duminică, 19 septembrie 2021
AcasăLa ziActualitateLiberala care era să-și lase partidul fără viceprimar la Pitești, curtată intens...

Liberala care era să-și lase partidul fără viceprimar la Pitești, curtată intens de PSD

O propunere cu iz de blat politic, iscată, ca din senin, în ședința extraordinară a Consiliului Local Pitești de săptămâna trecută a fost la un pas să lase PNL fără postul de viceprimar. Totul s-a încheiat cu o demisie din partid și una din CL Pitești, dar și cu intenția PSD de a o racola pe Ana Stan, liberala despre care colegii cred că și-a trădat partidul.

Miza ședinței extraordinare a fost cel mai așteptat proiect al ultimelor aproape cinci luni: alegerea  viceprimarilor, amânată strategic de Primarul Cristian Gentea (PSD) care nu are în CL Pitești decât 8 consilieri social-democrați, o cifră care nu i-a asigurat (și nici nu-i va asigura-n acest mandat) vreo garanție pentru adoptarea proiectelor inițiate, cu atât mai puțin pentru impunerea viceprimarilor.

Gentea s-a asigurat, mai întâi, că reduce din atribuţiile viitorilor viceprimari (căci șansele să aibă unul din tabăra partidului au fost, din start, infime, iar șansa unui blat politic cu o parte a dreptei era prea vag întrevăzută). L-a numit pe Lucreţiu Tudor (unul dintre social-democrații care au prins un loc, după alegeri, în CL Pitești), într-o poziţie cheie, de city-manager al oraşului, funcție care, până în acest mandat n-a mai existat în administrația pubică piteșteană. L-a înlocuit apoi cu-n membru de partid din lista cu care PSD a intrat în alegeri, iar următoarele înlocuiri au mers pe strategii aproape similare, astfel încât alegerea viceprimarilor a fost dusă până mai zilele trecute, când, sub presiunea PNL și a USR PLUS – formațiuni care au, împreună, 13 din cei 23 de consileri locali și funcționează deja ca o coaliție) s-a întâmplat minunea.

Ședința în care s-au ales viceprimarii a debordat de derapaje și schimbări de perspectivă, căci, pe lângă cei trei candidaţi anunţaţi înaintea plenului – Gelu Tofan (PNL), Mihai Mihăilescu (USR-PLUS) şi Dumitru Tudosoiu (PSD) – a mai apărut o propunere de candidatură, surpriză venită din partea consilierul local Dănuţ Dinu (PMP) și de care social-democrații jură că habar n-ar fi avut.

Ce n-a funcționat în stratagema “Dezbină și cucerește!”

Dinu a propus-o candidat pe notăriţa Ana Stan (consilier local din rândul PNL Argeş, filială care l-a trimis în bătălia pentru fotoliul de viceprimar pe Gelu Tofan, contestat în partid de Ana Stan care a susținut că PNL Argeș avea variante mai bune pentru funcția amintită, dar pe care, înainte de ședință a conchis să îl susțină). Subita propunere a fost îmbrățișată aproape instantaneu de Ana Stan, gata să moară de gât cu Tofan pentru fotoliul de viceprimar sau măcar să smulgă o parte dintre voturile colegului său liberal, cu riscul ca partidul să nu acceadă la fotoliul pe care, altfel, l-ar fi câștigat fără emoții. A fost rumoare în tabăra PNL, dar și în cea a colegilor de coaliție, când, brusc, au înțeles că PSD-iștilor le-a crescut șansele să își impună candidatul, mai ales că urma un vot secret. Telefoanele au sunat continuu. Socotelile au fost reconfigurate, iar primejdia reevaluată.

A fost ceea ce social-democrații au sperat să însemne bomboana de pe coliva liberalilor, în fapt,  încercarea care a sudat coaliția de dreapta. Cu excepția generată de fiica risipitoare (de voturi) a liberalilor, PNL și USR PLUS s-au ținut de planul convenit de a-i vota pe cei doi candidați oficiali ai coaliției. Gelu Tofan (PNL) a obţinut 13 voturi, Mihai Mihăilescu (USR) – 12 voturi, Dumitru Tudosoiu (PSD) – 11 voturi, iar Ana Stan (PNL), ajutată îndeosebi de voturile de stânga – 10 voturi. De asemenea, coaliția de dreapta și-a adjudecat viceprimarii, iar Ana Stan şi-a dat demisia din CL Piteşti, ulterior și din PNL, demisie pe care a justificat-o acuzând și că partidul le-ar fi cerut consilierilor proprii să facă dovada foto că au votat conform convenției.

#Love story transpolitic

Eșuata manevră care era gata să lase PNL fără viceprimar în Pitești a fost urmată de valuri de ipocrizie. Ana Stan a mărturisit că nu se mai regăsește în partid fix înainte ca partidul să dea cu ea de toți pereții, pentru ce-ar fi putut să-nsemne cacealmaua din CL. Și-a adus aminte de motivele care au stat la baza aderării sale la partid – “principiile şi valorile cu care eu mă identific” și a șuierat definitiv că, “ideologia liberală şi setul de valori și principii nu reprezintă o preocupare”, cu trimitere la faptul că PNL s-a dus în lupta pentru postul de Primar al Piteștiului cu-n candidat adoptat de partid din rândurile PSD, Sorin Apostoliceanu.

După ședința care l-a frustrat, primarul Gentea a descoperit uluitoare calități în proaspăta demisionară liberală care mai avea un pic să declanșeze ”jihadu” în propriul său partid și, mai ales, să-i dea primarului pe tavă șansa de-a avea un vice psd-ist și a mărturisit, plin de candoare, că și-ar dori-o în partid.

Cristina Stancu
Cristina Stancu are 18 ani de experiență în jurnalism. A debutat în anul 2000, în TV, iar de atunci a profesat atât în presa audiovizuală, cât și în cea scrisă (locală și națională).
ARTICOLE SIMILARE

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

DIN ACEEAȘI CATEGORIE

- Publicitate -spot_img

ULTIMELE ARTICOLE