Școli și primării dau milioane de euro pe măști fără să existe pandemie 

Data:

Stilul românesc: listele de achiziții s-au făcut de acum 1-2 ani, banii europeni s-au disponibilizat prin POIM la începutul acestui an, iar licitațiile efective încep abia în septembrie, când valul pandemic s-a stins. Se cheltuie zeci de milioane de euro pe un singur considerent: UE ne-a dat banii, de ce să nu-i luăm? Niște firme fac profit.

O comună cumpără aproape 1.000 de măști pentru fiecare profesor, cât să poarte câte una pe zi timp de 3 ani

Se cumpără nebulizatoare, sute de lămpi UV, zeci de tone de dezinfectant, covorașe, combinezoane, România pare să fie cea mai pregătită țară din lume pentru pandemia din 2023

Haos generalizat. În luna februarie 2022, Ministerul Investițiilor și Proiectelor Europene, prin Autoritatea de Management pentru Programul Operațional Infrastructură Mare (POIM), a asigurat semnarea mai multor contracte de finanțare care vizau măsuri de sprijin pentru combaterea pandemiei COVID-19. Zeci de milioane de euro la nivel național, fonduri UE, pentru școlile din comune și orașe, cu precădere pentru achiziția de măști și dezinfectanți.

 La jumătate de an distanță, există trei situații disctincte:

1) Primării comunale care au cumpărat cantități impresionante și cu care încă nu știu ce vor face: la Probota (județul Iași), s-au cumpărat 20.000 de măști pentru cei 24 de adulți ai școlii! Adică, 833 măști de fiecare.

2) Licitații anulate: Consiliul Județean Prahova voia să ia 22.753.584 măști (!) și 541.752 litri dezinfectant pentru mâini. A fost anulată. „Abateri grave de la prevederile legislative afectează procedura de atribuire sau este imposibilă încheierea contractului”, este motivul specificat în sistemul electronic de achiziții publice (SEAP).

„Este în curs de rulare”, a declarat Iulian Dumitrescu, președintele Consiliul Județean Prahova.
3) Proceduri în desfășurare. La Craiova se cumpără peste 6,2 milioane de măști cu o valoare estimată de 1,3 milioane de lei, acesta fiind doar un lot din contractul mare.

Continuare în REPORTER DE IAȘI.

Urmăriți PressHUB și pe Google News!

spot_imgspot_img
ReporterIS
ReporterIS
REPORTER DE IASI este un watchdog iesean, axat 100% pe interesul public. REPORTER este un avertizor de integritate, urmarind exclusiv subiecte privind cheltuirea banilor publici si activitatea decidentilor publici. REPORTER DE IASI reuneste o echipa de ziaristi de investigatie cu experienta jurnalistica de peste 20 de ani fiecare.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Distribuie articolul

spot_img

Știri de astăzi

Mai multe articole similare
Related

Circulația pe Podul Grant va fi redeschisă duminică, 31 martie

Circulația pe Podul Grant va fi redeschisă duminică, de...

Semnal de alarmă privind abuzurile dezvoltatorilor imobiliari

Semnal de alarmă privind abuzurile dezvoltatorilor imobiliari tras de...

Taxele și impozitele pe proprietăți ar putea fi majorate 

Taxele și impozitele pe proprietăți ar putea fi majorate...