Legăturile cu mafia imobiliară ale milionarului căruia i-a explodat Mercedesul de 150.000 de euro

Data:

spot_img

Un autoturism de lux, marca Mercedes, a luat foc luni dimineață, în Cartierul Francez, din București. Flăcările au fost urmate de o explozie, iar incendiul s-a extins și a afectat fațada blocului lângă care era parcată mașina.

Automobilul aparține lui Sorin Astratini, cunoscut ca investitor în zona imobiliară, dar și ca apropiat al lui Gheorghe Stelian, condamnat în prima instanță la 6 ani de închisoare în scandalul despăgubirilor ilegalel, obținute pe baza drepturilor litigioase, de la Autoritatea Națională pentru Restituirea Proprietăților (ANRP).

„Când am coborât afară, mașina ardea. Luase boc la bord. Ardea bordul. Da, noroc (nr. că s-a întors după șapcă fix când a luat foc mașina). Și când am văzut că arde la bord și zona de geam am zis «Bă, poate să sară în aer». (…)

Azi e luni, vineri a fost revizia generală. Eu vineri nu eram în țară, am venit abia sâmbătă în România. Vineri a fost șoferul meu cu ea la revizie, am plătit fiind în Elveția, a luat mașina acasă, sâmbătă m-a luat cu ea de la aeroport, am venit acasă. Ea de sâmbătă a stat până azi dimineață în fața blocului”, a declarat Sorin Astratini, pentru Cancan.

Autoturismul de lux, marca Mercedes, a lui Sorin Astratini a luat foc luni dimineață, în Cartierul Francez, din București
Autoturismul de lux, marca Mercedes, a lui Sorin Astratini a luat foc luni dimineață, în Cartierul Francez, din București

Trecutul de infractor ale lui Sorin Astratini

Automobilul evaluat la 150.000 de euro nu aparține unui om de afaceri obișnuit, în ciuda a ceea ce a declarat luni Sorin Astratini, respectiv că „am niște firme de consultanță imobiliară și cam atât. Rise Project a demonstrat că acesta a fost un modest funcționar public, care a devenit milionar în euro, după ce a început să lucreze pentru mafia retrocedărilor. 

Numele acestuia apărea în 2017 într-o firmă, alături de un cetățean româno-american pe nume Marian-Jean Căpățînă.

„Amândoi sunt două umbre care cumpără și vând, pe numele lor, terenuri de zeci de hectare din București, fără să le cumpere și să le vândă în nume propriu.

Ajutați de alți oameni-umbră, ca și ei, contactează cetățeni care au obosit să aștepte să li se restituie pământuri în București.

Apoi, cumpără de la ei drepturile litigioase asupra acestor pământuri și, în scurt timp, prin niște decizii de retrocedare obscure, transformă drepturile litigioase în terenuri de sine stătătoare.  

După ce terenurile le intră pe mână, le vând de la unul la altul. Astratini tocmai i-a vândut lui Căpățînă 6 hectare cu 6,6 milioane de euro. Se pregătește să îi vândă alte 2,5 hectare cu 4,8 milioane de euro. Banii nu sunt plătiți, dar terenurile migrează dintr-o parte în alta, concentrându-se într-o singură mână.

Mai apoi, Căpățînă vinde 2 hectare din tortul acestui teritoriu imens, pe piața liberă, cu 20 de milioane de euro!  

Bucureștiul le stă la picioare”, dezvăluia Rise Project, în urmă cu 5 ani.

Citește și: Comisia Europeană consideră că poate fi ridicat MCV pentru România

O industrie de milioane, transferul banilor de la stat la privat

Jurnaliștii au scris că Astratini și Căpățînă sunt doi dintre soldățeii de plumb mișcați pe harta Capitalei de mâna invizibilă a magnatului Dragoș Dobrescu, un afacerist trimis în judecată în octombrie 2022 de către DNA, într-un dosar de corupție care vizează modul de obținere a avizelor de construire pentru Magistrala 5 de metrou (Drumul Taberei).

Dragoș Dobrescu este membru al celebrului Grup de la Monaco, o comunitate informală de oameni de afaceri și politicieni cuplați la contracte publice, indiferent de culoarea guvernării.

Rise Project a arătat că Dobrescu a creat o industrie care transformă retrocedările din București în milioane și milioane de euro care i se scurg în buzunare. Astratini și Căpățînă sunt doi dintre amploaiații acestei industrii.

Citește și: Forțele pro-ruse și grupările cleptocratice urmăresc căderea guvernării Maia Sandu

Astratini, condamnat pentru luare de mită

În 1999, Sorin Astratini – la ora aceea, director al Direcției pentru Asistență Socială și Protecția Copilului Sector 3 – a fost arestat pentru luare de mită.

„Într-o seară de ianuarie, la McDonald`s-ul de la Dristor, a fost umflat de anchetatori în timp ce primea o șpagă 3.500 de USD de la o oengistă care se ocupa cu intermedierea adopțiilor de copii.

3.500 de USD, atât ceruse Astratini pentru eliberarea a trei avize, fără de care adopțiile ar fi fost imposibile. Acesta a fost prețul pe care îl stabilise pentru ca trei copii să iasă din închisoarea instituțională a orfelinatului și să se refugieze în adăpostul unor familii.

Instanța care a deliberat asupra fazei de fond a dosarului, Tribunalul București, l-a condamnat doar la un an de închisoare”, a scris Rise Project.

Judecătorul și-a explicat sentința blândă zicând că, până să ia mita de 3.500 de USD, Astratini avusese un comportament ireproșabil: instaurase un climat de „încredere, respect, întrajutorare” și dăduse dovadă de „spirit creator”.

În mai puțin de-o săptămână de la eliberare, s-a întors pe statele de plată ale instituției pe care o conducea când a luat șpaga: Direcția pentru Protecția Copilului Sectorul 3.

Prins furând la stat, a fost arestat, eliberat și reangajat la locul din care a furat.

Ancheta integrală a Rise Project poate fi citită aici.


Urmăriți PressHUB și pe Google News!

spot_imgspot_img
PressHUB
PressHUB
Cea mai răspândită rețea de presă din România!
1 COMENTARIU

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Distribuie articolul

spot_img

Știri de astăzi

Mai multe articole similare
Related

Rolul Facebook în manipulări electorale cu amintiri nostalgice comuniste

După anularea alegerilor prezidențiale de către Curtea Constituțională, Facebook...

Facebook’s Role in Electoral Manipulation Using Nostalgic Communist Memories

After the annulment of the presidential elections by the...

Retragerea PSD de la masa negocierilor. Reacțiile liderilor politici

Retragerea PSD de la masa negocierilor. Reacțiile liderilor politici...