În urmă cu o lună, primarul general al Capitalei, Nicușor Dan, anunța că a cerut Parchetului de pe lângă Judecătoria Sectorului 1 să oprescă construcția la blocul din strada I.C. Visarion 8. Între timp, lucările continuă nestingherite. Proprietar? Un lanț de firme offshore din Cipru care duc spre afaceriștii Gigi Nețoiu și Luchi Georgescu.
Clădirea făcea parte din ansamblul istoric Bulevardul Lascăr Catargiu. Astăzi nu mai există, fiind demolată fără autorizație. Fostul edil Gabriela Firea a aprobat, în 2019, construcția unui bloc cu 4 etaje pe teren, deși zona era una protejată.
La mai bine de o lună de la anunțul primarului Nicușor Dan, lucrările pe strada Visarion nr 8 sunt în toi. Muncitorii supravegheați de reprezentanții unei firme de pază erau pe șantier și își vedeau liniștiti de lucru.
Beneficiarii din acte
Pe panoul de șantier, beneficiar apare Claudiu Roberto Badiu. Potrivit platformei termene.ro, el este acționar la Meda Prod Livrare SA, la Beciul Domnesc Group SA și la Evo Way Security SA.
Primele două societăți fac parte din afacerea Meda și Vincon Vrancea, actual Beciul Domnesc SA, societăți controlate de Luchi Georgescu, fosta concubină și parteneră de afaceri a lui Gigi Nețoiu.
Ultima este o firmă cu obiect de activitate servicii de protecție și gardă care are sediul social la aceeași adresă cu grupul de firme Meda, producător de mezeluri important de pe piața românească.
În septembrie 2019, proprietar al terenului de pe strada Visarion nr 8 devine societatea Meda Prod Distribution SA.
Documentul vorbește exclusiv de un teren de 644 metri pătrați, împrejmuit cu un gard. Se infiintează apoi o nouă carte funciară, rezultată din dezmembrarea imobilului existent și se repoziționează clădirea.
Firmele din Cipru
Meda Prod Distribution SA este deținută în proporție de 99,9 % de o firmă offshore din Cipru. Este vorba de Fenara Holdings Limited, cu sediul social Cipru, 2301 Lakatamia, Nicosia și este reprezentată de Georgiana Monica Ana Dima, avocat în baroul București. La rândul ei, Fenara Holdings este controlată de o altă firmă offshore, Ponario International LTD.
Meda Prod Distribution este administrată de Luchi Georgescu.
În iunie 2021, printr-o hotărâre a acționarilor, parafată prin decizie a Tribunalului București, o altă firmă, Meda Prod 98 SA, era divizată parțial și o parte din patrimoniu era transferat către Meda Prod Distribution SA.
Ambele firme au același acționar majoritar, respectiv societatea cipriotă Fenara Holdings Limited și sunt administrate de Luchi Georgescu. Printre bunurile transferate de la o societate la alta regăsim și imobilul din strada Visarion nr 8, evaluat la suma de 742.532 de euro. El a apare în actele publicate în Monitorul Oficial având categoria de folosință curți construcții „evaluat numai în vederea taxării la suma de 742.532 EURO”.
În acte se mai arată că terenul este liber de sarcini şi are impozitele şi taxele către stat achitate la zi.
Rezultă un preț de 1150 de euro pe un metru pătrat. Potrivit panoului de șantier, imobilul în construcție va avea două subsoluri, parter, trei etaje și al patrulea retras. Termenul de finalizare a construcției este septembrie 2023.
Distrugere premeditată
În 2007, Primăria Sectorului 1 a emis un PUD (Plan Urbanistic de Detaliu), dar Comisia monumentelor istorice a refuzat să avizeze desfiinţarea imobilului. Pentru că nu au obținut autorizaţie pentru desfiinţare, proprietarii care au obținut fostul imobil naționalizat, au lăsat clădirea să se degradeze. Ulterior au vândut casa și terenul care au ajuns pe mâinile mai multor proprietari.
Urmărind imaginile de pe Google Street, rezultă că în iulie 2011, din clădire a mai rămas doar un perete. Opt ani mai târziu, clădirea dispare total, prin furtul materialelor.
Am întrebat Parchetul de pe lângă Judecătoria Sectorului 1 dacă a făcut vreun demers pentru a stopa lucrările pe șantier, așa cum ceruse primarul Nicușor Dan. Până la data publicării articolului nu am primit un răspuns. Îl vom publica imediat ce ne va fi transmis.
Luchi Georgescu, femeia de afaceri cu o avere estimată la 70 milioane de euro, a fost urmărită penal de procurorii anticorupție în urmă cu 7 ani.
Dosar clasat după decizia CCR
DNA anunța că Luchi Georgescu, alături de Gigi Nețoiu și alți șase apropiați erau cercetați sub control judiciar după ce în cursul anului 2007, o societate viticolă controlată de Gheorghe Nețoiu a luat în proprietate, în mod fraudulos, la prețuri sub valoarea de piață, suprafața totală de 692 hectare plantată cu viță de vie, situată pe amplasamentul fostelor plantații ale S.C. Vidișamp S.A. Huși, jud. Vaslui, teren aflat în administrarea Agenției Domeniilor Statului (ADS).
Potrivit sursei citate, Nețoiu, în înțelegere cu Luchi Georgescu (fostă Vasile) a căutat și identificat o modalitate ilicită prin care să dobândească în proprietate, la prețuri sub valoarea de piață, suprafața de teren în cauză.
La solicitarea Presshub, DNA ne-a transmis că dosarul a fost clasat în 2019 ca urmare a deciziei Curții Constituționale privind definiția abuzului în serviciu.
„Funcționarii publici nu au încălcat norme de reglementară primară, nefiind astfel întrunite exigențele deciziilor Curţii Constituționale a României și, implicit, premisele legale pentru atragerea răspunderii penale în ceea ce privește săvârșirea infracțiunii de “abuz în serviciu”, se arată în răspunsul DNA.
Urmăriți PressHUB și pe Google News!
[…] Citește și La cine a ajuns terenul de sub casa „dispărută” din centrul Bucureștiului. Cât a costat mane… […]