Lacăt pus pe tot mai multe firme. Numărul afacerilor care se închis a crescut în 8 luni

Data:

spot_img

Lacăt pus pe tot mai multe firme. Numărul firmelor dizolvate a crescut cu 9,28%, în primele opt luni din 2023, până la 25.153, faţă de 23.016 în aceeaşi perioadă din 2022, conform datelor centralizate de Oficiul Naţional al Registrului Comerţului (ONRC).

Cele mai multe dizolvări au fost înregistrate în Bucureşti, respectiv 5.266 de firme (număr în creştere cu 23,33% faţă de primele opt luni din 2022), şi în judeţele Cluj (1.332, +21,09%), Timiş (1.296, +29,6%), Constanţa (1.159, +0,35%) şi Ilfov (1.116, plus 17,97%).

La polul opus, cele mai puţine dizolvări de firme au fost consemnate în judeţele Covasna, respectiv 127 (-18,06%), Ialomiţa (147, +22,5%) şi Mehedinţi (152, -8,43%).

Citește și Aktual24 – Se rupe BOR de PSD? Niciun lider PSD la un important eveniment al BOR

Domeniul de activitate care a consemnat cele mai multe dizolvări de firme, în primele opt luni ale acestui an, este comerţul cu ridicata şi cu amănuntul, repararea autovehiculelor şi motocicletelor, unde s-au înregistrat 7.017 de dizolvări la nivel naţional.

Faţă de perioada similară a anului anterior, dizolvările din acest sector au crescut cu 0,11%. Potrivit sursei citate, activităţile profesionale, ştiinţifice şi tehnice, construcţiile, precum şi industria prelucrătoare sunt alte domenii de activitate unde s-a consemnat un număr mare de dizolvări de firme, şi anume 2.460 (+19,82%), 2.404 (+8,83%), respectiv 2.169 (+7,43%).

În luna august 2023, au fost înregistrate 2.960 dizolvări de firme, cele mai multe în Bucureşti (609) şi în judeţele Cluj (167), Timiş (141), Constanţa (129) şi Ilfov (126), titrează Monitorul de Cluj.

Cine a gândit măsurile fiscale care dau peste cap economia

Pachetul de măsuri fiscale pentru echilibrarea bugetului elaborat de guvern este atât de antieconomic prin prevederile impozitării cifrei de afacereri și victimele colaterale,  încât el va fi cu siguranță modificat: pur și simplu economia NU are cum să funcționeze astfel, scrie Cristian Grosu în cursdeguvernare.ro

În acest fel nici nu se va atinge dezideratul obținerii sumelor necesare pentru încadrarea în deficite, și este și scoasă economia din logica funcționării companiilor într-o economie liberală de piață, arată sursa citată:

Dar cine sunt geniile economice  care, în ultimele 4-5 luni, au conceput un asemenea  experiment în ecosistemul de afaceri al economiei românești?

Cristian Socol. Profesor universitar doctor Cristian Socol. La ASE

E unul din creierele din spatele măsurilor fiscale – inclusiv, ba chiar mai ales – al impozitării cifrei de afaceri la marile companii.

A fost – și s-a lăudat tot timpul cu asta, creierul din spatele politicilor fiscale ale lui Victor Ponta (da, cel cu taxa pe stâlp pusă economiei de pe o zi pe alta), Liviu Dragnea, celorlalți premieri PSD.

Viziunea sa conomică e simplă și nu diferă mult de modelul de economie adoptat în ultimii ani ai lui Fidel Castro în Cuba.

Continuarea, în cursdeguvernare.ro!


Urmăriți PressHUB și pe Google News!

spot_imgspot_img
Monitorul de Cluj
Monitorul de Clujhttp://monitorulcj.ro
Monitorul de Cluj este cel mai important cotidian local din judetul Cluj, care apare in format tiparit si online din 1998. Ziarul tiparit apare in format standard 12 pagini, din care 4 color (luni-joi), si o editie de weekend (vineri-duminica). Continutul este preponderent comunitar (stiri si analize din domeniile administratie publica, sanatate, educatie), precum si pagini tematice (economie, mapamond, sport).

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Distribuie articolul

spot_img

Știri de astăzi

Mai multe articole similare
Related