marți, 18 ianuarie 2022

𝗜𝗻𝘁𝗲𝗿𝘃𝗶𝘂𝗿𝗶𝗹𝗲 𝗣𝗿𝗲𝘀𝘀𝗛𝘂𝗯: Rolul teatrului în dezvoltarea personală


🎙️ 𝗜𝗻𝘁𝗲𝗿𝘃𝗶𝘂𝗿𝗶𝗹𝗲 𝗣𝗿𝗲𝘀𝘀𝗛𝘂𝗯: Rolul teatrului în dezvoltarea personală, cu Antoaneta Cojocaru – actriță
—————————-
𝐈𝐧𝐯𝐢𝐭𝐚𝐭: 𝐀𝐧𝐭𝐨𝐚𝐧𝐞𝐭𝐚 𝐂𝐨𝐣𝐨𝐜𝐚𝐫𝐮, actriță
𝐌𝐨𝐝𝐞𝐫𝐚𝐭𝐨𝐫: 𝐒𝐢𝐦𝐨𝐧𝐚 𝐏𝐫𝐞𝐝𝐚, jurnalist cultural și scriitoare
—————————-
În cadrul interviului de joi, vom vorbi despre:
✅ Teatru și emoții;
✅ Ce înseamnă un rol?
✅ Actorul dincoace și dincolo de scenă.
—————————-
𝘿𝙚𝙨𝙥𝙧𝙚 𝙞𝙣𝙫𝙞𝙩𝙖𝙩:
Antoaneta Cojocaru este una dintre cele mai apreciate actrițe românce tinere de teatru și film de astăzi, cu numeroase roluri atât în teatrele din București, cât și în filme. Antoaneta și-a construit cariera de actriță în teatre precum: Teatrul Bulandra, Teatrul Național, Teatrul de Comedie, Teatrul Metropolis, ș.a. Pentru performanțele sale, Antoaneta Cojocaru a câștigat mai multe premii și distincții, printre care Înaltul Patronaj al Casei Regale a României pentru proiectul „Bulandra – Laboratorul de Noapte”, primul laborator de cercetare teatrală din București.
În cadrul ediției din 2021 a Burselor de Vară UnSettled, Antoneta Cojocaru a susținut un atelier de dezvoltare personală prin teatru. Participanții au explorat conceptele de distanțare și apropiere, prezență în propriul corp și înțelegerea justă a celuilalt. Atelierul a avut la bază înlăturarea fricii, conștientizarea potențialului de creativitate care se găsește în fiecare persoană și acceptarea individualității.
Proiectul „Learning from Our Past to Build the Future” – s-a desfășurat în perioada octombrie 2019-iulie 2021, marcând împlinirea a 30 de ani de la căderea regimului comunist din România. Mai multe detalii aici: https://freedomhouse.ro/bursele-unsettled/.
Proiectul „Learning from Our Past to Build the Future” este un proiect finanțat de Ambasada Statelor Unite ale Americii în România.

