vineri, 23 iulie 2021
AcasăNewsletterVIDEO Interviurile PressHub, Cristi Danileț: “Nu se atinge niciun drept al omului...

VIDEO Interviurile PressHub, Cristi Danileț: “Nu se atinge niciun drept al omului dacă paznicul de la supermarket îmi ia temperatura”

Un judecător vocal și activ social precum Cristi Danileț nu putea să fie trecut cu vederea în cadrul Interviurilor Presshub, așa că în seara de marți, 19 mai, judecătorul a fost protagonistul celei de-a treia ediții a emisiunii noastre online. Printre altele, am ținut să discutăm problematica restrângerii drepturilor în perioada pandemiei, de vreme ce însăși menirea judecătorului este aceea de a se asigura că drepturile oamenilor sunt respectate.

Așa că ne-am dorit să aflăm de la Cristi Danileț în ce măsură guvernul a procedat corect, luând decizia restrângerii unor drepturi fundamentale, precum cel al liberei circulații sau, în unele cazuri, la exprimarea liberă.

Cu atât mai mult ne-am dorit un răspuns de la Cristi Danileț cu cât semnalele unor nemulțumiri în societate sunt tot mai evidente.

Vorbim, practic, despre două facțiuni: cei care protestează pentru ridicarea restricțiilor și cei care ar renunța la drepturi dacă li se garantează că vor rămâne sănătoși.

Când vorbim despre libertate și despre lege, avem două entități într-un continuu conflict. Pe de o parte, avem individul și pe de altă parte avem statul. Individul vrea foarte mare libertate, statul vrea foarte mult control. Și așa se nasc regulile de drept, înclinând balanța ba în favoarea individului, ba în favoarea statului. Așa s-a întâmplat și pe perioada pandemiei. Din cauza îngrijorărilor pe bună dreptate a posibilității de îmbolnăvire cu COVID-19 a foarte multor cetățeni, statul a luat decizia restrângerii unor libertăți. Nu ne mai puteam mișca acolo unde ne doream, nu ne mai puteam întâlni cu cine voiam sau nu mai puteam scrie pe internet ce credeam, pentru că exista posibilitatea de a fi cenzurate și eliminate anumite conturi, comentarii sau site-uri. Într-adevăr, s-a operat o strângere a drepturilor. Problema este dacă restrângerea aceasta este justificată sau nu, dacă este constituțională sau nu. În Constituția României scrie că pentru protejarea siguranței naționale a statului, precum și pentru  sănătatea cetățenilor, statul poate lua niște restrângeri, cu condiția să le ia prin lege. Deci trebuie să avem o lege. Din păcate, noi am avut o problemă la început, că ne-am trezit că starea de urgență e reglementată printr-un OUG vechi, care nu era tocmai corect redactat. De ce? Pentru că legea asta din 2004 zice așa, că încălcarea oricărei măsuri, oricărei dispoziții luate în starea de urgență atrage o sancțiune care merge până la acel maxim de 20.000 lei care a speriat pe toată lumea. Și CCR a venit zilele trecute și a spus că are o problemă cu această lege, pentru că această lege nu este previzibilă și dă o putere foarte mare organului sancționator: poliție, jandarmerie.

Cristi Danileț, judecător

Mai mult, judecătorul susține că regulile trebuie respectate oricum, pentru că asta e esența statului de drept. În cazul în care regulile nu sunt bune, ele trebuie modificate prin mecanisme constituționale și legale.

Însă, mai important, Danileț crede că ar fi fost cu mult mai bine dacă cetățenii României ar fi înțeles să respecte legile din grijă pentru siguranța proprie decât de frica sancțiunilor atât de controversate.

Dar, într-adevăr s-a operat o strângere a drepturilor, ca să nu vorbim doar de sancțiuni. Această restrângere este justificată, potrivit Constituției și eu cred că este normal ca toți cetățenii care au ceva de reproșat să o facă în condiții legale. Ce văd acum pe stradă mă sperie. Văd persoane care s-au adunat mai multe într-un loc, văd persoane care nu poartă mască, care vor să braveze foarte mult, nerealizând că încalcă niște reglementări. Și mai vreau să vă spun un  lucru pe care noi încercăm să îi învățăm pe copii în cadrul proiectului de educație juridică. O regulă trebuie respectată chiar și atunci când nu ne vede nimeni. Că e bună sau că e rea, regula trebuie respectată. Dacă avem reproșuri, atunci trebuie să încurajăm modificarea respectivei norme, dar nu ne putem face dreptate singuri. Nimănui nu-i este îngăduit să spună: mie nu-mi place această lege, eu nu o respect! Asta înseamnă că suntem iresponsabili și că nu respectăm statul de drept. Ori dacă eu nu respect legea, nu mai am stat de drept, nu mai am o societate democratică și oamenii devin un pericol. Atunci când oamenii devin un pericol, trebuie să se adopte sancțiuni împotriva lor. Eu aș vrea să trăim vremuri în care se respectă legile în România pentru că ele sunt făcute să ne protejeze, nu pentru că se aplică sancțiuni.”

Cristi Dănileț, judecător

În cele din urmă, judecătorul ne-a mărturisit că se numără printre cei care cred că virusul există, chiar dacă nu îl poate vederea, pentru că are încredere în știință.

Ca atare, consideră că nici măsurile de precauție luate la intrarea în diverse spații închise nu lezează drepturi fundamentale.

“Eu chiar cred că acest virus există, deși nu l-am văzut, am încredere în cadrele medicale și în oamenii de știință și, chiar dacă nu m-ați întrebat, nu se atinge niciun drept al omului dacă paznicul de la supermarket îndreaptă spre mine un aparat și îmi spune ce temperatură am. Vă sigur de asta. E doar un mijloc de siguranță, așadar nu are loc un act medical. E bine totuși că lumea dezbate.”

Cristi Dănileț, judecător

ARTICOLE SIMILARE

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

DIN ACEEAȘI CATEGORIE

- Publicitate -spot_img

ULTIMELE ARTICOLE