Sustenabilitatea a luat nastere din recunoasterea nevoii de a gestiona resursele noastre intr-un mod responsabil pentru a asigura echilibrul dintre cerintele prezentului si protejarea viitorului. Originea conceptului se regaseste in miscarea pentru mediu si conservare care a luat amploare in anii ’60 si ’70 cand constientizarea privind impactul negativ al activitatilor umane asupra planetei a crescut semnificativ. De atunci, sustenabilitatea a evoluat in diverse domenii, inclusiv afaceri, societate si guvernanta globala.
Companiile joaca un rol crucial in aceasta ecuatie, avand potentialul de a influenta pozitiv atat mediul de afaceri, cat si comunitatile in care activeaza.
- Cum este integrata sustenabilitatea in strategia generala a companiei?
Alinierea companiei la obiectivele de sustenabilitate a inceput de cativa ani buni, cand nu doar modificarile legislative au impus acest lucru, dar si reevaluarea valorilor a luat un alt aspect. Sustenabilitatea a devenit un pilon fundamental al strategiei noastre, ghidand deciziile de afaceri astfel incat sa minimizam impactul asupra mediului si a comunitatilor in care operam. Strategia generala include implementarea unor practici responsabile in toate aspectele operationale, de la lantul de aprovizionare, la productie si distributie.
- Care sunt principalele initiative implementate pentru a reduce impactul asupra mediului?
O prima mare initiativa pe care am implementat-o cu succes a fost adoptarea proiectului de energie regenerabila si anume de instalare a panourilor solare pe cladirea principala a sediului nostru din Stefanesti. Trecerea la o sursa de energie curata, cum este energia solara, ne-a ajutat sa diminuam dependenta de sursele traditionale poluante. Aceasta alegere a avut impact direct in aria transportului sustenabil si am optat pentru inceperea schimbarii flotei de vehicule cu cele cu emisii reduse.
De asemenea, reciclarea separata si valorificarea deseurilor rezultate, ne ajuta sa diminuam amprenta de carbon. Lindab are un program de reducere a cantitatilor de deseuri generate, monitorizat si raportat regulat, lucru ce permite ajustarea continua a eforturilor si evidentierea progreselor realizate prin obiectivele stabilite.
- Cum beneficiaza angajatii de angajamentul companiei in domeniul sustenabilitatii?
Implicarea angajatilor este cruciala. Educatia si formarea dedicata privind sustenabilitatea joaca un rol important in stimularea constientizarii si intelegerii angajatilor cu privire la impactul activitatilor lor asupra mediului. Implicarea in proiecte, fie mici sau mari, le ofera oportunitatea de dezvoltare profesionala si personala, acumuland valori si cunostinte pe care cu siguranta le pot folosi si acasa. Astfel, angajatii nu sunt doar martori a initiativelor sustenabile, ci si participanti activi in eforturile de sustenabilitate ale companiei.
- Ce masuri au fost luate pentru a informa si implica clientii in practicile sustenabile ale companiei?
Comunicam deschis despre eforturile noastre sustenabile prin etichetare adecvata si angajamente pentru produse si servicii durabile. Furnizam informatii clare si transparente despre caracteristicile sustenabile ale produselor. Am ales ambalaje sustenabile, care pot fi refolosite sau reciclate corespunzator pentru a indruma clientii in adoptarea unui comportament prietenos cu mediul.
De asemenea, incercam sa crestem gradul de constientizare a aerului sanatos din interiorul cladirilor. Consideram ca odata ce acest lucru s-a facut corect, atunci cererea pentru un climat interior mai bun creste si va pune presiune asupra dezvoltarii de solutii pentru un aer mai bun din interior. Un lucru pe care am incercat sa il facem cunoscut, mai ales prin platforme online, a fost sa transmitem ca Lindab are aceste solutii! J
- Cum contribuie compania la dezvoltarea comunitatilor locale prin proiecte sociale?
Din acest punct de vedere si coroborat cu informarile clientilor cu privire la practicile sustenabile, e bine sa fie stiut ca Lindab sustine proiectul Scoli Sanatoase – proiect prin care prin care se doreste sa fie analizate cele mai bune alternative pentru a asigura copiilor un mediu confortabil si sanatos cu cea mai buna eficienta energetica a cladirii.
De asemenea, Lindab se implica in proiectele sociale, iar in ultimul an a colaborat cu Asociatia Bikers for Humanity, moment in care angajatii s-au oferit voluntari sa acorde ajutor in construirea Cabanei cu observator astronomic pentru copiii Asociatiei Casa Buna.
- Exista obiective specifice legate de sustenabilitate in planurile de afaceri pe termen lung ale companiei?
Ne axam strategia de sustenabilitate pe 3 directii:
- Angajament fata de toate persoanele: constientizarea aerului sanatos din interior; transparenta si raportare sustenabila.
- Angajament fata de clienti: reducerea impactului asupra mediului prin produsele oferite; folosirea materialelor sustenabile pentru crearea produselor.
- Angajament fata de Lindab: aprovizionare, productie si transport durabil; angajator atractiv si implicare in comunitate.
Consideram ca aceste obiective, incorporate in planurile de afaceri pe termen lung pot orienta eforturile companiei catre o crestere durabila, responsabila si aliniata cu valorile de protectie a mediului si responsabilitate sociala.