duminică, 24 octombrie 2021
spot_img
AcasăNewsletterLa Spitalul din Reșița nu sunt soluții imediate, doar amenzi și speranțe...

La Spitalul din Reșița nu sunt soluții imediate, doar amenzi și speranțe în viitor

Situația Spitalului Județean de Urgență din Reșița nu poate fi rezolvată rapid, o recunosc toți factorii responsabili. Unitatea spitalicească nu este autorizată de Autoritatea Națională de Management al Calității în Sănătate (ANMCS), fiind în curs de evaluare.

A fost nevoie de câteva fotografii ajunse în spațiul public pentru ca foarte multe instituții de control să se trezească, deși Staționarul 3 al Spitalului Județean de Urgență din Reșița era declarat ca unitate COVID 19 încă din martie 2020, prin ordin de ministru.

Nimeni nu a împiedicat Inspecția Sanitară de Stat și ANMCS să verifice cum se desfășoară asistența medicală în această unitate spitalicească. Presa a tot scris de mai multe ori (aici, aici și aici).

Iar actualul manager a fost destituit, odată, de către ministrul Sănătății, la propunerea prefectului, tot în urma unor articole de presă din care rezultă că tocmai la acel Staționar 3 lipseau materialele de protecție pentru personalul medical.

Alina Stancovici a revenit, însă, pe post, după ce legea stării de alertă a fost modificată în Parlament și spitalele locale au revenit în subordinea președinților de Consiliu Județean. Silviu Hurduzeu, președintele de atunci al Consiliului Județean Caraș-Severin, a insistat să o numească din nou!

Dar nu numai semnale de alarmă au fost, ci și câteva comisii de anchetă, care ar fi trebuit să lămurească și să normalizeze activitatea din acest spital. Din păcate, deși comisiile de anchetă au fost compuse din profesioniști, deși unitatea este evaluată de către ANMCS și Inspecția Sanitară de Stat ar fi putut merge zilnic în control la spital, nici una dintre aceste instituții și comisii de profesioniști nu au descoperit aceste abuzuri de la Staționarul 3: oameni batjocoriți, umiliți, ținuți dezbrăcați pe hol sau în saloane insalubre!

Pe lângă problemele clădirii, care este una extrem de veche, aici este și o problemă de atitudine a angajaților, care se dezumanizează evident atunci când tratează ființe umane. Iar concluzia este evidentă când aflăm că și la 3 zile de la apariția imaginilor, atunci când președintele CJ Caraș-Severin și primarul Reșiței au mers la acest Staționar 3 să vadă cu ochii lor situația, portarul lipsea din post!

„Deși afară erau minus 6 grade Celsius toate ușile de la acest spital erau deschise!”, a declarat primarul Ioan Popa. Cu alte cuvinte nici după ce în presă au apărut imaginile de coșmar angajații nu s-au străduit ceva mai serios să-și facă meseria!

„Am cerut renunțarea la această clădire, nu este funcțională!”

Chiar în ședința din 27 noiembrie a Consiliului Județean Caraș-Severin, președintele Romeo Dunca a pus pe ordinea de zi un proiect de hotărâre prin care să se renunțe la finanțarea europeană pentru reabilitarea termică a clădirii, explicând că sunt foarte mari costurile de funcționare cu acest imobil și că s-au făcut deja demersurile pentru realizarea unui spital modular în curtea Staționarului I care, spunea Dunca, ar putea prelua paturile și secțiile de la Staționarul 3.

„Tocmai acest proiect de hotărâre nu a fost aprobat de către consilierii PSD-PRO România și PMP, adică chiar de cei ce sunt responsabili pentru această situație”, sublinia în conferința de presă de miercuri Romeo Dunca.

Soluție rapidă nu există, o recunosc și Romeo Dunca și Ioan Popa, primarul Reșiței. Dar cea mai rapidă pare a fi realizarea unui spital modular cu 100 de paturi, care ar crește și capacitatea de suport Covid cu mai multe paturi, dar care ar urma să preia și secțiile de la Staționarul 3.

