Lansare de carte și placă comemorativă în memoria rezistenței anticomuniste din Regimentul 255 Artilerie Prundu Bârgăului | Săptămâna Online

Data:

spot_img

Rezistența anticomunistă din Regimentul 255 Artilerie Prundu Bârgăului, lansare de carte și dezvelirea unei plăci comemorative.

Revolta de la Bârgău din 1956, condusă de Locotenentul Teodor Mărginean a fost evocată și marcată printr-o serie de activități la inițiativa Col (r) Gheorghe Tanco, fost comandant al unității militare din Prundu Bârgăului, în prezent președintele Asociației Cultul Eroilor ”Regina Maria”, filiala ”col. Liviu Rusu” Bistrița-Năsăud.

Pe 4 iulie 2024, în incinta cazărmii din Prundu Bârgăului la Bisericuța de lemn s-a amplasat și dezvelit o placă comemorativă cu cei 21 de bărbați și femei, militari și civili care au suferit ani de temniță sau chiar au plătit cu viața. Un sobor de preoți a săvârșit o slujbă religioasă pentru iertarea celor plecați la Domnul și pentru pomenirea lor în veci, respectiv sfințirea plăcii comemorative.

În cuvântul său, Col (r) Gheorghe Tanco a mulțumit celor care l-au ajutat să se documenteze, să cerceteze și să scrie această carte.

Citește și: Copilărie încheiată prematur. Ce se întâmplă cu mamele minore aflate în grija statului

Toată istoria, tristă și impresionantă, a acestei mișcări anticomuniste este prezentată de col (r) Gheorghe Tanco în cartea lansată cu această ocazie, „REZISTENȚA ANTICOMUNISTĂ ÎN UNIFORMĂ, comitetul din Regimentul 255 Artilerie Prundu Bârgăului”, editura Prospexi. Cartea are 500 de pagini de istorie anticomunistă și detalii impresionante despre acești oameni care au visat la o lume mai bună, atunci în 1956 și care au fost trădați de semenii lor și apoi arestați și condamnați. Remarcăm la fiecare dintre ei un periplu prin multe pușcării comuniste, unele mai rele decât celelalte.

Planul lui Mărgineanu pare acum unul prea ambițios, foarte greu de realizat, dar la vremea respectivă locotenentul Teodor Mărgineanu a convins 12 gradaţi şi subofiţeri din cadrul Regimentului 255 Artilerie din Prundu Bârgăului să îl urmeze în această revoltă armată.

Continuarea, în Saptamana.online

Citește și: Tarom, în picaj accelerat. Piloții și-au luat liber și cer salarii mai mari

Urmăriți PressHUB și pe Google News!

spot_imgspot_img
Ion Lucian Petraș
Ion Lucian Petraș
Ion Lucian Petraș este editor al publicației bistrițene Săptămâna online. Ofițer în rezervă, analist de intelligence și jurnalist. Are o experiență bogată în analiza de intelligence, este expert în domeniul securității naționale și vrea să contribuie la dezvoltarea spiritului civic prin lansarea acestui săptămânal și alte proiecte civice interesante.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Distribuie articolul

spot_img

Știri de astăzi

Mai multe articole similare
Related

Știrile false în perioada interbelică: „Al Capone ar fi locuit în Oradea” | Bihoreanul

Știrile false în perioada interbelică: „Al Capone ar fi...

Sighet sau „închisoarea miniștrilor”. Oamenii care au transformat penitenciarul în memorial | Puterea a Cincea

Sighet sau „închisoarea miniștrilor”. Penitenciarul de la Sighet este...

Un agresor sexual din Bihor, eliberat, a atacat din nou un minor | Bihoreanul

Petru Lucaci, un bărbat din localitatea Hotar, eliberat recent...