În timp ce Comisia Europeană și Guvernul României vorbesc două limbi diferite atunci când vine vorba de banii pentru extinderea rețelei de metrou în București, la Varșovia autoritățile au deja pregătite proiecte care să completeze investițiile curente. Construcția metroului lor a început mai târziu decât la București, dar investițiile europene în rețea se ridică în prezent la peste 1,5 miliarde de euro. Cu o primă secțiune inaugurată în 1995, în 2008 a fost definitivată prima linie de metrou cu fonduri europene. Polonezii s-au apucat acum de construirea celei de-a doua artere, după ce aproximativ 432 de milioane de euro au fost aprobați în acest sens din Fondul European de Coeziune.
Maciej Fijalkovski, directorul Departamentului pentru fonduri și politici europene din cadrul Primăriei Varșovia, explică acest succes: în instituție lucrează 50 de oameni responsabili pentru toate proiectele de investiții în oraș cu fonduri europene. „Mai avem și alte departamente responsabile de fonduri structurale, iar un număr similar de oameni lucrează acolo. Cu privire la metrou, sunt două-trei persoane care lucrează exclusiv pentru banii europeni. Municipalitatea din Varșovia are un sistem de bonusuri pentru funcționarii care lucrează cu fonduri europene. În general, să lucrezi cu fonduri europene este cel mai provocator, cel mai eficient lucru, cu orientare spre rezultat.”
Citește întregul interviu pe RFI România
Context
Polonia și România se numără printre principalii beneficiari ai fondurilor comunitare, dar există diferențe semnificative în privința sumelor primite, Polonia fiind campioană cu 82,5 miliarde de euro alocate pentru perioada 2014-2020. A absorbit peste 13 miliarde de euro numai din alocările specifice Politicii de Dezvoltare Regională, cele mai importante investiții publice fiind derulate de administrația publică din Varșovia.
Criticile instituțiilor europene la adresa măsurilor care ar putea submina statul de drept în Polonia sunt diluate așadar cu laude la adresa strategiilor actuale de absorbție a fondurilor comunitare pentru investiții în domeniul public.
Acest articol a fost publicat pe PressHub.ro și RFI România în cadrul proiectului “Cohesion Policy: Better Understanding, Reporting, Dissemination”, cofinanțat de UE prin DG Regio.
Informațiile prezentate nu reprezintă poziția oficială a UE. Întreaga răspundere asupra corectitudinii și coerenței informațiilor prezentate revine autorului.