Ladislau Roth, dirijor israelian născut la Satu Mare, a împlinit 104 ani. A supraviețuit Holocaustului, alături de tatăl lui. Mama lui a fost trimisă la camera de gazare în momentul în care au ajuns pe rampa de selecţie de la Auschwitz.
Ladislau Roth a fost deportat la Auschwitz, împreună cu părinții lui, pe când era student la Academia de Muzică „Franz Liszt” din Budapesta.
El s-a născut într-o familie de evrei, la Satu Mare, în 1920. Familia lui s-a mutat la Timișoara în 1931, unde tatăl lui a condus un magazin pe strada Mercy și o fabrică de marochinărie.
Citește și Imagini din trecut. Holocaustul în Bihor în benzi desenate
După o vizită la o verișoară din Satu Mare, în 1940, Ladislau Roth nu s-a mai putut întoarce la Timișoara, ca urmare a anexărilor făcute în urma Dictatului de la Viena. Părinții lui s-au mutat la Oradea, pentru a se putea reuni cu fiul lor.
Ladislau Roth a fost deportat la Auschwitz din ghetoul de la Oradea
În Oradea au fost închiși în ghetoul evreiesc, unde Ladislau își amintește cum un ofițer maghiar și-a dat cuvântul de onoare că vor fi duși pentru munci în agricultură, undeva dincolo de Dunăre. În 1944 el și familia lui au fost deportați de la Oradea la Auschwitz.
Mama lui Roth a fost ucisă la sosirea în lagăr. „Am ajuns la Auschwitz în miez de noapte; era totul aranjat pentru venirea noastră: reflectoare, câini, soldaţi şi deţinuţi. Am fost daţi jos din tren şi separaţi pe coloane de bărbaţi şi de femei. Au început cu bărbaţii: cei până la 45 de ani erau selectaţi într-o parte, în dreapta, ceilalţi în stânga. Nu ştiam atunci ce însemna în lagăr stânga şi dreapta. Am aflat la scurt timp că cei din dreapta erau consideraţi buni pentru lucru, iar cei din partea stânga erau urcaţi în nişte autocamioane cu crucea roşie, care porneau pe un drum ce ducea spre camerele de gazare”, a povestit Ladislau Roth, într-un interviu acordat în anul 2021 publicației Puterea a Cincea.
Copiii de până la 16 ani au fost omorâţi la sosirea în lagăr
„Acelaşi lucru s-a întâmplat cu femeile. Copiii de până la 16 ani au fost omorâţi imediat după ce ajungeau în lagăr. Selecţia era făcută de un medic SS, ajutat de câţiva ofiţeri. De la rampa de selecţie la camerele de gazare era cam un kilometru, un kilometru şi jumătate. În mod ironic, nemţii au numit drumul acela Himmelweg, drumul spre Rai”, își amintește Roth.
După eliberarea din lagăr, Ladislau Roth și-a reluat studiile muzicale. A ajuns compozitor, pianist și dirijor de talie internațională. În România a fost dirijor, apoi prim-dirijor al Operei din Timișoara.
După ce s-a mutat în Israel a fost dirijor al Orchestrei simfonice radio din Ierusalim, al Corului de cameră din Tel Aviv, al Corului Tzadikov, director muzical al Ansamblului israelian de folclor „Anahnu Kan”.
Citește interviul acordat de Ladislau Roth publicației Puterea a Cincea
Urmăriți PressHUB și pe Google News!
(Sursa foto: Facebook / Melania Cincea)