Laserul de la Măgurele se implică în domeniul explorării spațiale și al sănătății. Echipamentul are potențialul de a aduce progrese semnificative în diverse domenii, relatează Interesting Engineering.
Compania franceză de tehnologie Thales folosește idei care au câștigat premii Nobel pentru a face să funcționeze laserul la centrul Extreme Light Infrastructure (ELI) al Uniunii Europene, situat în apropiere de București.
Echipamentul de la ELI produce cele mai scurte și mai puternice impulsuri laser pe care le-a văzut vreodată lumea prin amplificarea, comprimarea și prelungirea în timp a unui impuls laser extrem de scurt.
Acest lucru i-a ajutat pe cercetători să depășească o limitare crucială a laserelor: creșterea puterii, păstrând în același timp intensitatea în condiții de siguranță.
Citește și: Listele uriașe de semnături pentru candidați, un obstacol anti-democratic. Țările UE au praguri simbolice
Laserul de la Măgurele se implică în domeniul explorării spațiale și al sănătății
Tehnologia a fost deja utilizată în chirurgia corectivă a ochilor, dar a făcut posibilă și creșterea continuă a puterii laserelor de către cercetători.
În ciuda faptului că există de peste 60 de ani, experții consideră că laserele oferă încă un potențial vast neexplorat. Dacă eficiența energetică a acestora poate fi sporită în continuare, acestea ar putea deschide un nou potențial incredibil în sectoarele energetic, medical și industrial.
Laboratorul Berkeley din California a primit în 2012 un accelerator laser de la compania franceză Thales, denumit BELLA (Berkeley Lab Laser Accelerator).
Prin concentrarea întregii sale energii într-un impuls cu o durată de aproximativ treizeci de femtosecunde (o femtosecundă este egală cu 10 la puterea -15 dintr-o secundă), BELLA a fost primul laser care a produs un petawatt de putere sau un milion de miliarde de wați.
Citește și: Cristian Preda despre listele uriașe de semnături: Este e un consum de energie pentru o prostie
Urmăriți PressHUB și pe Google News!
(Sursa foto: ELI NP / Facebook)