𝗜𝗻𝘁𝗲𝗿𝘃𝗶𝘂𝗿𝗶𝗹𝗲 𝗣𝗿𝗲𝘀𝘀𝗛𝘂𝗯: Memorialul Gherla – supraviețuire și credință


🎙️ 𝗜𝗻𝘁𝗲𝗿𝘃𝗶𝘂𝗿𝗶𝗹𝗲 𝗣𝗿𝗲𝘀𝘀𝗛𝘂𝗯: Memorialul Gherla – supraviețuire și credință
—————————-
𝐈𝐧𝐯𝐢𝐭𝐚𝐭: Părintele 𝐆𝐫𝐢𝐠𝐨𝐫𝐢𝐞 𝐁𝐞𝐧𝐞𝐚, stareț al mănastirii „Sfinții 40 de Mucenici”, din cadrul Memorialului Gherla
𝐌𝐨𝐝𝐞𝐫𝐚𝐭𝐨𝐫: 𝐒𝐢𝐦𝐨𝐧𝐚 𝐏𝐫𝐞𝐝𝐚, jurnalist cultural și scriitoare
—————————-
𝘿𝙚𝙨𝙥𝙧𝙚 𝙞𝙣𝙫𝙞𝙩𝙖𝙩:
Părintele Grigorie Benea, stareț al mănastirii „Sfinții 40 de Mucenici”, din cadrul Memorialului Gherla și, totodată, președinte al Asociației Memorialului Gherla.
În anul 2015 obține titlul de doctor al Facultății de Teologie Ortodoxă a Universității „Aristotel” din Tesalonic, cu lucrarea în limba greacă: „Duhul Sfinților Părinți în închisorile politice din România. 1941-1989”. Publică în diverse reviste teologice și culturale articole pe teme hagiografice sau legate de detenția politică. Traduce articole din limbile engleză și greacă, parte din ele reunite în volumul Protopr. Teodor Zisis, „Urmând dumnezeieștilor Părinți. Eseuri asupra tradiției patristice”, Editura Renașterea, Cluj-Napoca, 2016.
Interviul face parte din proiectul „Bursele unSettled – Learning from Our Past to Build the Future”, un proiect care marchează împlinirea a 30 de ani de la căderea regimului comunist din România. Mai multe detalii aici: https://freedomhouse.ro/bursele-unsettled/.
Proiectul „Bursele unSettled – Learning from Our Past to Build the Future” este un proiect finanțat de Ambasada Statelor Unite ale Americii în România.

Despre fortificarea așezărilor săsești de odinioară și a spiritului comunitar de azi – cu Michael Folberth


𝗜𝗻𝘁𝗲𝗿𝘃𝗶𝘂𝗿𝗶𝗹𝗲 𝐂𝐨𝐧𝐧𝐞𝐜𝐭𝐨 își propun să conecteze românii de acasă, cu cei care își întorc gândurile și eforturile către țară. Ediția de sâmbătă, 4 decembrie, îl are invitat pe Michael Folberth, într-un dialog cu Bogdan Neagu.
sâmbătă, 4 𝐝𝐞𝐜𝐞𝐦𝐛𝐫𝐢𝐞, 𝐝𝐞 𝐥𝐚 𝐨𝐫𝐚 𝟏𝟒:𝟎𝟎.
Michael Folberth se implică, voluntar, în activitățile de întreținere a fortificațiilor săsești din Transilvania. Este preşedintele grupului regional din zona Rupea şi Ţara Făgăraşului.
Un proiect #Stars4Media: „Connecto: Towards European Values Through Digital Media. The Live Streaming Hub”.
Coordonat de: PressHub, în parteneriat cu EURACTIV.ro, Occidentul Romanesc, Știrile Transilvaniei.
—————————-
𝐈𝐧𝐯𝐢𝐭𝐚𝐭: Michael Folberth, preşedintele grupului regional din zona Rupea şi Ţara Făgăraşului
𝐌𝐨𝐝𝐞𝐫𝐚𝐭𝐨𝐫: Bogdan Neagu, jurnalist
Editor video: Constantin Bogdan
—————————-
În ediția din 4 decembrie, ora 14:00, a interviurilor Connecto, coordonat de EURACTIV.ro și PressHub.ro, Michael Folbert vorbește despre importanța sentimentului de apartenență la o comunitate și la efortul de a menține acest spirit viu. De asemenea, vorbește despre cum conservarea istoriei aduce beneficii comunității care o întreține, în primul rând prin valoarea de apartenență, dar și prin potențialul dezvoltării turistice și culturale.
Michael Folberth povestește: „Eu sunt plecat din 1990 și mă întorc de două ori pe an, visul meu este să întreținem bisericile fortificate pe care ni le-au lăsat înaintașii noștri. Să creăm o legătură intensă pentru oamenii din sat, așa cum am eu am o puternică legătură cu biserica fortificată, de exemplu, din Criț.
A fost a doua casă pentru mine, m-am simțit și mă simt acasă. Și asta îmi doresc, să clădim, cu timpul, și pentru copiii care cresc în satele acestea.
Interviul face parte din proiectul „𝙲𝚘𝚗𝚗𝚎𝚌𝚝𝚘: 𝚝𝚘𝚠𝚊𝚛𝚍𝚜 𝙴𝚞𝚛𝚘𝚙𝚎𝚊𝚗 𝚟𝚊𝚕𝚞𝚎𝚜 𝚝𝚑𝚛𝚘𝚞𝚐𝚑 𝚍𝚒𝚐𝚒𝚝𝚊𝚕 𝚖𝚎𝚍𝚒𝚊. 𝚃𝚑𝚎 𝙻𝚒𝚟𝚎 𝚂𝚝𝚛𝚎𝚊𝚖𝚒𝚗𝚐 𝙷𝚞𝚋”, finanțat prin programul Stars4Media.

