luni, 6 decembrie 2021
AcasăNewsletterLipova, orașul dintre două provincii ce a fost asemuit cu o localitate...

Lipova, orașul dintre două provincii ce a fost asemuit cu o localitate toscană, încercă să reînvie

Așa cum reiese din prima parte a istorisirii despre târgul de pe Mureș soarta locurilor și a locuitorilor nu a fost deloc lină. Nu prea au fost în istorie Lipovei prea multe decenii de pace și liniște. Când unii când alții din puternicii zilelor de atunci au dorit să stăpânească cetatea ce deschidea drumul Ardealului dinspre pusta bănățeană. Nici o schimbare a conducătorilor nu a fost pașnică și lipsită de necazuri. Toate războaiele, răzmerițele ori asediile nenumărate au lăsat în urmă victime. Multă lume a plecat în bejenie. Alții au fost aduși din toate colțurile continentului pentru a revitaliza viața din localitatea-cetate.

Povestea atât de plină de răsturnări de situație a orășelului Lipova pare a fi un scenariu de film de acțiune dacă nu ar fi decât o urâtă înșiruire de fapte militare a forțelor ce se încleștau pentru a controla un petec de provincie mărginașă a imperiilor din jur.

Lipova și împrejurimile sale au fost locuite până în secolele al XVI-lea dar și cel de al XVII-lea, după cum o trădează și numele, preponderent de o popolație de origine sârbă. Aceștia au plecat la începutul secolului al XVIII-lea și au fost treptat înlocuiți de românii din satele din jur de pe dealurile și munții Zarandului. Unii au venit și mai de departe din zonele mai înalte ale munților Apuseni.


Primii locuitori de limbă germană au venit imediat după războaiele dintre otomani și habsburgi cam odată cu populația română. Aceștia au fost invalizii armatei imperiale austriece stabilite aici. Lipova devine din 1718 unul din centrele unuia dintre districtele nordice ale Banatului.

În 1724, două sute de familii germane din Bavaria de Vest și Saxonia s-au mutat în oraș și în satele ce se formau pe valea Mureșului. Aceștia au venit ca într-un El Dorado după cum era descris în propaganda noilor autorități ce voiau repopularea zonei. Dar nici traiul prea îndestulat din țările lor de origine nu este departe de exodul de populație.

În anul 1764 cu un al doilea val de colonizări au mai sosit alte 71 de familii de limbă germană din zonele de sud vest ale spațiului germanic. De data aceasta se simțea o nevoie acută de meșteșugari lemnari, fierari și constructori. Apoi în 1780 și 1784, odată cu cel de-al treilea val al colonizărilor, au sosit și mai mai mulți germani dar și francofoni din zonele Lorenei și ale Alsaciei.

Meșterii tâmplarii care construiau acele nave simple ce coborau pe Dunăre cu migranți erau căutați pentru priceperea lor la folosirea fierăstrului și a ciocanului. Motiv pentru care erau concentrați într-o breaslă de meșteri din anul în 1768.

Lipova a trecut după anul 1778 în jurisdicția comitatului de Timișoara și a fost reședința de district.

Banatul Azihttps://www.banatulazi.ro/
Banatul azi este o publicație regională, cu un conținut generalist, care combină jurnalismul clasic cu editoriale, reportaje, interviuri, cu cel de tip new-media, care pune un puternic accent pe partea video.
ARTICOLE SIMILARE

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

DIN ACEEAȘI CATEGORIE

- Publicitate -spot_img

ULTIMELE ARTICOLE