La Revoluția din 1989, am câștigat dreptul de a sta în maiou în casă

Data:

spot_img

Se apropie iarna, iar mesajele politicienilor europeni pentru ca populația să facă la maxim economie de energie s-au intensificat. În egală măsură, s-au înmulțit pe rețelele de socializare și comparațiile pe care unii români le fac cu ultimul deceniu al comunismului ceaușist, când casele se transformau iarna în niște congelatoare.

Europa se așteaptă la o iarnă grea din punct de vedere al consumului de energie electrică și gaz, pe fondul sancțiunilor impuse Rusiei după invadarea Ucrainei. Pe de o parte, UE vrea să nu mai alimenteze cu bani mașina de război rusească, prin achiziționarea de gaz și petrol, pe de altă parte, Rusia șantajează Europa încă dependentă de Moscova pentru aceste produse.

O soluție găsită de liderii europeni este îndemnarea europenilor – autorități și cetățeni – să reducă pe cât posibil consumul de energie, tocmai pentru ca acele companii care depind pentru funcționarea lor de gaz, de exemplu, să nu falimenteze și pentru a plăti cât mai puțin rușilor. Îndemn care a luat, uneori, și forme mai ridicole, vezi recomandările din Elveția.

Totuși, un duș în doi e un „sacrificiu” minor, având în vedere că în Ucraina mor oameni pentru a ne proteja pe noi toți. Nu mai repet o realitate: rezistența ucrainenilor nu e doar pentru țara lor, ci pentru toată Europa.

Citește și: 10 sfaturi practice pentru a reduce facturile la energie

Reacții adverse au apărut peste tot, pe continent, dar pentru români aceste recomandări de reducere a consumului de energie au lovit un punct sensibil: pe români, ca nație, încă îi doare trauma frigului și întunericului suferit în case în ultimul deceniu ceaușișt.

Citește și: George Simion, refuzat la dineul cu Mike Pompeo, din SUA. Organizatorii i-au retras invitația

Deși au trecut 32 de ani de la Revoluția din 1989, românii încă sunt speriați de frigul din case

În așa măsură încât în casele românilor era exagerat de cald iarna chiar când energia termică era accesibilă ca preț. Ca răzbunare pe istorie, mulți români vor să stea în ianuarie ca vara, în maiou și pantaloni scurți/fustă.

Nu contează că la 26-27 de grade Celsius, iarna este înăbușitor în locuință, nu contează că e firesc ca între noiembrie și martie, să stai un pic mai îmbrăcat în casă. Nu conta nici costul facturilor, căci acesta era mincinos și înainte de 2022, prin acea subvenționare care transfera povara căldurii de la un grup de oameni la toți oamenii. Nu contează că actualele compensări la care s-a angajat Guvernul sunt, de fapt, o minciună, de asemenea o mutare a datoriei dintr-un buzunar în altul, dar tot pe banii populației, până la urmă.

Nimic nu e gratis pe lumea asta.

Prin urmare, acum, când se discută din nou despre „raționalizarea” energiei, vechile traume au apărut. Uimitor, chiar și la oameni care nu au trăit decât foarte puțin frigul comunist. Cumva această povară s-a transmis peste generații.

Iar mesajul pe care l-am regăsit eu, sugerat sau chiar spus direct, cam ăsta e: la Revoluția din decembrie 1989 ne-am câștigat dreptul de a sta în maiou în casă.

De altfel, majoritatea pozițiilor celor care se opun propunerilor de reducere a consumului sunt în această direcție a comparării situației de acum cu cea de dinainte de 1989. Ignorând, de fapt, că singura legătură este că cele două crize au fost create de câte un dictator nebun.

Ceaușescu pentru nebunia de a plăti datoria externă, un demers absolut inutil și devastator pentru România, Putin pentru nebunia de a recrea imperiul rus, care se va termina, cel mai probabil, cu distrugerea și a ceea ce a mai rămas din fosta URSS.

Bun, supărarea oamenilor este până la un punct firească. Dar în cam toate revoltele am observat un lucru comun: aproape toți acuză fie UE, fie SUA. Foarte rar apare cineva care să arate cu degetul spre războiul declanșat de Rusia și care a pus Europa în fața acestei situații complicate.

M-am rugat de un amic repetat să îmi spun dacă el crede că totuși Rusia e principala vinovată pentru iarna grea care probabil va urma. Pur și simplu a evitat un răspuns categoric. Nu sugerez că acești oameni ar fi pro Putin sau pro Rusia. Remarc doar cât de eficientă e propaganda atunci când trebuie găsit un alt vinovat.

Un alt aspect interesant este ignorarea vinovăției autorităților din România în ceea ce privește criza energetică. Într-adevăr, sacrificiul cerut azi românilor este revoltător, dar nu din cauza Bruxelles-ului, așa cum afirmă unii dintre revoltați. Vina e chiar aici la București.

