea maşinii. Pentru secretarii de oficii teritoriale se plăteau 500 de euro lunar. Pentru crearea unei organizații teritoriale se alocau între 5000 și 8000 de euro.
Din sentința de condamnare a deputatului Alexandr Nesterovchi jurnaliștii au aflat și despre alte plăți informale pentru politicieni. Șor plătea deputaților socialiști, atrași în echipa sa, câte 5 mii de dolari pe lună, un fel de „salariu pentru loialitate”. În Partidului Renaștere, creat tot de Șor, un primar racolat din altă formațiune era plătit inițial cu sume unice între 5 mii și 10 mii de dolari, plus un salariu lunar de la 10 la 20 de mii de lei (500-1000 euro). Pentru chiria oficiului lui Nesterovschi, Ilan Șor plătea o mie de euro pe lună, juristul primea 250 euro pentru două ore de lucru pe zi. Protestatarii erau plătiți pe zi de protest cu 200 de lei, cam 10 euro.
Autoritățile încearcă să demanteleze rețeaua Șor
Dosarul lui Nesterovschi este doar un episod din ancheta procurorilor ce vizează finanțarea ilegală a unor partide politice de către un grup criminal organizat condus de Ilan Șor. Deputatul Alexandr Nesterovschi a fost primul condamnat la 12 ani de închisoare, dar a reușit să fugă în regiunea transnistreană. Serviciul de Informații și Securitate a anunțat că a fost ascuns pe teritoriul Ambasadei Federației Ruse din Chișinău și apoi transportat în stânga Nistrului cu o mașină a misiunii diplomatice.
Pe 31 martie a primit 6 ani de închisoare și deputata Irina Lozovan, care a migrat împreună cu Nesterovschi de la PSRM la Partidul Renaștere. Aceasta a fost acuzată de coruperea primarului din Ocnița, care urma să primească un milion de lei (50 mii euro) pentru a trece la Partidul Renaștere. Și Irina Lozovan a fugit în Transnistria înainte de a-și afla sentința.
Pe masa judecătorilor se mai află dosarele deputatei Marina Tauber și bașcanei Eugenia Guțul, acuzate de finanțare ilegală a partidelor. Tauber a fugit din Republica Moldova pe 7 ianuarie curent. Bașcana Găgăuziei era cât pe ce să plece și ea din țară, fiind reținută la aeroport pe 25 martie. În prezent, aceasta se află în arest la domiciliu.
Urmăriți PressHUB și pe Google News!
(Ilustrație: Alex Buretz)