Falia sistem-antisistem în jurul căreia s-a dat bătălia pentru primul tur al prezidențialelor s-a transformat într-o fractură pro și anti-Occident, în jurul căreia se va duce bătălia pentru turul al doilea.
Călin Georgescu a vorbit luni în primul său mesaj după câștigarea primului tur al prezidențialelor despre Dumnezeu, despre pace și despre propria sa inocență.
„Vrem linişte pentru ţara noastră”,„rămânem direct legaţi de valorile europene, dar trebuie să ne regăsim valorile noastre”, iar partidele autohtone trebuie să se „unească” și să nu se mai războiască între ele, a clamat din propria sufragerie Georgescu pe ton ritos.
Mai mult de 2 milioane de alegători au preferat un naționalist
De ce mai mult de 2 milioane de alegători (aproape 23% dintre cei care au votat) au preferat un naționalist, pro-moscovit, anti-occidental, anti-globalist, euro-sceptic, un politician care mizează pe neutralitate și ar vrea ieșirea României din NATO?
Sociologul Daniel Sandu, cercetător la Universitatea Fribourg din Elveția, ne-a spus că mulți din alegătorii lui Georgescu au plecat din bazinele PSD, PNL și AUR fiindcă erau nemulțumiți de prestația acestora, dar că „o mare parte dintre ei nu știau nimic despre Georgescu”.
Citește și: Radiografia unei prăbușiri: ultimii din Europa la vânzarea de cărți
În România, 8 din 10 alegători cred că intrarea în NATO a fost un lucru bun și doar 15% cred că a fost ceva rău. Atunci de ce mai mult de 2 milioane de români s-au aliniat în spatele acestui suveranist și de ce au devenit atât de populare părerile lui despre Ucraina și Rusia?
Alina Mungiu-Pippidi, profesor de studii de democraţie la Hertie School of Governance din Berlin, crede că aceste opinii au primit atât de multe voturi pentru că „au fost suprimate sistematic din spațiul public” și că, la fel ca în cazul lui Donald Trump, „oamenii se răzbună dacă li se interzice să gândească, dacă în loc să fie convinși sunt constrânși”.
Continuarea în Deutsche Welle
Urmăriți PressHUB și pe Google News!
(sursa foto: AGERPRES / ROBERT GHEMENT)