Toleranță vs radicalizare. Unde ar duce naționalismul excesiv?


𝗜𝗻𝘁𝗲𝗿𝘃𝗶𝘂𝗿𝗶𝗹𝗲 Facts, not Fake își propun să combată populismului și tendința de radicalizare, precum și influența analfabetismului mass-media asupra înțelegerii sferei politicului.
Urmăriți în ediția de joi, 2 decembrie, ora 14:00, un interviu cu dl Konrad Gündisch, istoric sas specializat în istoria socială și istoria mentalităților, în dialog cu Ruxandra Hurezean.
Proiectul, realizat prin participarea mai multor parteneri media într-un hub jurnalistic, are un focus aparte pe dezinformările apărute atât în România, cât și în spațiul Republicii Moldova, urmărind felul în care informațiile false sunt oglindite, răstălmăcite, rostogolite și/sau amplificate și cum ajung să
bruieze agenda interesului public, să eclipseze aspecte cu adevărat relevante democratic.
—————————-
𝐈𝐧𝐯𝐢𝐭𝐚𝐭: Konrad Gündisch
Realizator: Ruxandra Hurezean, jurnalistă și scriitoare
Realizat de PressHub.ro, în parteneriat cu EURACTIV.ro
Editor video: Constantin Bogdan
—————————-
Interviurile Facts, not Fake abordează în, ediția din 2 decembrie, ora 14:00, subiectul radicalizării societății românești cu istoricul Konrad Gündisch, specialist în istoria socială și istoria mentalităților, raportate la Transilvania, Ungaria și România.
𝐃𝐞𝐬𝐩𝐫𝐞 𝐢𝐧𝐯𝐢𝐭𝐚𝐭:
Dl Konrad Gündisch și-a început activitatea la Institutul de Istorie „George Barițiu” din Cluj, iar după ce a emigrat în Germania a continuat să activeze ca istoric la Centrul de documentare a istoriei și culturii ardelene din Gundelsheim și la Institutul de Istorie al Academiei de Științe și Litere din Mainz.
A fost directorul Institutului pentru Cultura și Istoria Germană în sud-estul Europei din cadrul Universității din München. Anul trecut a participat la fondarea primului muzeu al Transilvaniei din afara țării, la Gundelsheim.
𝗗𝗲𝘀𝗽𝗿𝗲 𝗺𝗼𝗱𝗲𝗿𝗮𝘁𝗼𝗿:
Ruxandra Hurezean este o jurnalistă premiată pentru reportajele privind istoria și prezentul minorității germane din România. A scris “Criț. Istoria, povestile si viata unui sat de sași”, prima monografie românească a unui sat de poveste al sașilor de altadată și este co-autoare a volumului „Vecinătăți la sașii din Criț. Rânduieli scrise de la 1615 la 1991”.
În 2017 a primit premiul Festivalului Internațional de Carte Transilvania pentru „Cartea jurnalistului” și „Premiul Mass-Media” al Ambasadei Germaniei la București pentru reportajele privind istoria și prezentul minorității germane din România; de asemenea, a primit distincții din partea Asociației Profesioniștilor din Presă Cluj.

