Lisa are aproape 4 ani și este unul dintre cei 50.000 de copii ucraineni care se află în prezent în România, conform informațiilor transmise de Guvern.
Vine din Odesa și și-a întrebat mama dacă „rușii au oprit iar curentul electric” când, într-o seară, apartamentul din Mamaia unde locuiește a rămas fără lumină din cauza unor reparații. Și-a amintit de subsolul din Odesa, fără electricitate și în frig timp de trei zile.
„În plus, sunetele puternice, cum ar fi huruitul motocicletelor sau sunetul obiectelor grele care cad, o sperie pentru că își amintește de atacurile cu rachete și drone”, povestește tatăl ei, Oleksandr, de 29 de ani, dezvoltator web.
Din fericire, Lisa nu s-a aflat în situația celor 4.993 de copii fără aparținător, înregistrați de statul român la Direcțiile Generale de Asistență Socială și Protecția Copilului (DGASPC) și nici printre cei 199 de copii care au intrat într-un program de protecție specială, conform unui raport al Guvernului aferent anului 2022, publicat în ianuarie 2023.
Copiii ucraineni care nu au fost însoțiți sau au fost separați de familiile lor și care au fugit din calea războiului și s-au refugiat în țările vecine Ucrainei, inclusiv România, au fost supuși riscului de violență, exploatare sexuală sau traficului de persoane.
(FOTO: Info Sud-Est / Cristian Andrei Leonte)
Continuarea în Info-sud-est.ro.
Urmăriți PressHUB și pe Google News!