Mai multe legume și fructe cumpărate din trei supermarketuri diferite din Iași, atât de la producători români, cât și de import, au trecut prin filtrul Greentest, un dispozitiv portabil care măsoară conținutul de nitrați în doar 3 secunde.
Cu excepția unor mici valori mai ridicate, culmea, asta la roșiile bio, din Spania, majoritatea rezultatelor au fost neașteptat de bune. Totuși, merită menționat faptul că aparatul nu este încă omologat pe teritoriul României, și că este destinat doar uzului casnic.
Rezultate nesperat de bune după un experiment al redactorilor ZdI
Primul produs testat a fost o pară din Africa de Sud, din cultura convențională. Rezultatul, sub 30 de miligrame pe kilogram de nitrați.
Desigur, la fel ca noi, poate vă întrebați ce înseamnă asta.
”Înseamnă că sunt atât de mici valorile, încât aparatul nici nu le detectează. Deci, para a ieșit foarte bine!”, ne explică directorul Ecopiața Iași, Radu Botez. Al doilea produs testat a fost o piersică din Spania. Din nou, rezultate bune:
”La piersică ne arată că norma este de 60 de miligrame/kilogram. Surprinzător, sunt bune! Mai mic de 30.” Aceleași rezultate s-au regăsit și la merele cumpărate din cele trei supermarketuri diferite, unele de la producători români, iar altele de import, din Polonia.
Eco, dar cu mai mulți nitrați
Ajungem și la legume unde, din nou, am testat atât produse românești, din culturi convenționale, cât și produse din afara țării, respectiv Turcia și Spania, unele etichetate ca fiind bio. Surpriza a fost la roșiile din Spania, care, deși erau bio, aveau rezultate detectabile și mai mari față de roșiile de cultură românească necertificate bio.
”Rezultat: 60 de miligrame! Sunt bune de consumat, dar rezultatul e mai rău decât la roșiile românești, care nu erau bio. Interesant…”, a mai apreciat Radu Botez.
Articolul integral, în Ziarul de Iaşi
Urmăriți PressHUB și pe Google News!