Invitatul Interviurilor PressHUB de joi, 25 iunie, ora 20.00, este profesorul de origine română Peter Gross, care va analiza împreună cu jurnalista Brîndușa Armanca, problemele generate în societatea românească de strategia de dezinformăre a Rusiei.
Strategia de Apărare a României 2020-2024 include Rusia la „amenințări”, arătând „tendința adversarilor statali și non-statali de a exploata capacitatea limitată a societăților de a se proteja în fața imixtiunilor străine și criza economică generată de Covid-19”.
Temele de discuție:
- Mijloace de influențare a României de către Rusia. Temele predilecte
- Strategii vechi și noi ale Rusiei în Europa de Est
- Care sunt „agenții” strategiilor de influență: involuntari (de ex.presa nationalistă) și cei care au interese și o fac conștient
- Cât de vulnerabil este publicul român la influențele pro-Kremlin
- Politiceni români care promovează idei anti UE, anti NATO, antiamericane
- Legătura dintre naționalismul românesc și narativul Kremlinului
- Rolul presei din România, Moldova, Rusia în răspândirea unor știri false pe tema COVID
Dr. Peter Gross – de origine din România, este profesor emerit la Universitatea din Tennessee. Este fellow nerezident la Centrul pentru Media, Date și Societate de la Universitatea Central Europeană (Viena), editorialist pentru Transitions Online și co-editor al Journal of Romanian Studies. Este Doctor Honoris Causa a Universităților din București, Timișoara, Cluj. A scris pe larg despre evoluția presei est-europene de după 1989. Cea mai recentă carte a sa tradusă în limba română este Întoarcere în laboratorul românesc.Mass-media după 1989.
Despre redacția informală #CovRoMd
Rețeaua informală #CovRoMd cuprinde 27 de publicații de nivel local, regional, național, reprezentate de PressHub: Express de Banat (Caraș-Severin, Timiș), Mesagerul de Sibiu (Sibiu), Monitorul de Cluj (Cluj), Alba24.ro(Alba, Cluj, Hunedoara, Maramureș, Sibiu, Timiș), Gazeta de Dimineață (Hunedoara), Argeșul Online (Argeș), Epoch Times Romania (național),Monitorul de Botoșani (Botoșani), Oradea Press (Bihor), eBihoreanul(Bihor), Átlátszó Erdély (Harghita, Covasna, Cluj, Bihor, Satu Mare, Mureș), Revista 22 (national level), Zi de Zi (Mureș), Jurnalul Văii Jiului (Hunedoara), Arad24.net (Arad), Banatul Azi (Timiș, Arad, Caraș-Severin), inRoman.ro (Neamț), Resita.ro(Caraș-Severin), Liber în Teleorman (Teleorman), Info Sud-Est(Tulcea, Constanța), Jurnalul de Argeș (Argeș), Crișana (Bihor), Transilvania Reporter (Bistrița-Năsăud, Cluj, Bihor, Satu Mare, Maramureș, Sălaj), Gazeta de Sud (Dolj, Vâlcea, Gorj, Mehedinți, Olt), Viața Liberă (Galați), Ziarul de Iași (Iași) și Vrancea24 (Vrancea).
La nivel european, rețeaua include partenerul EURACTIV.ro (parte a rețelei pan-europene EURACTIV, prezentă în 14 țări, cu sediul central la Bruxelles), la nivelul Republicii Moldova, report.md, și, la nivelul unei comunități de 5,6M de utilizatori în România și 1M în diaspora românească, HotNews.ro, prin platforma de dezbateri interactive, LIVE VIDEO #deladistanță.