Schimbare importantă. Aparținătorii pot primi dosarul medical al unei rude decedate

Data:

spot_img

Ministerul Sănătăţii pune capăt unei legi aberante: familiile pot primi de la spitale, în sfârşit, informaţii medicale despre starea rudelor decedate, lucru imposibil anterior, oricât de absurd ar părea, chiar dacă era vorba despre fii ce cereau date despre părinţi.

Ministerul Sănătăţii face paşi importanţi pentru a corecta o aberaţie legislativă prin care familiilor le era îngreunat accesul la informaţii medicale despre rudele apropiate, fără consimţământul acestora, dacă erau incapacitate sau chiar decedate. În mod concret, conform portalului specializat 360medical.ro, procesul a început de la debutul lui 2023, când Legea drepturilor pacienţilor nr. 46/2003 a fost modificată printr-o ordonanţă de urgenţă, iar mai apoi printr-un ordin de ministru.

Acum, începând cu luna trecută, Ministerul Sănătăţii a ajuns la determinarea a patru variante în care pacientul se află în imposibilitatea de a-şi exprima acordul cu privire la diseminarea informaţiilor medicale: dacă este în comă, inconştient, dacă suferă de o incapacitate fizică ce face imposibilă exprimarea acordului sau dacă nu a putut să exprime sau a refuzat să exprime un astfel de acord.

Citește și: Virusul E.coli în Marea Neagră, confirmat peste valorile normale de către Institutul Național de Sănătate

În aceste situaţii, noile modificări legislative prevăd că sunt patru categorii de persoane care pot să aibă acces la documentele medicale ale unui pacient în cazul decesului său în spital, atâta timp cât nu a putut să îşi exprime consimţământul anterior. Legea îi enumeră pe: soţul supravieţuitor, ascendenţi (părinţi), descendenţi (fii, nepoţi), dar şi rude de până la gradul al IV-lea.

Ce spunea legea până la aceste modificări? Că toate informaţiile privind starea pacientului, rezultatele investigaţiilor, diagnosticul, prognosticul, tratamentul şi datele persoanele sunt confidenţiale, chiar şi după decesul pacientului, cu două excepţii: să îşi fi dat consimţământul în mod explicit ca datele să fie comunicate sau ca legea să ceară divulgarea informaţiilor în anumite circumstanţe.

Continuarea, în Ziarul de Iași!


Urmăriți PressHUB și pe Google News!

FOTO: ZDI

spot_imgspot_img
Ziarul de Iași
Ziarul de Iașihttps://www.ziaruldeiasi.ro
Jurnalişti formaţi la şcoala sa de presă se află în poziţii de conducere în redactiile ziarelor, televiziunilor şi posturilor de radio din întreaga ţară. Ziarul are un tiraj mediu zilnic 4.133 exemplare, din care 2.410 exemplare reprezinta abonamente, este tipărit în format broadsheet, având 16-20 de pagini. Apare de luni pînă sîmbătă si are un caracter generalist. Cotidianul Ziarul de Iaşi se distribuie în judeţul Iaşi, atît în mediul urban cît şi în cel rural.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Distribuie articolul

spot_img

Știri de astăzi

Mai multe articole similare
Related

Decizii atipice în dosarul omului de afaceri din Arad mort după explozia mașinii sale

Arestarea preventivă de către instanța supremă, la 3 ani...

Procurorii din CSM au respins cercetarea disciplinară a lui Cristi Ardelean

Secția pentru procurori în materie disciplinară a Consiliului Superior...

Iarna își face simțită prezența. Intervenții de deszăpezire la Băile Harghita și pasul Bucin

Iarna își face simțită prezența. Primele acțiuni de deszăpezire...