Liderul chinez Xi Jinping a a fost primit de Emmanuel Macron la Palatul Élysée

Data:

spot_img

Liderul chinez Xi Jinping a început luni o vizită de stat de două zile în Franţa. Întâmpinat duminică la aeroport de premierul Gabriel Attal, preşedintele chinez a fost primit luni de Emmanuel Macron la Palatul Élysée, împreună cu preşedinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, pentru a discuta despre disputele comerciale, înainte de un tête-à-tête mai politic prevăzut în cursul după-amiezii.

Emmanuel Macron, care a avut în prealabil discuţii cu cancelarul german Olaf Scholz, intenţionează să pledeze pentru „reciprocitate” comercială şi pentru căutarea unei soluţii la războiul din Ucraina, în faţa unui preşedinte chinez care continuă să îşi arate sprijinul pentru Rusia, relatează News.ro.

Citește și: Ce rute recomandă poliția șoferilor pentru a evita aglomerația

Într-un articol de opinie publicat luni de Le Figaro, preşedintele chinez a scris că Franţa şi ţara sa sunt capabile „să îşi aprofundeze cooperarea în materie de inovare pentru a promova o dezvoltare ecologică”, aşa cum este deja cazul fabricilor de baterii, şi speră că Franţa va oferi companiilor chineze „un climat de afaceri corect şi echitabil”.

Însă, potrivit Reuters, preşedintele francez Emmanuel Macron şi şefa Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, urmau să facă presiuni asupra preşedintelui chinez Xi Jinping pentru a reduce dezechilibrele comerciale şi pentru a-şi folosi influenţa asupra Rusiei în legătură cu războiul din Ucraina.

Citește și: Lista castelelor, conacelor și cetăților din România scoase din ruine cu ajutorul banilor europeni. Peste un miliard de lei din fonduri UE investiți în reabilitări

Xi Jinping pentru prima dată în Europa Occidentală în ultimii cinci ani

Xi a venit în Europa Occidentală pentru prima dată în ultimii cinci ani, într-o perioadă de tensiuni comerciale în creştere, Uniunea Europeană investigând mai multe industrii chineze, inclusiv exporturile de vehicule electrice, în timp ce Beijingul investighează importurile de coniac, în mare parte fabricat în Franţa.

„Dezechilibrele actuale în ceea ce priveşte accesul pe piaţă nu sunt sustenabile şi trebuie abordate”, a declarat von der Leyen într-un comunicat, calificând relaţia Europei cu China drept „una dintre cele mai complexe, dar şi una dintre cele mai importante”.

„Europa nu poate accepta astfel de practici de denaturare a pieţei, care ar putea duce la dezindustrializarea Europei”, a mai spus ea, potrivit News.ro.

Într-un comunicat publicat la sosirea sa la Paris, Xi a lăudat legăturile dintre cele două naţiuni. El a spus că sunt „un model pentru comunitatea internaţională de coexistenţă paşnică şi cooperare reciproc avantajoasă între ţări cu sisteme sociale diferite”.

La rândul său, presa de stat chineză a încercat să dea un ton conciliant în diverse editoriale. „Cooperarea economică şi comercială dintre China şi UE este uriaşă, iar loviturile şi accidentele sunt inevitabile”, a scris Cotidianul Poporului, ziarul emblematic al Partidului Comunist. „China este dispusă să consolideze comunicarea şi coordonarea cu UE, să promoveze cooperarea şi să rezolve diferenţele prin dialog”, a punctat oficiosul.

Cei 27 de membri ai UE – în special Franţa şi Germania – nu sunt uniţi în atitudinea lor faţă de China. În timp ce Parisul susţine o linie mai dură în ceea ce priveşte ancheta asupra vehiculelor electrice, Berlinul vrea să procedeze cu mai multă prudenţă, spun sursele.

Urmăriți PressHUB și pe Google News!

spot_imgspot_img
PressHUB
PressHUB
Cea mai răspândită rețea de presă din România!

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Distribuie articolul

spot_img

Știri de astăzi

Mai multe articole similare
Related