Aproximativ 1500 de persoane au participat duminică, 23 octombrie, la Marșul „Împreună pentru Siguranța Femeilor” în Iași. Marșul a pornit din fața Universității Alexandru Ioan Cuza, a continuat pe traseul Casa de Cultură a Studenților – UMF Iași – Palatul de Justiție – Fostul Tribunal și s-a încheiat în fața clădirii Prefecturii.
„Azi s-a vorbit despre nevoia de servicii sociale pentru victimele agresiunii, accesibile și femeilor din rural. Despre bugetele care să cuprindă și finanțări pentru aceste servicii ce pot fi dezvoltate de ONG-uri, dacă autoritățile nu le pot înființa.
Am vorbit despre legi drepte cu victimele și judecători care nu considera că un copil poate consimți la sex la 13 ani, când legislația spune clar ce poate decide un copil.
Cred că astfel de manifestări arată că vrem o societate mai buna pentru toți cetățenii, că vrem decideți care să țină seama de faptul că mai bine de jumătate dintre români sunt femei și fete și că acestea au nevoie de decizii care sa le facă să se simtă în siguranță, protejate, incluse”, a declarat Mihaela Munteanu, director de comunicare și advocacy la FONSS – Federația Organizațiilor Neguvernamentale pentru Servicii Sociale.
Citește și: Cine controlează televiziunile. Ramona Sorescu, de la comunicare pentru PSD la CNA
Marșul a avut scopul de a trage un semnal de alarmă cu privire la creșterea fenomenului de violență domestică.
„Azi am simțit solidaritatea de care au nevoie toate femeile din România pentru a vorbi despre violență. Astfel de acțiuni sunt utile în demersul nostru, al ONG urilor, pentru a atrage atenția autorităților asupra dimensiunii fenomenului, dar și pentru a încuraja femeile sa acceseze serviciile existente la nivelul județului Iași. Mulțumim tuturor celor care s-au alăturat acestei cauze și ne dorim ca acest eveniment să devină anual la Iași”, a declarat Petronela Șerban, coordonator servicii la Centrul de Mediere și Securitate Comunitară.
„Marșul pentru siguranța femeilor de astăzi a fost un mod de a atrage atenția autorităților că cetățenii cer în mod activ mai multă siguranță. Femeile, bărbații, copii și adolescenții prezenți astăzi au transmis solidar că este nevoie de legi mai coerente și mai bune împotriva violenței. O lume care luptă și asigură siguranța tuturor cetățenilor este o lume mai sigură pentru noi toți. O societate sigură pentru femei este o societate care se gândește la bunăstarea cetățenilor ei, a stării de bine emoționale și a integrării acestora.
Toţi avem responsabilitatea de a rupe tăcerea şi de a coopera cu toate forţele noastre odată, pentru a opri violenţă și acesta am vrut sa transmitem astăzi la marș. O bună parte a societății și-a asumat responsabilitate stopării acestei violențe, acum mai rămâne și autoritățile să treacă la acțiune”, a declarat Daniela Mitrofan, membru fondator al grupului Reset.
Un subiect foarte important
La eveniment au participat reprezentanții a 12 de ONG-uri care au organizat marșul, voluntari, membri ai societății civile și ieșeni care au vrut să-și arate susținerea pentru miile de femei care se confruntă cu abuzuri și violență domestică.
„Participarea FONTIS la Marșul pentru siguranța femeilor vine ca o reacție firească a comunității de tineri din Iași la o situație care ar trebui să privească întreaga societate: siguranța femeilor și egalitatea de gen.
Faptul că aproape 250 de tineri din comunitatea noastră s-au alăturat acestui demers, demonstrează importanța acestui subiect în rândul acestora și ne-am bucura ca, împreună cu ei și autoritățile relevante, să punem pe masa deciziilor, măsuri care să acopere cu adevărat nevoile de securitate și siguranță ale femeilor”, a precizat Raluca Iordachianu, vicepreședintele FONTIS – Federația Organizațiilor Neguvernamentale de Tineret din Iași.
Citește și: GALERIE FOTO | Investigații recente scot la iveală regimul comunist de exterminare din „orfelinatele morții”. Cine se face vinovat?
Campania națională de luptă împotriva violenței domestice
Evenimentul din Iași a fost parte a unei campanii naționale de luptă împotriva violenței domestice coordonată de Rețeaua pentru Prevenirea și Combaterea Violenței Împotriva Femeilor, marșuri precum cel din Iași având loc simultan la București, Cluj, Timișoara, Brașov, Sibiu, Mizil, Giurgiu și Valea Seacă.
„Am fost impresionați de numărul mare de participanți care s-au alăturat marșului, semn că populația Iașului conștientizează cât de mare este nevoia de servicii pentru victimele violenței, de suport pentru acestea. Sperăm că autoritățile vor fi receptive la cerințele noastre și că în curând vom vedea schimbări reale pentru protejarea tuturor femeilor”, a precizat Teodora Munteanu, unul din organizatorii evenimentului.
Organizatorii marșului de la Iași sunt organizațiile: Absorbante pentru toate, Rise Out, Centrul de Mediere și Securitate Comunitară, FONSS – Federația Organizațiilor Neguvernamentale pentru Servicii Sociale, Fundația Corona, FONTIS – Federația Organizațiilor Neguvernamentale de Tineret din Iași, Reset, Asociația CIVICA, FASMR – Federația Asociațiilor Studenților în Medicină din România, LSFI Liga Studenților de la Filosofie Iași, ParentIs și Asociația Grupul Zâmbetul Nostru.
Urmăriți PressHUB și pe Google News!