Lia Savonea ridică în slăvi legile Justiției propuse de ministrul Predoiu

Data:

Lia Savonea, președintele din „umbră” al Consiliului Superior al Magistraturii (CSM), a lăudat proiectele de legi ale justiției promovate de ministrul Cătălin Predoiu. Cu trimitere la opiniile judecătorilor de la marile Curți de Apel din țară, Savonea a arătat în ultima ședință a CSM că aceste modificări „au fost apreciate mai mult decât adecvate” și a anunțat că votează în favoarea lor.

În ședința din 12 august, Lia Savonea a arătat că se alătură judecătorilor de la curțile de apel mari din țară care au susținut proiectele lui Predoiu și, citând din ei, a ținut să precizeze că „se salută aici separarea carierelor, modalitățile de promovare efectivă în funcții de conducere, chiar se vorbește despre consolidarea conceptului de autoreglare și asumare a responsabilității vis-a-vis de noua formulă ca vicepreședinții să fie numiți la propunerea președintelui instanței.

Mă alătur și eu colegilor mei care au exprimat opinie mai degrabă favorabilă acestor proiecte de lege cu observațiile făcute ieri în cadrul comisiilor și alături de ei voi da un vot favorabil, cu observații, acestor proiecte de lege”, a declarat Savonea în ședința Plenului CSM.

Precizăm că observațiile aduse de Plenul CSM la aceste legi nu au fost facute publice, fiind votate în Comisiile Consiliului.

În respectiva ședință, 13 membri au dat aviz favorabil pe legile justiției, iar șase membri aviz negativ (Cristian Ban, Florin Deac, Mihai Bălan, Tatiana Toader, Gabriela Baltag şi Evelina Oprina). Avizul CSM are rol consultativ.

Citește și: Consiliera milionară de la Ministerul Digitalizării, asociată la un coafor din Londra

În coliziune cu asociațiile magistraților

Această opinie vine în contradicție cu opinia principalalelor organizații ale magistraților care au criticat dur proiectele de lege propuse de ministerul Justiției și care susțin că prin acestea „sistemul judiciar cunoaște un regres inacceptabil, independența sa fiind grav periclitată”.

Niciuna dintre recomandările cheie din rapoartele recente ale Comisiei Europene privind legislația în domeniul justiției nu a fost respectată de România, se arată într-o scrisoarea deschisă adresată Comisiei Europene.

Asociația Forumul Judecătorilor din România, Asociația Mișcarea pentru Apărarea Statutului Procurorilor și Asociația Inițiativa pentru Justiție au cerut oficialilor de la Bruxelles să folosească toate mijloacele de care dispun „pentru a reda magistraților de bună credință speranța că valorile statului de drept nu au dispărut încă în România”.

În caz contrar, prin lipsa de acțiune a Comisiei Europene, „distrugerea justiției va fi completă, iar tratatele UE în România vor fi compromise total și iremediabil”, susțin cele 3 asociații de magistrați.

Asociația Formului Judecătorilor, Inițiativa pentru Justiție și Asociația Mișcarea pentru Apărarea Statutului Procurorilor au adresat scrisoarea deschisă președintei Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, vicepreședintei Comisiei, Vere Jourova și comisarului european pe justiție, Didier Reynders.

Citește și: Lui ÎPS Teodosie i-a fost tăiat microfonul de Ziua Marinei, pentru a-i scurta slujba

Prevederi retrograde

Semanatarii trag un semnal de alarmă și arată că noile proiecte de „legi ale justiției”, publicate la 21 iulie 2022 de către Ministerul Justiției, reprezintă în esență legile în vigoare, cu anumite modificări, fiind complet diferite de versiunile prezentate și asumate în fața Comisiei Europene.

„Este pur și simplu de neînțeles de ce mai este necesară adoptarea unor astfel de proiecte, în forma propusă.

Deși Guvernul României s-a angajat să asigure armonizarea legislației privind organizarea și funcționarea justiției în conformitate cu principiile instrumentelor internaționale ratificate de România, precum și luarea în considerare a tuturor recomandărilor formulate în cadrul mecanismelor europene (MCV, GRECO, Comisia de la Veneția, Raportul CE privind statul de drept) și a deciziilor CCR, „legile justiției” publicate la 21 iulie 2022 mențin aceleași prevederi retrograde și blochează orice fel de reformă.

Astfel, principiul cooperării loiale prevăzut la art. 4 alin. (3) din Tratatul privind Uniunea Europeană este încălcat de ministrul justiției, partenerii europeni fiind înșelați fără nicio reținere într-un joc insidios și fără sfârșit”, se arată în scrisoarea deschisă a celor trei asociații.

spot_imgspot_img
Virgil Burlă
Virgil Burlă
Virgil Burlă este jurnalist din 2000. A început la Iași, apoi a continuat la București, unde s-a specializat ca reporter pe domeniul justiției. Mai colaborează cu Europa Liberă România.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

spot_img

Distribuie articolul

spot_img

Știri de astăzi

Mai multe articole similare
Related

Judecătoarea din procesul lui Vlad Pascu rămâne în funcție

Judecătoarea din procesul lui Vlad Pascu rămâne în funcție....

Soția procurorului general, detașată încă 3 ani la CSM

Soția procurorului general va continua să fie detașată la...