„Este o investiție de 1,5 milioane de euro, din banii de la Comisia Europeană și putem merge cu dotările pentru acest spital până la 3 milioane de euro, suma maximă ce poate fi decontată de Consiliul Județean”, a declarat Romeo Dunca. Acesta spune că documentația tehnică a fost deja depusă la Guvern și că, dacă vor primi finanțare, în câteva luni noul spital modular ar putea fi funcțional.

Amenzi pentru lucrări asumate și nefăcute

Deși putea trece oricând pe la spital, abia după apariția în presă Inspecția Sanitară de Stat a făcut o vizită la Staționarul 3 și a împărțit amenzi. Cea mai mare a luat-o managerul Alina Stancovici, pentru că își asumase mai multe lucrări de igienizare și reparație la această clădire și termenul de efectuare a acestora expira chiar în decembrie 2020, fără a mai fi și executate!

Asistenta şefă a secţiei de Pneumopftizilogie şi asistenta şefă a secţiei de Boli infecţioase au fost sancţionate cu câte 2.000 de lei pentru nerespectarea precauţiunilor universale şi a protocoalelor de lucru de către personalul medical şi auxiliar. Pentru acelaşi motiv, tot cu 2.000 lei a fost amendată şi una dintre infirmierele unităţii sanitare.

O altă asistentă medicală care activează în cadrul secţiei de boli infecţioase a fost sancţionată cu 2.400 de lei pentru gestionarea necorespunzătoare  a deşeurilor medicale periculoase rezultate din activităţi medicale.

„Acţiunea de control va continua zilele următoare, echipei de la nivelul local i se va alătura o echipă din cadrul Ministerului Sănătăţii”, a transmis Ministerul Sănătăţii.

De asemenea, Parchetul de pe lângă Judecătoria Reșița anunță că a deschis un dosar penal in rem pentru un posibil abuz în serviciu după ce în presă au apărut imaginile groazei.

Greu de demis 2

Demisă odată tot după probleme de management semnalate tot de către presă, managerul Alina Stancovici a fost repusă în august pe post prin semnătura președintelui de atunci, Silviu Hurduzeu. Proaspăt câștigător al funcției de președinte al Consiliului Județean Caraș-Severin, Romeo Dunca spune că a propus și el demiterea managerului.

Dunca explică faptul că a discutat mai mult cu ministrul Sănătății și i-a cerut să trimită de la București o comisie de control, care să facă o analiză profundă a activității Spitalului și să propună măsuri pentru toate persoanele vinovate de fapte reprobabile acolo.

Președintele Consiliului Județean a mai vorbit și despre o eventuală lipsă de personal calificat și a explicat faptul că vor fi analizate și comisiile de concurs căci în ultimii ani la Spitalul Județean de Urgență din Reșița au fost anulate pe motive puerile mai multe concursuri de angajare și amintea de ieșirea în presă a președintelui Colegiului Farmaciștilor, Pavel Roșca, care explica limpede că se anulează concursuri: „ne-au boicotat tot timpul și ne-au arătat ostilitate, să nu zicem altceva pentru că ei de fapt, ca niște mafioți, voiau să își impună niște oameni și noi nu am fost de acord, mai ales eu ca și președinte al Colegiului Farmaciștilor, să cădem la așa numita înțelegere”, explica Pavel Roșca în urmă cu câteva luni.

Cu toate amenzile, controalele și dosarele penale, cel puțin deocamdată pacienții cu coronavirus și cei cu boli infecțioase rămân, deocamdată, tot acolo, în aceiași clădire insalubră și pe mâna acelorași angajați sictiriți de grija și empatia pe care trebuie să le-o arate!

Cristian Franț
Jurnalist de investigații din Banat, a avut numeroase colaborări atât cu presa locală, cât și cu cea centrală, dar și activități în mediul ONG. Corespondent Realitatea TV, autor a numeroase anchete în Adevărul, a semnat și pentru Express de Banat sau Puterea. Acum scrie pentru Reșița.ro și este editor coordonator al cotidianului online Știri din Banat.
ARTICOLE SIMILARE

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

DIN ACEEAȘI CATEGORIE

- Publicitate -spot_img

ULTIMELE ARTICOLE