sâmbătă, 31 iulie 2021
AcasăLa ziActualitateLinda Thomas-Greenfield, noul ambasador al SUA la ONU

Linda Thomas-Greenfield, noul ambasador al SUA la ONU

Senatul SUA a confirmat-o marţi, cu o largă majoritate, pe Linda Thomas-Greenfield în funcția de ambasadoare a Statelor Unite la ONU, un succes pentru Joe Biden, ale cărui alte numiri se confruntă însă cu o opoziţie mai puternică, notează AFP, potrivit Agerpres.

Diplomată cu experienţă care a ocupat funcţia de subsecretar de stat pentru Africa sub administraţia lui Barack Obama, Linda Thomas-Greenfield, 68 de ani, a fost confirmată cu 78 de voturi pentru şi 20 contra în camera superioară, care are puterea de a aproba sau de a respinge nominalizările prezidenţiale. De asemenea, Senatul l-a mai confirmat, marţi, cu o majoritate confortabilă, pe Tom Vilsack, 70 de ani, în calitate de secretar al agriculturii, funcţie pe care a ocupat-o în timpul celor două mandate ale preşedintelui Barack Obama (2009-2017): 92 de voturi pentru şi şapte împotrivă.

Alţi membri aleşi de Joe Biden pentru cabinetul său se confruntă cu o rezistenţă mai puternică, printre care candidatul său la şefia Departamentului Sănătăţii, Xavier Becerra, care a fost audiat marţi de senatori.

“Vom studia mărturia de astăzi a lui Xavier Becerra, dar îmi este greu să văd cum un candidat atât de radical şi subcalificat ar putea ocupa o poziţie atât de crucială într-un moment atât de critic” al pandemiei COVID-19, a declarat liderul senatorilor republicani, Mitch McConnell.

Democraţii dispun de o majoritate infimă în Senat: cu 50 de locuri împotriva a 50 de republicani, pot conta pe votul vicepreşedintei Kamala Harris, care are puterea de a departaja votul în caz de egalitate.

Dacă păstrează sprijinul tuturor democraţilor, Xavier Becerra, 63 de ani, va putea fi confirmat şi deveni primul latino-american în fruntea acestui departament. O altă candidată propusă de Joe Biden, Neera Tanden, pentru a conduce bugetul la Casa Albă, pare să aibă probleme mai mari după ce un senator democrat a anunţat vineri că se va opune confirmării ei. Prin urmare, va trebui să găsească cel puţin un sprijin republican pentru a deveni prima femeie de origine indiană care să conducă Biroul de Management şi Buget de la Casa Albă (OMB).

Sebastian Rusu
Jurnalist de politică externă, specializat în problematica spațiului ex-sovietic: Republica Moldova, absolvent al Ecole Doctorale En Science Sociales, AUF. A debutat în presa centrală în anul 2007, unde a abordat chestiuni de politică externă, internă și apărare. De-a lungul timpului, a scris la Curentul, Newsin, Adevărul, Evenimentul Zilei, Evenimentul Zilei de Chișinău, Pagina de Rusia, Politikon.md și Jurnaliștii.ro.
ARTICOLE SIMILARE

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

DIN ACEEAȘI CATEGORIE

- Publicitate -spot_img

ULTIMELE ARTICOLE