În perioada 25-26 martie, plenul Conferinței privind Viitorul Europei se reunește din nou, pentru a cincea oară, pentru a discuta propunerile preliminare făcute de cetățenii europeni, într-un weekend completat cu schimburi ale grupurilor de lucru.
Proiect transnaţional şi multilingv, conferința le oferă cetăţenilor europeni posibilitatea de a juca un rol central în conturarea viitorului UE, pentru că sunt provocați să se exprime și să spună în ce Europă doresc să trăiască, să o modeleze pentru a-i defini perspectivele
„Sesiunea plenară a conferinței va dezbate, pentru prima dată, proiectele de propuneri preliminare pregătite în urma schimburilor a nouă grupuri de lucru din plen. Aceste prime proiecte, grupate pe teme, se bazează pe recomandările formulate de grupurile de dezbatere ale cetățenilor europeni, de grupurile de dezbatere naționale și de ideile colectate prin intermediul platformei digitale multilingve, precum și pe schimburile desfășurate în timpul sesiunilor plenare și ale grupurilor de lucru ale conferinței”, precizează Biroul Parlamentului European în România .
Pe baza consensului, plenul își va prezenta propunerile Comitetului executiv. Acesta din urmă va elabora un raport în deplină colaborare și transparență cu plenul.
Aflați mai multe informații despre componența, scopul și activitatea sesiunii plenare și descărcați toate documentele relevante (inclusiv ordinea de zi) pentru următorul weekend, pe pagina de internet a sesiunii plenare a conferinței. Raportul final al platformei care urmează să fie luat în considerare pentru propunerile din cadrul ședinței plenare, pe baza contribuțiilor cetățenilor colectate până la 20 februarie, este, de asemenea, disponibil online.
Sesiunea plenară are loc la Parlamentul European de la Strasbourg.
Ocazia unică pentru cetățenii europeni de a dezbate provocările și prioritățile Europei
Conferința privind viitorul Europei reprezintă o ocazie unică și oportună pentru cetățenii europeni de a dezbate provocările și prioritățile Europei.
„Indiferent de originea sau de meseria dumneavoastră, acesta este locul în care să vă gândiți la viitorul pe care îl doriți pentru Uniunea Europeană” este mesajul de bază al Conferinței.
Parlamentul European, Consiliul și Comisia Europeană s-au angajat să asculte cetățenii europeni și să ia măsuri, în limitele competențelor lor, în urma recomandărilor formulate.
Până în primăvara anului 2022, se preconizează că vor fi elaborate concluziile conferinței pentru a oferi orientări privind viitorul Europei.
Context
În cadrul fiecăruia dintre cele patru grupuri de dezbatere ale cetățenilor europeni, aproximativ 200 de europeni de toate vârstele și provenind din medii diverse, din toate statele membre, s-au întâlnit pentru a discuta și a adopta recomandări cu privire la provocările cu care se confruntă Europa în prezent și în viitor. Recomandările făcute de aceste grupuri de dezbatere pentru sesiunea plenară a conferinței sunt disponibile pe pagina web dedicată.
Acestea au fost prezentate și dezbătute cu cei 80 de reprezentanți ai grupurilor de dezbatere în cadrul sesiunilor plenare anterioare (din ianuarie și martie 2022), care vor continua să participe la proces până la încheierea acestuia.
Cetățenii pot trimite în continuare contribuții pe platformă, pentru a permite continuarea dezbaterii online. Contribuțiile introduse după 20 februarie vor face obiectul unui raport final după 9 mai.
Urmăriți dezbaterile LIVE, aici:
Mai multe informații, AICI.