Au crescut amenzilor pentru poluatori, după ce România a modificat legea națională în urma unei acțiuni în justiție pornită de două ONG-uri. Astfel, mai multe centrale pe cărbuni au fost închise.
După 4 ani, Greenpeace, împreună de ClientEarth au câștigat în instanță un proces împotriva poluării ilegale din România, punând capăt încălcării pe termen lung a Directivei UE privind Emisiile Industriale (DEI).
„Acțiunea a vizat legea românească care prevedea sancțiuni infime pentru centralele pe bază de cărbune ce funcționau fie încălcând autorizația de mediu, fie fără autorizație.
Aproape jumătate din centralele pe cărbune din România funcționau fără autorizație, ceea ce reprezintă o încălcare majoră a Directivei privind Emisiile Industriale, fără consecințe reale pentru marii poluatori”, au transmis cei de la Greenpeace.
Amenzi de 10 ori mai mari
Cele două organizații au depus în 2019 o plângere oficială la Comisia Europeană care a dus la o procedură de infringement împotriva României. Cei de la Comisie eu cerut țării noastre să analizeze legislația națională la DEI pentru a se asigura că protejează eficient sănătatea oamenilor, dar și natura.
”Amenzile impuse termocentralelor pe cărbune care funcționează fără autorizație integrată de mediu, precum și celor ce nu se conformează limitelor de emisii industriale, fac parte dintr-un sistem sancționatoriu complet ineficient și lipsit de sens prin care, practic, operatorii sunt încurajați să continue să încalce legea” declara avocata ClientEarth, Dominique Doyle la acel moment .
România a fost nevoită să modifice legea privind emisiile industriale. Astfel, amenzile au crescut substanțial. În acest moment, cei care încalcă prevederea trebuie să suporte sancțiuni între 50.000 lei la 500.000 lei, față de între 30.000 și 60.000 cum era prevăzut inițial.
Prin comparație, în Spania și Grecia, operatorii termocentralelor riscă amenzi de până la 2,000,000 euro pentru funcționarea fără autorizație.
Un an de închisoare pentru cine nu respectă legea
În plus, noua lege permite sancționarea penală a operatorilor care desfășoară activități fără autorizație, dar și suspendarea activității pentru anumite operațiuni ilegale.
„Constituie infracțiune și se pedepsește cu închisoare de la 3 luni la 1 an sau cu amendă, dacă a fost de natură să pună în pericol viața sau sănătatea umană, animală sau vegetală, operarea după aducerea de modificări substanțiale în sensul art. 3 lit. i) a oricărei instalații ori instalații de ardere, instalații de incinerare a deșeurilor sau instalații de coincinerare a deșeurilor, fără a deține autorizație integrată de mediu/autorizație de mediu care să includă și condiții de funcționare corespunzătoare respectivelor modificări”, scrie în noua legea națională privind poluarea.
Pe parcursul procedurii, mai multe dintre centralele de cărbune vizate au fost închise, inclusiv Mintia și Turceni (unitățile 3 și 7).
Noul cadru legislativ nu se referă doar la sectorul cărbunelui, ci cuprine acum și alte activități industriale dăunătoare pentru mediu precum gestionarea deșeurilor, metale, minerale, produse chimice și agricultura industrială.
Centralele de cărbune, retrase până în 2030
„Poluarea aerului continuă să aibă un impact negativ asupra României, iar industriile care încalcă legislația trebuie sancționate sever și activitatea lor trebuie suspendată până când se conformează. Aceste căi sunt acum posibile datorită eforturilor noastre de a expune situația din România, care au contribuit la schimbarea legislației care stabilește și aplică sancțiuni pentru poluatorii industriali”, a declarat Alin Tănase, Coordonator Campanii la Greenpeace România.
„Guvernul s-a angajat să retragă toate centralele pe cărbune din România până în 2030. Până atunci, trebuie să colaboreze cu Guvernul și cu autoritățile de mediu pentru a se asigura că toate unitățile pe cărbune rămase funcționează în conformitate cu legislația privind emisiile și cu cele mai bune tehnologii disponibile, iar dacă nu, să fie sancționate.” a comentat Ioana Ciuta, președinte Bankwatch România.
Vestea vine în contextul în care factorii de decizie din UE finalizează sistemul de aplicare a DEI. Pe 22 noiembrie 2023, reprezentanții statelor membre se vor întâlni pentru negocierile finale privind normele de sancționare, suspendare și compensare în cadrul noului DEI – iar acordul politic final este așteptat până săptămâna viitoare.
Avocatul ClientEarth, Bellinda Bartolucci, a declarat: „Situația din România a fost inacceptabilă, cu centralele pe cărbune care aruncă în aer cantități periculoase de poluanți toxici aproape fără nici o consecință. Deși nu toate exemplele sunt atât de flagrante, România nu este singura care încalcă legislația privind emisiile industriale, ceea ce duce la o poluare evitabilă și impardonabilă în întreaga Europă.”
Urmăriți PressHUB și pe Google News!