Liderul Hamas, Ismail Haniyeh, a fost asasinat. Cine a fost acesta și cum moartea sa poate afecta conflictul din Gaza

Data:

spot_img

Liderul Hamas, Ismail Haniyeh, a fost asasinat în Iran în această dimineață, a anunțat gruparea militantă iraniană. Tensiunile din Orientul Mijlociu, deja amplificate de războiul Israelului în Gaza și de conflictul din Liban, ar putea duce la un conflict regional.

Moartea lui Haniyeh are loc la doar câteva ore după ce Israelul a susținut că a asasinat cel mai înalt lider militar al Hezbollah (Fuad Shukr), un grup terorist bazat în Liban și sprijinit de Iran, conform BBC. În schimb, Hezbollah nu a confirmat deocamdată moartea lui Shukur în acel atac. 

Hamas a declarat că Ismail Haniyeh, în vârstă de 62 de ani, a fost ucis „într-un atac aerian sionist asupra reședinței sale din Teheran, după ce liderul lor a participat la ceremonia de învestire a noului președinte al Iranului.”, potrivit CNBC.

Cine a fost Ismail Haniyeh

Haniyeh s-a născut într-o tabără de refugiați lângă Gaza și s-a alăturat grupului Hamas la sfârșitul anilor ’80, în timpul Primei Intifade (revoltă palestiniană împotriva ocupației israeliene a Cisiordaniei și Fâșiei Gaza). Ismail a fost închis de mai multe ori în Israel pentru participarea sa la proteste. Ulterior, deportat și revenind în Gaza, acesta a urcat treptat în ierarhia Hamas în deceniul următor. 

În 2004, Haniyeh a fost numit parte a unei „conduceri colective” secrete după moartea celor doi lideri ai Hamas de atunci, Sheikh Ahmed Yassin și Abdel Aziz Rantisi, uciși în atacuri israeliene. 

Citește și: Israel a lansat atacuri în Liban, stârnind temeri de un conflict mai amplu

După ce Hamas a câștigat alegerile pentru Consiliul Legislativ Palestinian în 2006, Haniyeh a devenit prim-ministru al guvernului Autorității Palestiniene, dar mandatul său a fost scurt. A fost demis după un an de președintele Mahmoud Abbas și rămâne singurul prim-ministru al Autorității Palestiniene ales prin alegeri populare. 

Deși a fost considerat liderul Hamas din Gaza timp de mulți ani, Haniyeh nu a devenit liderul politic general al grupului până în 2017, când l-a succedat pe Khaled Meshaal, care a condus Hamas în exil din 2004. Un an după ce a fost numit liderul Hamas, Haniyeh a fost declarat „terorist global” de către Statele Unite. Acest apelativ l-a primit în contextul tensiunilor dintre Washington și palestinieni, generate de decizia fostului președinte Donald Trump de a recunoaște Ierusalimul ca fiind capitala Israelului, conform CNN.

Ismail Haniyeh a fost desemnat ca „terorist global” de către guvernul SUA, o măsură menită să-i restricționeze accesul la sistemele financiare internaționale și la resursele globale. Această desemnare reflectă viziunea comunității internaționale asupra rolului său în organizarea și sprijinirea actelor de terorism împotriva Israelului și a aliaților săi, potrivit The Jerusalem Post.

Cum s-a înrăutățit situația liderului Hamas după 7 octombrie

După atacul Hamas din 7 octombrie, prim-ministrul israelian Benjamin Netanyahu a declarat că „fiecare lider Hamas este un om mort”.

Această amenințare a avut consecințe tragice pentru membrii tineri ai familiei lui Haniyeh, care au rămas în Gaza la începutul acestui an. În aprilie, Haniyeh a fost surprins într-un videoclip în timp ce primea vestea că trei dintre fiii săi – Hazem, Amir și Mohammad – precum și patru dintre nepoții săi, au fost uciși într-un atac aerian israelian care a vizat mașina în care se aflau. 

Atunci, Haniyeh a declarat că atacul nu va schimba cererile grupului pentru un armistițiu permanent și întoarcerea palestinienilor strămutați în casele lor. „Toți oamenii noștri și toate familiile din Gaza au plătit un preț greu în sânge, iar eu sunt unul dintre ei”, a spus Haniyeh, conform The Guardian.

