Lech Walesa, liderul sindicatului anticomunist Solidaritatea: „Trebuie să trăim în prietenie cu rușii, dar să îi facem să înțeleagă ceea ce este just”

Data:

spot_img

Generațiile tinere trebuie să înțeleagă cât mai bine timpurile pe care le trăiesc, cu toate pericolele și oportunitățile pe care le prezintă, pentru a construi un viitor mai bun. Și, desigur, trebuie să învețe din trecutul recent, a declarat liderului sindicatului anticomunist Solidaritatea și fost președinte al Poloniei democrate, Lech Walesa, la Brescia, în Italia.

Walesa a fost invitatul principal al conferinței cu titlul „De la Atlantic la Urali. Europa lui Karol Wojtyla și a Solidarității”, desfășurată pe 4 feburarie. PRESShub a fost prezent la întâlnirea care s-a desfășurat cu sala arhiplină, dar și cu pază la ușă, pentru că, după cum a explicat chiar liderul polonez, există o recompensă de 5 milioane de euro, oferită de ruși celui care-l asasinează.

„Succesul vostru, al generației de astăzi, depinde de reușita înțelegerii succesului pe care l-am avut noi”

Liderului sindicatului Solidaritatea, laureat în 1983 al premiului Nobel pentru Pace, este personalitatea care, alături de Papa Ioan Paul al II-lea, a contribuit la căderea regimului comunist din Polonia în 1989.

La cei 80 de ani ai săi, Lech Walesa a afirmat că dorește să se adreseze în special noii generații.

„Generația mea a trăit o perioadă foarte dificilă după cel de-Al Doilea Război Mondial. Era o generație divizată și foarte săracă. Însă generația aceasta a reușit să depășească acea diviziune și acea sărăcie sub toate aspectele ei.

Succesul vostru, al generației de astăzi, depinde de reușita înțelegerii succesului pe care l-am avut noi și a felului în care l-am obținut. Dacă veți reuși să înțelegeți pașii către acest succes, ne veți mulțumi în viitor!”, a precizat Lech Walesa în deschidera conferinței, la care a fost prezent și corespondentul PRESShub.

Comunismul a căzut fără victime în Polonia datorită Papei Ioan Paul al II-lea

Relaxat, deși sala a fost arhiplină – unii au ascultat conferința chiar din afara sălii, căci nu a mai fost loc, Lech Walesa a vorbit în poloneză circa 45 de minute, răspunzând la doar două întrebări din public. Paza a fost asigurată mai degrabă discret, de oameni în civil.

Dacă în România comunismul a căzut cu vărsare de sânge, în Polonia regimul s-a prăbușit fără un foc de armă, iar aceasta s-a datorat în mare măsură Papei Ioan Paul al II-lea, care în 1979, la un an după ce a urcat pe scaunul pontifical, a făcut o vizită în Polonia, pornind astfel un spirit al unității în rândul poporului polonez, un entuziasm și o mobilizare generală, a explicat Lech Walesa.

Opozanții regimului comunist au folosit acest prilej pentru a transforma entuziasmul și solidaritatea poporului într-un sindicat și într-o lupta concretă împotriva comuniștilor, a explicat liderul Solidarității.

„În perioada trăită de generația mea, lumea era divizată în două blocuri și se pregătea pentru un posibil război. Prin rugăciune, polonezii au reușit să obțină pontificatul lui Karol Wojtyła. La un an dupa ce a fost ales papă, Karol Wojtyła a ajuns în Polonia.

Lech Walesa, la conferința din Brescia. Foto Ionela Doboș
Lech Walesa, la conferința din Brescia. Foto Ionela Doboș

Lumea întreagă privea cu stupoare, întrebându-se ce anume se întâmpla în acea țară comunistă, care trăia o realitate atât de particulară, pentru că aproape toată lumea participa la întruniri și liturghii, la celebrări cu acel papă polonez.

Până și agenții comuniști și poliția erau minunați și stupefiați de ceea ce se petrecea. O națiune întreagă îl urma pe papa care aducea speranța.

Chiar și acei comuniști, pe care noi îi cunoșteam bine, începeau să facă semnul Crucii, însă fără să pronunțe cuvintele adecvate: «În Numele Tatălui și Al Fiului și Al Duhului Sfânt, Amin!». Ei făceau semnul Crucii și spuneau: «Unu și doi și trei și patru!».”

Așadar, ceva se mișcase și în sufletul acelor comuniști și Lech Walesa a înțeles că nu erau niște comuniști adevărați, că era vorba de multă aparență în cazul lor.

„Atunci, noi am abandonat frica și anxietatea față de regim”

Lech Walesa și-a amintit că înainte ca Wojtyła să fie ales ca papă, a petrecut 20 de ani ca să adune colaboratori voluntari în lupta anti-comunistă.

„Ghiciți câți colaboratori am reușit să adun în acești 20 de ani? Cam 10, iar dintre acești 10, vreo 2 erau infiltrați. Însă, dupa alegerea papei, s-a petrecut un miracol! Din acel moment, am început să am milioane de colaboratori gata sa lupte împotriva regimului.

