Kursk: Ce urmărește Ucraina cu ofensiva sa? | Deutsche Welle

Data:

spot_img

Ce urmărește Ucraina cu ofensiva sa? Pentru prima dată de la invazia Rusiei, Ucraina desfășoară trupe pentru a penetra teritoriul Rusiei. Avansul lor în districtul Kursk ar putea fi semnul unor noi strategii și riscuri, cred experții vestici.

Probabil că Ucraina a întreprins un „prim pas” către o schimbare de strategie în apărarea sa împotriva invaziei ruse, afirmă Jen Spindel, profesoară la Universitatea din New Hampshire, într-un interviu acordat DW.

Comentând evoluțiile din ultimele zile din oblastul Kursk din vestul Rusiei, experta în politică externă și de securitate amintește că „Ucraina nu poate continua să ducă acest război așa cum a făcut-o în ultimii doi ani. Pur și simplu nu are suficient personal și arme pentru a face acest lucru”.

Spindel și colegii de la publicația americană Foreign Affairs pledaseră încă din luna mai pentru o atare regândire de strategie, în sensul asumării ”unui război al epuizării în locul unui război de la egal la egal”.

Strategia de război ucraineană, scriau ei, trebuie să devină mai „asimetrică”. Aceasta presupune evitarea confruntării în câmp deschis cu armata rusă – superioară din multe puncte de vedere – și concentrarea pe tactici mai bine adaptate la efectivele și armamentul armatei ucrainene. Or, exact acest lucru pare să se întâmple în Kursk. „Ucraina arată că teritoriul rusesc nu mai este de neatins și că Ucraina îl atacă pentru a distrage atenția forțelor ruse de la bombardarea și devastarea Ucrainei”, spune Spindel.

Citește și: De ce evită unii procurori să confiște camioanele care transportă lemn ilegal

De ce a intrat Ucraina în Kursk?

Kievul continuă să păstreze tăcerea la mai bine de o săptămână de la debutul ofensivei sale, în condițiile în care președintele Volodimir Zelenski a vorbit până acum doar despre „relocare prealabilă a războiului pe teritoriul agresorului”. Un militar ucrainean de rang înalt a declarat la finele săptămânii trecute pentru agenția de presă AFP că „mii” de soldați ucraineni au fost implicați în operațiune, scopul fiind de a „suprasolicita” forțele ruse și de a contribui la „destabilizarea situației”.

Luni, Olexandr Sirskîi, comandantul suprem al armatei ucrainene, a comentat pentru prima dată „operațiunea ofensivă din regiunea Kursk”, generalul precizând că Ucraina controlează aproximativ 1.000 de kilometri pătrați de teritoriu rusesc.

Luptele din Kursk au fost comentate și de președintele rus Vladimir Putin, potrivit căruia „inamicul încearcă să își îmbunătățească viitoarea poziție de negociere”. Liderul de la Kremlin avertizează însă că acest lucru nu va reuși, obiectivul principal al Rusiei în acest moment fiind să respingă forțele ucrainene.

Continuarea, în Deutsche Welle

Citește și: Director la Sf Pantelimon despre angajatele care au sesizat procuratura: „În fiecare zi în care profesează, defăimează ireversibil imaginea profesională a medicilor din întreaga țară”

Urmăriți PressHUB și pe Google News!

(Sursa foto: General Staff of the Armed Forces of Ukraine / Facebook)

spot_imgspot_img
Deutsche Welle
Deutsche Wellehttps://www.dw.com/ro
Deutsche Welle este un post de radio internațional din Germania. A început să emită regulat din anul 1953. Este membru ARD. Primul program în limba română a fost difuzat de postul de radio german la 19 august 1963. Și-a încetat activitatea pe 1 ianuarie 2012. Momentan, există un site în limba română.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Distribuie articolul

spot_img

Știri de astăzi

Mai multe articole similare
Related