Ecourile Conferinței de Securitate de la Munchen au reverberat puternic la nivel internațional. Marți, 18 februarie, a avut loc prima întâlnire oficială dintre delegațiile Statelor Unite și Rusiei, în vederea stabilirii condițiile de încheiere a conflictului din Ucraina.
După aproape 3 ani de la invazia neprovocată a Rusiei în Ucraina (24 februarie 2022), administrația Trump a decis să înceapă negocierile cu Rusia, fără participarea Ucrainei sau a statelor din UE.
Întâlnirea a avut loc sub patronajul prințului moștenitor al Arabiei Saudite, Mohammed bin Salman Al Saud. Delegația americană, formată din secretarul de stat, Marco Rubio, consilierul pentru securitate națională al Casei Albe, Mike Waltz, și emisarul pentru Orientul Mijlociu, Steve Witkoff și cea rusă, compusă din ministru de externe, Serghei Lavrov, consilierul de politică externă, Yuri Ushakov și șeful fondului suveran al Rusiei, Kiril Dmitriev s-a așezat la masa discuției pentru patru ore și jumătate, în deja celebra poză surprinsă de Reuters.
DEZGHEȚAREA RELAȚIILOR SUA-RUSIA
Marco Rubio, într-un interviu pentru Associated Press, a declarat că cele mai importante concluzii ale discuției sunt (1) promovarea cooperării geopolitice, economice și de investiții dintre Rusia și SUA, (2) constituirea unei echipe responsabile pentru încheierea războiului și (3) stabilirea unui mecanism de consultare pentru normalizarea relațiilor.
Obiectivele urmărite de SUA în negociere, formulate de consilierul de securitate națională al SUA, Mike Waltz, sunt sfârșitul permanent al războiului și tranșarea problemelor legate de teritoriul și garanțiile de securitate ale Ucrainei.
Lavrov a reiterat faptul că intrarea “Ucrainei în NATO este o amenințare directă la interesele Federației Ruse” și a respins ideea desfășurării unor forțe internaționale de menținere a păcii în Ucraina.
RĂSPUNSUL EUROPEAN
Aflat într-o vizită la Ankara în compania președintelui turc, Recep Tayyip Erdogan, Zelenski a declarat că negocierile “nu ar trebui să aibă în spatele” Ucrainei și a încurajat participarea statelor Europene și Turciei în negociere.
Trimisul SUA pentru Ucraina, Keith Kellogg, urmează să viziteze Kiev, după ce în această dimineață a avut o întrevedere cu Președintele Consiliul Europei, António Costa. Totodată, Ursula von der Leyen a punctat că dorește o colaborare între SUA și UE pentru a respecta “independența, suveranitatea și integritatea teritorială a Ucrainei”.
Externalizarea negocierilor și eliminarea Ucrainei și Europei de la masa negocierilor pavează drumul spre o negociere bilaterală doar între Rusia și SUA.
Șeful executiv al Rheinmetall, una dintre cele mai mari companii producătoare de armament din Europa, a declarat că „Europa a rămas la «masa copiilor»”.
Respingerea Europei la masa negocierilor din partea Rusiei va crea o mai mare falie între SUA și Europa, după cum arată Institutul de Studiu al Războiului.
RELAȚIILE ECONOMICE PRIMEAZĂ
După cum notează SkyNews, nu a fost stabilită nicio întâlnire viitoare între Trump și Putin, dar premisele bune trasate de această primă întâlnire oferă încredere că o întâlnire în viitorul apropiat nu este exclusă.
Administrația Trump se arată mult mai flexibilă față de fosta administrație Biden. Problemele invocate de partea europeană, -legate de abuzurile și crimele comise de Rusia-, par că nu sunt impedimente pentru Donald Trump.
După numeroasele sancțiuni și amenințări îndreptate spre partenerii occidentali, Trump demonstrează o înțelegere mult mai mercantilă a lumii decât protejarea valorilor europene.
Urmăriți PressHUB și pe Google News!
(Foto: AGERPRES/EPA/ANATOLY MALTSEV)