Eu nu mă schimbasem în acestă perioada de 20 de ani, nu devenisem nici mai bogat, nici mai puternic, nici mai bine înarmat. Înțelegeți, deci, rolul Papei Ioan Paul al II-lea?”

Citește și: De ce s-au prăbușit atât de ușor clădirile din Turcia

Amenințarea cu invadarea Poloniei de către ruși, folosită și în anii 1980

În lupta împotriva Solidarității, comuniștii au avut o strategie simplă, a precizat Lech Walesa: interziceau orice formă de adunare și îi amenințau pe membrii Solidarității cu invazia trupelor rusești staționate la granița cu Polonia.

„Comuniștii nu ne permiteau să ne organizăm. Orice întâlnire, orice reuniune era oprită sau dispersată. Și ne spuneau: «Fiți atenți că aici, în Polonia, avem staționați 200.000 de soldați ruși care ne supraveghează și ne controlează! Nu vă dați seama că la granița cu Polonia sunt 1 milion de soldați ruși gata oricând să invadeze Polonia? Voi, cu sindicatul nostru, câți sunteți la urma urmei? Cine e Lech Walesa, ăsta, care încearcă să facă te miri ce?!»

În felul acesta, ne descurajau și ne făceau să ne pierdem speranța.

Nu doar Solidaritatea, ci toți cei din întreg blocul sovietic pierduseră speranța că sistemul o să se prăbușească.

În schimb, Papa Ioan Paul al II-lea a mobilizat întreaga națiune la rugăciune, nu la luptă armată.

Iar noi, cei, care făceam opoziție regimului am fost suficient de inteligenți și de curajoși ca să profităm de această mobilizare și de acest entuziasm general, pentru a le transforma într-o organizație, într-un sindicat, într-o lupta concretă împotriva comuniștilor.

Și ne-am dat seama de cât de mulți eram în această luptă! Eram foarte mulți! Papa ne spunea: «Schimbați fața lumii! Transformați-o!». Papa a trezit întreaga națiune poloneză, îndemnând-o la speranță și la rugăciune! Desigur, comunismul ar fi căzut într-un final, însă ar fi căzut cu multe victime. De aceea, meritul acestui papă polonez este mare.

Trebuie să înțelegem modul în care el a contribuit la căderea comunismului. Sigur, Wojtyła era un simpatizant al sindicatului Solidaritatea, însă el nu încuraja lupta. Totuși, fără prezența lui, fără rugăciunea la care el îndemna oamenii, nu am fi obținut victoria. Noi am făcut ceea ce ne-a stat în putință ca noile generații să poată construi o lume mai bună, mai corectă, mai frumoasă”, a povestit Lech Walesa, la conferința de la Brescia la care a participat și corespondentul PRESShub.

„Poporul rus trebuie să fie susținut de Occident în lupta împotriva dictaturii”

Exemplul Solidarității ar trebui să fie urmat astăzi și de poporul rus, susține Walesa, care se află sub dictatura lui Putin într-o situație similară cu cea a poporului polonez din timpul dictaturii sovietice.

„Grație Sindicatului Solidaritatea, am reușit să înlăturăm comunismul fără vărsare de sânge și să alungăm trupele rusești staționate în Polonia, prin Pactul de la Varșovia. Vă imaginați, oare, că a fost un lucru simplu?! Situația în care ne aflăm noi atunci era, poate, mai complicată decât situația din prezent a poporului rus”.

Lech Walesa a declarat că poporul rus trebuie să fie susținut de Occident în lupta împotriva dictaturii, printr-o informare corectă și prin propagarea valorilor autentice care ar trebui să ajungă la acest popor, tot așa cum în anii comunismului aceste valori ajungeau la membrii Solidarității.

Dacă nu se va schimba sistemul din Rusia, oricând Occidentul va risca să se trezească cu un nou Putin, a mai afirmat liderul polonez, făcând referire la experiența personală.

„Eu nu am avut niciodată în minte  o carieră, nu credeam era posibil să învingem comunismul și pentru mulți ani am evitat să inițiez o luptă împotriva regimului. Însă, informarea corectă, valorile autentice care ajungeau în Polonia din Occident m-au convins și am putut să înțeleg că era posibilă lupta și că puteam câștiga.

Astăzi propun încă o dată lumii întregi aceeași soluție, care constă în propagarea valorilor autentice și în informarea poporului rus despre mecanismul democrației.

Ar trebui să ne adresăm direct lor: «Voi, poporul rus, nu sunteți  niște oameni răi, sunteți oameni de ispravă!
Și voi ați fost uciși și suferiți de îndepărtarea de familiile voastre când sunteți chemați la arme!
Toate acestea se întâmplă pentru că sistemul vostru politic e greșit, pornește de la premise greșite!»
Dacă președintele Rusiei ar  fi avut  la dispoziție doar două  mandate, nu ar fi reușit să construiască dictatura la care suntem martori astăzi.