România putea fi azi cu adevărat independentă energetic dacă:

  • PSD-ul lui Dragnea, apoi PSD-ul lui Ciolacu și PNL nu blocau ani în șir exploatarea gazelor din Marea Neagră (și nu mă poate convinge nimeni că aici nu a fost mâna rușilor și foarte, foarte mulți bani negri),
  • nu ar fi fost manipularea de la Pungești, unde mulți activiști ecologiști, poate bine intenționați, au mușcat aceeași propagandă rusească,
  • nu s-ar fi furat miliarde de euro, de către românii noștri, la Complexul Energetic Oltenia, Complexul Energetic Hunedoara, Porțile de Fier, CET-urile din orașe și multe alte locuri unde unitățile de producere de energie au fost lăsate să se degradeze.

Citește și: UDMR lovește la temelie DNA și DIICOT cu un amendament la legile justiției

E de înțeles, oarecum, să fiți revoltați că trebuie să stați puțin mai îmbrăcați în casă iarna asta. Doar că, pe de o parte, „sacrificiul” vostru e infim față de drama ucrainenilor, iar pe de altă parte, vedeți adevărații vinovați, corupții din toată industria energetică și din politică, și puneți presiune pe ei să nu mai fure, dar nu ștampila de vot.

Iar în final, puteți consuma cât vreți, dacă plătiți. Pomenile sunt înșelătoare.

Urmăriți PressHUB și pe Google News!

spot_imgspot_img
Răzvan Chiruță
Răzvan Chiruță
Răzvan Chiruță a fost redactor-șef al PRESShub (presshub.ro), din ianuarie 2022 până în iunie 2024. Anterior, a fost redactor-șef al revistei Newsweek România, din 2018 până în 2021, și cotidianului România liberă, între 2015 și 2017. Este absolvent de Jurnalism, în cadrul Universității „Al.I.Cuza” din Iași, și a urmat un master în Managementul instituțiilor mass-media (fără disertație) la Facultatea de Jurnalism și Științele Comunicării din cadrul Universității din București. Și-a început cariera la Opinia studențească, cunoscuta școală de presă din Iași. A lucrat în presa locală, apoi a devenit corespondent pentru Iași al cotidianului Evenimentul Zilei. Din 2004, a coordonat pentru șase luni secția de corespondenți a Evenimentului Zilei. A mai lucrat la săptămânalul Prezent și a colaborat cu revistele Dilema Veche și Suplimentul de Cultură. Este co-autor în volumele „Mass-media și democrația în România post-comunistă” (ed. a II-a), Ed. Institutul European, Iași, 2013, și „COVID - 19. Dimensiuni ale gestionarii pandemiei”, Editura Junimea, Iași, 2020.
3 COMENTARII
  1. Suntem in razboi . Incepind cu acesta propozitie trebuie judecat totul.Total suflarea stie cit s-a furat si in Rusia si in Ucraina si in tarile foste comuniste .32 de ani Europa a primit din Rusia cantitati uriase de gaze si petrol posibil platite in integralitate sau poate nu coruptia fiind la baza tuturor tranzactiilor din sistemul energetic . Decesele recente si inexplicabile sau nexplicate ne fac sa intelegem asta cum dealtfel intelegem si ce s-a intimplat in sistemul militar al rusilor acolo unde coruptia a facut si ea ravagii vizibile chiar de am fi acum pe Luna .Independenta energetica apare acum exact atunci cind trebuie . Ce rost avea sa iti folosesti resursele cind gazul si benzina veneau aproape gratis din Rusia . Un litru de benzina costa la pompa cu acize cu tot , nu cu multa vreme in urma ,cit 4 tigari . Trai nineaca .Resursele nu trebuiau folosite si nici extrase ele avind , in trecut , costuri mari de extragere . Acum tehnologia a devenit extrem de profitabila cind ne gindim la costurile de extractie .Ce ne facem acum daca extrageam totul cu multi ani in urma .A arata cu degetul acolo unde nu exista vina e usor .

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Distribuie articolul

spot_img

Știri de astăzi

Mai multe articole similare
Related

Schimbarea la față a lui George Simion

Candidatul AUR la președinție, George Simion, în vârstă de...

Va trece si asta!

Filosoful britanic Tim Crane ironizează în cartea „The Mechanical...

Ciolacu, „premierul Nordis” – singur şi temător?

Premierul Marcel Ciolacu, 56 de ani, a consumat multă...

Revizionismul lui Simion și întâlnirile cu agenții ruși | Puterea a Cincea

Revizionismul lui Simion și întâlnirile cu agenții ruși. Calitatea...