Citește și: Totalitarismul, o amenințare la adresa democrației

Totodată, în luna mai, Curtea Penală Internațională a solicitat mandate de arestare pentru trei lideri Hamas, inclusiv Haniyeh, precum și pentru prim-ministrul israelian Benjamin Netanyahu, sub acuzația de crime de război. Atât liderii israelieni, cât și cei palestinieni au respins aceste acuzații, raportează Reuters.

În ciuda acestor fapte – și spre deosebire de conducerea militară a Hamas – Haniyeh a călătorit global. În calitate de lider politic al Hamas, Ismail Haniyeh a fost un interlocutor cheie cu mediatori internaționali în timpul discuțiilor privind ostaticii și încetarea focului între Israel și Hamas, după atacul grupului asupra Israelului din 7 octombrie, conform CNN.

Haniyeh a călătorit între Turcia și Doha pentru a evita restricțiile de călătorie impuse în Gaza. În această perioadă, a acționat ca negociator în discuțiile pentru încetarea focului și a comunicat cu Iranul, aliatul Hamas. La începutul lunii iulie, el a fost în contact cu mediatori din Qatar și Egipt pentru a explora posibilitățile de încheiere a războiului, stârnind speranța unui acord posibil între părți. Totuși, moartea sa va avea repercusiuni semnificative asupra negocierilor viitoare, potrivit Reuters.

Ce s-ar putea întâmpla în Gaza și în regiune

Asasinarea lui Ismail Haniyeh intervine pe măsură ce campania Israelului în Gaza se apropie de finalul lunii a zecea, fără semne de încheiere a unui conflict care a zguduit Orientul Mijlociu și care ar putea escalada într-un conflict regional mai amplu, potrivit Reuters.

De la atacul Hamas asupra Israelului din 7 octombrie, în care grupul militant a ucis aproximativ 1.200 de israelieni și a luat în captivitate aproximativ 250 de persoane, liderii israelieni au promis răzbunare împotriva oficialilor Hamas. Totodată, în cele 10 luni de la acel atac, autoritățile din Gaza au declarat că loviturile aeriene și operațiunile terestre ale Israelului au dus la moartea a aproape 40.000 de palestinieni. 

Citește și: Venezuela își alege președintele. Edmundo González Urrutia, diplomatul care îl înfruntă pe Nicolás Maduro

Întrebarea pe termen lung este ce măsuri va lua Teheranul, având în vedere că Iranul a lansat un atac masiv cu rachete împotriva Israelului în aprilie, conform Politico.

Mai mult decât atât, asasinarea simultană a liderilor Hamas și Hezbollah reprezintă lovituri severe pentru ambele grupuri și intensifică presiune asupra Iranului, care le sprijină pe amândouă. Aceste evenimente amplifică temerile că războiul din Gaza ar putea escalada într-un conflict regional mai amplu.

Cu toate acestea, secretarul american al Apărării, Lloyd Austin, a declarat miercuri dimineață că nu crede că un conflict de amploare în Orientul Mijlociu este „inevitabil” în urma asasinărilor, conform The Guardian.

În schimb, Hamas ar putea decide să se retragă din negocierile pentru un acord de încetare a focului și eliberarea ostaticilor din Gaza. Conform mediatorilor americani, aceste negocieri erau în curs de progres, relatează Associated Press.

spot_imgspot_img
Carmen Prodan
Carmen Prodan
Studentă în ultimul an la Facultatea de Științe Politice a Universității din București, a fost asistent manager pentru numeroase evenimente culturale și a contribuit la diferite publicații atât în liceu, cât și în facultate. Între 2022-2023, a fost studentă Erasmus la Sciences Po Bordeaux.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Distribuie articolul

spot_img

Știri de astăzi

Mai multe articole similare
Related

Sat de vânzare în Italia la prețul de un milion de euro | Aktual24

Un întreg sat a fost scos la vânzare în...

Nicolae Ciucă, votat în unanimitate candidatul PNL la prezidențiale

Liderul PNL, Nicolae Ciucă, a fost votat de delegații...

România contribuie la raportul NATO privind abuzul sexual în rândul femeilor din armată

Dezvăluirile recente din armatele aliate NATO arată o cultură...