Trebuie schimbat sistemul! Lumea întreagă ar trebui să meargă către ruși cu această propunere: «Nu vrem să fim împotriva voastră! Vrem să vă dăm o mână de ajutor și ne veți mulțumi mâine dacă vom reuși împreună să schimbăm sistemul vostru politic!». Astăzi nu reușim să ajungem la ruși cu informație corectă, cu tot ceea ce dorim să le propunem rușilor.”

În Rusia, nici măcar nu se vorbește la modul serios de valorile democratice

Subliniind importanța solidarității lumii întregi cu poporul rus, Lech Walesa a ținut să precizeze:

„Rușii sunt cu noi, doar că poporul rus nu a cunoscut niciodată adevărata democrației și adevărata libertate. În Rusia, nici măcar nu se vorbește la modul serios de valorile democratice. Rusia e un teritoriu imens pentru că de-a lungul istoriei ei seculare a cucerit numeroase popoare, la fel cum încearcă acum să cucerească Ucraina.

Trebuie să îi facem pe ruși să înțeleagă că ei cândva au fost un popor autentic, cu valori reale și că trebuie să își recâștige demnitatea.

Trebuie să trăim în prieteniei cu cetățenii ruși, dar în același timp trebuie să îi facem să înțeleagă ceea ce este just.

Dacă în acest mod reușim să ajungem la întreaga națiune rusă, vom învinge!”

Odată cu prăbușirea vechii ordini, în opinia liderului polonez, pot fi identificate astăzi trei mari chestiuni care ar trebui abordate în vederea proiectării viitorului. 

Prima privește fundamentele pe care dorim să construim acest viitor și măsura în care ar trebui să pornească, fie de la un set de libertăți, fie de la un set de valori comune pentru toată lumea. 

A doua vizează un răspuns în privința alegerii unuia dintre cele două sisteme economice, comunist sau capitalist, care pot fi implementate.

Dacă din punct de vedere teoretic, sistemul comunist vine cu soluții mai bune decât capitalismul, pentru că teoria comunistă este foarte coerentă,  tinerii din lumea întreagă care îmbrațișează  propunerile  comuniste ar trebui să știe că aceste propuneri sunt utopice, irealizabile în practică.

În schimb, deși capitalismul, teoretic vorbind, stă mai prost decât comunismul, pentru că include rivalitatea și competiția, de multe ori, nu foarte onestă, acest sistem este realizabil.

În tranziția de la comunism la capitalism, ca urmare a competitivității, mulți oameni au rămas în statele ex-comuniste fără un loc de muncă, fără un venit. De aceea, consideră Walesa, „noul capitalism ar trebui să propună soluții pentru probleme care au apărut în trecut și pe care noi nu le-am putut rezolva”.

Al treilea aspect privește felul în care va fi rezolvată problema demagogiei, a lipsei de loialitate și de sinceritate de astăzi. 

Lech Walesa, la conferința din Brescia. Foto Ionela Doboș
Lech Walesa, la conferința din Brescia. Foto Ionela Doboș

În opinia lui Walesa asistăm la o proliferare a demagogiei și a populismului care câștigă tot mai mult tern, ducând la alterarea valorilor autentice.

„Să ne amintim că la sfârșitul secolului XX, toate popoarele aveau ca un punct de referință, de multe ori într-o formă foarte discretă, un Dumnezeu. Azi, ne-am îndepărtat mult de această perspectivă. În acea epocă exista frica de  comunism, de Uniunea Sovietică și de puterea pe care ele o reprezentau acestea,  cu armele lor. Totuși, am reușit să îi învingem.

Întrebarea care se pune este cum anume să guvernăm acele state  și acele popoare care nu mai au nicio limită?”

La sfârșitul conferinței, Lech Walesa s-a așezat într-un colț și câțiva din public au făcut poze cu fostul președinte polonez.

Urmăriți PressHUB și pe Google News!

spot_imgspot_img
Ionela Dobos
Ionela Dobos
Ionela Dobos a lucrat cinci ani ca profesoară de liceu în Beijing, predând științe sociale. În prezent locuiește în Italia, unde preda istorie si teoria cunoașterii. A absolvit Facultatea de Filosofie a Universității București și masteratul european în democrație și drepturile omului în cadrul Universităților Bologna și Sarajevo (2009). A publicat in Evenimentul zilei, AEPADO, Central European Journal of International and Security Studies și în Monitor Strategic.
1 COMENTARIU

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Distribuie articolul

spot_img

Știri de astăzi

Mai multe articole similare
Related

Românii și nostalgia comunismului. De ce îl consideră un trecut „mai sigur și mai bun”

Marea majoritate a populației recunoaște o serie de aspecte...

Psihologul Mircea Miclea: Nemulțumirea socială, nu TikTok, a decis rezultatul alegerilor

Într-un podcast realizat de publicația locală Cluj24, profesorul universitar...