„Mulți politicieni vor să existe consumatori, fiindcă ei sunt oamenii pe care îi pot ataca public pentru a obține voturi”.
Unul dintre cei mai cunoscuți oameni de știință în cercetarea drogurilor și a medicamentelor a acordat ziarului Libertatea un interviu amplu, cu paralele între legislația din România și cea din Marea Britanie.
Profesorul David Nutt a explicat, între altele, de ce anumite droguri ar trebui puternic reglementate și care sunt politicile publice din alte state de prevenire și diminuare a riscurilor în cazul consumului de substanțe psihoactive.
David John Nutt (72 de ani) este un neuropsihofarmacolog englez, cercetător în domeniul medicamentelor care afectează creierul și este președintele Drug Science – organizație non-profit pe care a fondat-o în 2010 pentru a oferi informații bazate pe dovezi științifice cu privire la droguri.
Până în 2009, a fost profesor la Universitatea din Bristol. De atunci, ocupă catedra Edmond J. Safra de neuropsihofarmacologie la Imperial College din Londra și a fost director al secției de neuropsihofarmacologie din Divizia de științe ale creierului din cadrul instituției.
Nutt a fost membru al Comitetului pentru siguranța medicamentelor și președinte al Colegiului European de Neuropsihofarmacologie.
Citește și: Pocăirea lui Simion. De ce e mai rău decât s-ar putea crede
A recomandat ca marijuana să fie retrogradată într-o clasă inferioară de risc În 2009, acesta a oferit o pledoarie științifică guvernului britanic conservator în care a arătat că alcoolul și tutunul sunt mai nocive decât substanțe ilegale ca MDMA (ecstasy), LSD sau canabis (marijuana).
Aceasta din urmă a recomandat să fie retrogradată într-o clasă inferioară de risc, așa că a fost demis din funcția de președinte al ACMD (Consiliul consultativ privind abuzul de droguri). În semn de protest, doi dintre colegii săi și-au dat demisia.
Dar evenimentul care a aprins scânteia a fost publicarea unei lucrări științifice prin care demonstra că în Marea Britanie există un nou drog numit „equasy”, care prezintă un pericol mai mare decât consumul de ecstasy.
„Equasy” era însă o poreclă ingenioasă pentru echitație. Statistic vorbind, șansele de a suferi un accident din cauza călăritului sunt mai mari decât în cazul înghițirii unui comprimat cu ecstasy, a demonstrat Nutt.
Citește interviul integral cu omul de știință David Nutt în Libertatea
Urmăriți PressHUB și pe Google News!
(Foto: Captură video)