LA FOLLIA. Promisiunea unei „nebunii” muzicale

Data:

spot_img

Un eveniment muzical de excepție – LA FOLLIA – încheie ediția 2024 a stagiunii bucureștene de muzică veche cu promisiunea unei „nebunii” muzicale și a unui minunatul univers sonor creat în jurul foliei.

Spectacolul este prezentat Joi, 11 Iulie 2024, de la ora 19, în elegantul spațiu al Palatului Bragadiru, de către ansamblul de muzică barocă SEMPRE, una din cele mai vivante grupări muzicale ale României.

Citește și: Nicu Ștefănuță a fost ales candidatul Grupului Verzilor pentru funcția de Vicepreședinte al Parlamentului European

O călătorie muzicală

LA FOLLIA este o călătorie muzicală ce propune un rafinat melanj al sonorităților baroce italiene, franceze, germane, britanice și un repertoriu ce traversează Europa secolelor XV, XVII și XVIII. Iar punctul de plecare al acestei călătorii îl constituie simplitatea și naturalețea Foliei.

Numele foliei face referire la modul frenetic în care țăranii se învârteau și dansau pe această muzică. În lucrarea „Tesoro de la lengua castellana” publicată în anul 1611, Sebastian de Covarrubias descrie Folia ca pe „un dans atât de rapid şi zgomotos, încât la finalul lui dansatorii păreau ca fiind scoşi din minţi”.

Citește și: Contract de 1 miliard de dolari semnat de România pentru sisteme de artilerie

Așa se face că termeni precum „nebun” sau „scos din minți” sunt folosiți atunci când se dorește traducerea foliei. Aceasta era acompaniată (pe lângă instrumentele uzuale ale epocii) şi de alte instrumente de percuţie, cum ar fi „sonajas” şi „pandero” (instrumente din familia tamburinelor).

Acest fenomen muzical al foliei are o istorie îndelungată. Acordurile sale distincte au apărut mai întâi în muzica populară portugheză de la sfârșitul secolului al XV-lea devenind rapid un dans foarte răspândit în Portugalia acelei epoci. Mai apoi, termenul poate fi întâlnit în mediile muzicale culte ale acelei perioade, reprezentând un gen muzical abordat nu doar în spectacole populare ci și la Curtea Regală portugheză.

Urmăriți PressHUB și pe Google News!

spot_imgspot_img
PressHUB
PressHUB
Cea mai răspândită rețea de presă din România!

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Distribuie articolul

spot_img

Știri de astăzi

Mai multe articole similare
Related

Doina Lemny va primi titlul de Doctor Honoris Causa al Universității de Vest din Timișoara | Puterea a cincea

Doina Lemny, curatoarea expoziţiei Brâncuşi de la Timişoara, va...

Câștigătorii Concursului Internațional de Soluții Rulmentul, Brașov

Câștigătorii Concursului Internațional de Soluții Rulmentul, Brașov. Un proiect...