În Iași, o bună parte din activitatea desfășurată de către ONG-uri după momentul februarie 2022 s-a concentrat pe stabilizarea familiilor care au fugit din calea războiului și au ales să se refugieze în capitala Moldovei. Iar după ce s-au găsit cazare, o finanțare constantă, alimente și hrană, atenția s-a mutat încet-încet asupra copiilor.
Nevoile primare ale acestora au fost asigurate: locuri unde să se poată juca cu alții cu care vorbesc aceeași limbă, continuarea unei forme de educație, fie online, pe sistemele din Ucraina, fie fizic, cu profesori din Ucraina care s-au refugiat la rândul lor la Iași.
Citește și: Șoșoacă, proiect de lege prin care România să anexeze teritorii din Ucraina
Însă o asociație din Iași a făcut un pas în plus și a continuat să păstreze reflectorul asupra copiilor care au mai bine de un an de când au fost ultima oară acasă. Dincolo de jocuri și educație, aceștia sunt încurajați să se exprime mai bine, să își depășească fricile și să joace în piese de teatru sau să concureze în competiții de șah. „Ne-am gândit și la această latură culturală, a exprimării lor. Și ideea a fost a lor și a părinților. I-am întrebat: «ce altceva mai putem face?» și așa am ajuns să dezvoltăm acest centru”, a explicat Lucian Grigorescu, coordonator al Centrului Social pentru Familiile din Ucraina și președintele al Asociației Împreună pentru Miroslava. Continuarea, în Ziarul de Iași.
Urmăriți PressHUB și pe Google News!