Legea consumatorului vulnerabil va complica activitatea administrațiilor locale

Data:

spot_img

Aspectul cel mai important al textului legii este reprezentat de sistemul de decontare al sumelor ce constituie ajutor pentru consumatorul final. Valoarea ajutorului financiar pentru încălzire se va scădea direct din factura furnizorului de gaze naturale, respectiv energie electrică, la momentul tipăririi acesteia, sau din cuantumul datorat pentru energia termică din sistemul centralizat. În cazul utilizării combustibilului lemnos sau petrolier, contravaloarea ajutorului va fi plătită direct beneficiarului, de către primărie.

Autor: Mihai Bălan


Subvenția pentru încălzire pe bază de energie electrică se acordă doar celor care nu beneficiază de alte forme de încălzire, cu anchetă socială obligatorie. În cazul celorlalte forme de consum energetic destinat încălzirii locuinței, ancheta socială, realizată de către primărie, este facultativă, la dispoziția primarului sau în cazul unor sesizări din partea autorităților competente sau furnizorilor.

Primăriile centralizează și raportează toate datele, atât cele inițiale privind titularii ajutoarelor, cât și cele periodice, destinate autoritățile centrale, respectiv furnizorilor de energie termică în sistem centralizat. În acest ultim caz, calculele tehnice de normative de consum se vor efectua de către furnizor, împreună cu asociațiile de proprietari, termenele și modalitățile de plată fiind stabilite de către administrațiile locale.

De asemenea, depunerea dosarului de încadrare în categoria consumatorilor vulnerabili se va face tot la nivel de primării, pe baza unor norme metodologice care vor fi publicate în perioada următoare. Astfel, declarațiile de venit și de sistem de încălzire, pe proprie răspundere, însoțite de adeverințe de venit justificative, se depun, de către beneficiari, până la data de 15 octombrie, cu termen de răspuns 15 noiembrie 2021.

O persoană sau o familie poate beneficia cumulativ de mai multe categorii de ajutoare financiare prevăzute în cadrul legii, însă pentru un singur sistem de încălzire utilizat. Practic toți cei eligibili pentru calculul proporțional al sumei de referință, primesc și ajutor suplimentar cu sumă fixă, nemaifiind necesare alte documente. Nivelul ajutorului financiar pentru încălzire poate fi ajustat lunar, însă nu poate fi mai mic decât cuantumul calculat inițial. Este util de precizat faptul că vor exista diferențe valorice ale cuantumului ajutorului, între persoane sau familii care au nivel identic de venituri, însă locuiesc în localități din județe diferite, în funcție de repartizarea acestora în cele trei zone climatice (rece, caldă sau temperată).

Pe lângă ancheta socială la nivel de administrație locală, autoritățile centrale pot desfășura controale la locuința beneficiarilor. Inspectorii locali, primarii sau organele centrale de control care descoperă nereguli în declarația pe proprie răspundere sau în circuitul de decontare vor aplica amenzi contravenționale, în cuantum de până la 2000 de lei, tuturor părților implicate, valoarea acestor sancțiuni urcând până la nivelul de 5000 lei în cazul primarilor care nu soluționează legal și la timp cererile de ajutor pentru încălzire. În cazul beneficiarilor, sancțiunile contravenționale vor fi însoțite de dispoziții de returnare a sumelor încasate necuvenit. De asemenea, primarii au obligația de a sesiza organele de cercetare penală în cazul constatării prezentării de documente false, atât în cadrul dosarului inițial de eligibilitate, cât și pe parcursul circuitelor de decontare.

(Articol publicat în Hotnews, partener PressHUB în cadrul proiectului „Hub for Business Journalism”)


Mihai Bălan a fost selectat pentru pentru a participa la „Hub for Business Journalism”, un proiect marca Freedom House care îşi propune să aducă un suflu nou în jurnalismul economic și de business din România. Pentru a citi mai multe astfel de articole, puteți accesa secțiunea dedicată proiectului din cadrul publicației Presshub.

Mihai Bălan este consultant, specializat pe politică energetică. După o perioadă de lucru în corporație, s-a reorientat către jurnalism, activând în ultimii ani ca editorialist în presa locală bistrițeană și fiind fondatorul unui site local de știri quality. Cu o experiență de 20 de ani în sectorul energetic, a conceput proiecte atât pentru firme mari de profil, cât și pentru instituții locale, naționale și europene.


spot_imgspot_img

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Distribuie articolul

spot_img

Știri de astăzi

Mai multe articole similare
Related