Lia Savonea și Mihail Udroiu de la ÎCCJ au decis restituirea la Parchet a dosarului Revoluției, în care este judecat Ion Iliescu

Data:

spot_img

Doi judecători de la instanța supremă, Lia Savonea și Mihai Udroiu, au decis, definitiv, restituirea pentru a doua oară a dosarului „Revoluției” la Parchetul Militar. În acest caz erau judecați în procedură de Cameră Preliminară fostul președinte Ion Iliescu, fostului vicepremier Gelu Voican Voiculescu și Iosif Rus, fost comandant al Aviaţiei Militare.

„În majoritate, constată că procurorul nu a respectat obligația procedurală de a regulariza rechizitoriul nr.11/P/2014 din data de 29 iulie 2022 al Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie – Secţia Parchetelor Militare, ce fusese instituită cu caracter definitiv prin încheierea din 14 iunie 2024 pronunțată de completul de judecători de cameră preliminară din cadrul Înaltei Curți de Casație și Justiție, în dosarul nr. 1687/1/2022/a2. În baza art. 347 alin. (3) Cod procedură penală raportat la art. 346 alin. (3) lit. a) Cod procedură penală dispune restituirea la Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie – Secţia Parchetelor Militare a cauzei privind pe inculpaţii Iliescu Ion, Voiculescu Voican Gelu, Rus Iosif trimişi în judecată prin rechizitoriul nr.11/P/2014 din data de 29 iulie 2022 al acestei unităţi de parchet, faţă de inaptitudinea rechizitoriului de a învesti instanţa, nefiind posibilă stabilirea obiectului şi limitelor judecății”, arată cei doi judecători.

Opinie separată

Al treilea judecător din complet, Elena Barbu, arată că „Cu opinia separată, în sensul constatării, în temeiul art.346 alin. (4) din Codul de procedură penală, a legalității sesizării instanţei cu rechizitoriul nr. 11/P/2014 din 29.07.2022 al Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie – Secția Parchetelor Militare, a administrării probelor și a efectuării actelor de urmărire penală și în sensul dispunerii începerii judecăţii de către Curtea de Apel Bucureşti”

În 25 octombrie 2023, Curtea de Apel Bucureşti, a constatat legalitatea sesizării instanţei cu rechizitoriul întocmit de Secția Parchetelor Militare împotriva fostului președinte Ion Iliescu, a fostului vicepremier Gelu Voican Voiculescu și a fostului comandant al Aviației Militar, generalul în retragere Iosif Rus.

Acuzaţii au contestat soluţia la Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie, iar pe 8 martie 2024, completul Curții Supreme a rămas să se pronunţe asupra contestaţiei.

După trei amânări, pe 15 mai, camera de consiliu a decis definitiv repunerea cauzei pe rol în vederea judecării acesteia în complet de divergenţă. Codul de procedură penală prevede că, atunci când în completul de judecată nu se poate întruni majoritatea ori unanimitatea, judecarea cauzei se reia în complet de divergenţă.

Fostul preşedinte Ion Iliescu, fostul vicepremier Gelu Voican Voiculescu şi fostul şef al Aviaţiei Militare Iosif Rus au fost trimişi în judecată de Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie în dosarul Revoluţiei, pentru crime împotriva umanităţii.

Iliescu este acuzat că şi-a asumat, în intervalul 22-30 decembrie 1989, operaţiunea sistematică de inducere în eroare a opiniei publice exercitată de cadrele militare cu funcţii de conducere ale MApN.

„Aceste fapte au avut drept consecinţe generarea şi amplificarea psihozei generalizate a terorismului, psihoză cauzatoare de numeroase situaţii de foc fratricid generalizat şi astfel, în intervalul 22-30 decembrie 1989, au survenit 857 decese, 2382 răniri de persoane, 585 privări grave de libertate cu încălcarea regulilor generale de drept internaţional şi 409 cazuri de suferinţe mari”, spun procurorii militari.

Urmăriți PressHUB și pe Google News!

spot_imgspot_img
Virgil Burlă
Virgil Burlă
Virgil Burlă este jurnalist din 2000. A început la Iași, apoi a continuat la București, unde s-a specializat ca reporter pe domeniul justiției. Mai colaborează cu Europa Liberă România.
2 COMENTARII
  1. Ar trebui să ne amintim de mama unui copil de 12 ani ucis la lovitura de stat din 1989. La data de 25 mai 2023 Ileana Negru și-a dat foc în Poiana Brașov. Aceasta și-a motivat în scris gestul: „În semn de protest față de 33 de ani de suferință, durere, umilință și batjocură. Azi pun capăt umilinței chiar cu prețul vieții.” Tot în Poiana Brașov și-a dat foc Liviu Corneliu Babeș în 1987. Ca o coincidență și în 1987 și în 2023 autoritățile comuniste au ținut la secret cele două evenimente. Despre actul Ileanei Negru s-a aflat abia după 2 săptămâni, pentru că niște tovarăși cu epoleți s-au gândit că prostimea civilă nu are dreptul la adevăr. Vorbim de anul 2023, nu de 1987.

    Astăzi în 2024, la 13 ani de la decizia CEDO în Cererile nr. 33810/07 şi 18817/08, ICCJ sfidează hotărârea unui tribunal internațional, precum ultimii infractori. Hotărârea ICCJ din acest act de pervertire a justiției, hotărârea ICCJ din dosarul Gheorghe Ursu, refuzul PICCJ de a cerceta exterminarea a mii de copii bolnavi în orfelinatele groazei DEMONSTREAZĂ ÎNCĂ O DATĂ CĂ TRĂIM ÎN EXACT ACELAȘI REGIM DE DINAINTE DE 1989.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Distribuie articolul

spot_img

Știri de astăzi

Mai multe articole similare
Related