joi, 2 decembrie 2021
AcasăLa ziActualitateLimitarea libertății de exprimare a jurnaliștilor. Decizia CEDO în cazul Société éditrice...

Limitarea libertății de exprimare a jurnaliștilor. Decizia CEDO în cazul Société éditrice de Mediapart (Franța)

Invocând articolul 10 din Convenție (libertatea de exprimare), petenții jurnaliști au pretins că decizia instanței de a-i obliga la eliminarea de pe un site de știri a extraselor scrise și audio ale unor înregistrări realizate în mod ilegal le-a încălcat dreptul la libertatea de exprimare. Astfel, Curtea a reținut că în iunie 2010 site-ul Mediapart a publicat înregistrări ale conversațiilor purtate la domiciliul doamnei Liliane Bettencourt, acționarul principal al L’Oréal. Aceste înregistrări au fost transmise de fiica doamnei Bettencourt brigăzii financiare a poliției naționale în contextul unui conflict între mamă și fiică.

Prin două acțiuni distincte, doamna Bettencourt, cât și administratorul averii acesteia au chemat în judecată compania Mediapart, directorul publicației și jurnalistul care a redactat articolele, solicitând instanței să îi oblige la ștergerea tuturor extraselor din înregistrările ilicite realizate și să dispună ca Mediapart să nu mai publice aceste înregistrări. În primă instanță, cererea de chemare în judecată a fost respinsă cu motivarea că susținerile din cuprinsul articolelor aveau un caracter profesional pentru administratorul averii doamnei Bettencourt și exclusiv patrimonial pentru doamna Bettencourt, motiv pentru care s-a considerat că ar intra în categoria informațiilor de interes public, cu atât mai mult cu cât priveau acționarul principal al uneia dintre cele mai mari companii franceze, iar subiecte precum evaziunea fiscală constituie un subiect de interes general.

Citește articolul integral pe juridice.ro

Sebastian Rusu
Jurnalist de politică externă, specializat în problematica spațiului ex-sovietic: Republica Moldova, absolvent al Ecole Doctorale En Science Sociales, AUF. A debutat în presa centrală în anul 2007, unde a abordat chestiuni de politică externă, internă și apărare. De-a lungul timpului, a scris la Curentul, Newsin, Adevărul, Evenimentul Zilei, Evenimentul Zilei de Chișinău, Pagina de Rusia, Politikon.md și Jurnaliștii.ro.
ARTICOLE SIMILARE

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

DIN ACEEAȘI CATEGORIE

- Publicitate -spot_img

ULTIMELE ARTICOLE