Lista produselor luate de ruși din România ca despăgubiri de război. În istoria modernă a României, perioada 1944-1948 reprezintă punctul de inflexiune care a rupt decisiv și brutal țara de civilizația europeană, generând un regres masiv pe toate planurile.
Cheia subdezvoltării economice – pe care România se chinuie și azi s-o recupereze față de Europa – a constat în două evenimente catastrofale produse simultan:
a) drenarea masivă a resurselor țării către Uniunea Sovietică și
b) interdicția venită de la Moscova ca țara noastră să dea curs invitației SUA de a intra în Planul Marshall, de reconstrucție a Europei după Al Doilea Război Mondial.
Aceste două elemente, combinate cu celelalte schimbări impuse de ocupanții ruși, au făcut că România să piardă, în doar câțiva ani, toate progresele pe care le reușise începând din 1859.
Citește și Inspectorul preferat al lui Netejoru se întoarce ca judecător la Curtea de Apel București
Lista produselor luate de ruși din România
În doar câteva cuvinte, impactul comunismului asupra României poate fi rezumat astfel:
– în 1938, după două decenii de luptă cu greutățile integrării noilor provincii în România Mare, criza economică majoră și reconstrucție după distrugerile cumplite ale Primului Război Mondial, țara noastră avea un PIB/locuitor de 51% din media Europei.
– în 1990, după 45 de ani de pace și „progres”, România ieșea din comunism cu un PIB/locuitor de 32% din media Europei.
Explicațiile sunt multe, dar originile acestui dezastru trebuie căutate chiar la începutul perioadei de instaurare a comunismului în țară – 1944-1948.
În acest interval foarte scurt de timp, România a fost o ținta predilectă a Moscovei, care pe de o parte a practicat un jaf devastator, iar pe de altî parte a blocat explicit și deliberat orice cale a țării ocupate de a se relansa economic.
Cum a ajuns România să plătească 1,2 miliarde de dolari Rusiei sovietice, în locul celor 300 de milioane stabiliți oficial și trecuți în Tratatul de Pace din 1947.
Mai multe puteți citi în publicația Aktual24.
Urmăriți PressHUB și pe Google News!