Interviul face parte din proiectul „Facts, not Fake: political skepticism in Romania and Moldova”, susținut de Black Sea Trust for Regional Cooperation, a Project of the German Marshall Fund. Parteneri: Freedom House România, EurActiv România, Report.md, HotNews.ro.
Acest interviu a fost realizat printr-un grant co-finanțat de Uniunea Europeană. responsabilitatea asupra conținutului care exclusiv asupra partenerilor de proiect și nu reflectă în mod necesar opiniile Uniunii Europene.

Eugenia, spitalele și „ființele inferioare”, cu profesorul Marius Turda, Oxford Brookes


🎙️𝗜𝗻𝘁𝗲𝗿𝘃𝗶𝘂𝗿𝗶𝗹𝗲 𝐂𝐨𝐧𝐧𝐞𝐜𝐭𝐨 își propun să conecteze românii de acasă, cu cei din întreaga lume.Ediția de Ziua Națională a României prezintă un dialog între profesorul Marius Turda de la Oxford Brookes University și Sabina Fati, jurnalistă și cercetătoare, ce va avea loc 𝐦𝐢𝐞𝐫𝐜𝐮𝐫𝐢, 𝟏 𝐝𝐞𝐜𝐞𝐦𝐛𝐫𝐢𝐞, 𝐝𝐞 𝐥𝐚 𝐨𝐫𝐚 𝟏𝟒:𝟎𝟎.
Un proiect #Stars4Media: „Connecto: Towards European Values Through Digital Media. The Live Streaming Hub”, realizat de: PressHub, în parteneriat cu EURACTIV.ro, Occidentul Romanesc, Știrile Transilvaniei.
—————————-
𝐈𝐧𝐯𝐢𝐭𝐚𝐭: 𝐌𝐚𝐫𝐢𝐮𝐬 𝐓𝐮𝐫𝐝𝐚, Oxford Brookes University
𝐌𝐨𝐝𝐞𝐫𝐚𝐭𝐨𝐫: 𝐒𝐚𝐛𝐢𝐧𝐚 𝐅𝐚𝐭𝐢, jurnalistă și cercetătoare
—————————-
În interviul Connecto, coordonat de PressHub, profesorul Turda vorbește despre tendințele eugenice devenite mai vizibile odată cu epidemia de coronavirus, despre dezvoltările care au loc pe fondul necunoașterii istoriei și chiar despre continuitatea care există în viziunea eugenică a statului maghiar în privința familiei. Cum se manifestă eugenia astăzi? În multe feluri, începând cu interdicția avorturilor în Polonia, continuând cu refuzul multor medici români de a întrerupe sarcinile nedorite și mergând până în spitale unde adesea bolnavii sunt aleși pentru a fi tratați în funcție de vârstă, de culoarea pielii sau chiar după cât de bine sunt îmbrăcați.
Profesorul Marius Turda face însă un tablou mult mai complex al felului în care se radicalizează societatea românească. Absența dezbaterilor, necunoașterea trecutului, tabuizarea multor teme istorice ar putea explica între altele această radicalizare. De aceea, spune Turda, „sentimentul unui istoric din afară care vrea să cunoască istoria României este ca atunci, când deschizi dulapul din bucătărie și îți cad toate oalele în cap. Oalele sunt subiectele despre care nimeni nu vrea să vorbească”
—————————-
𝘿𝙚𝙨𝙥𝙧𝙚 𝙞𝙣𝙫𝙞𝙩𝙖𝙩:
Profesorul Marius Turda de la Oxford Brookes University este unul dintre cei mai avizați specialiști din lume în istoria eugeniei și a rasismului. La începutul lunii noiembrie a apărut, la cunoscuta editură londoneză Bloomsbury, antologia în șase volume a Istoriei Culturale a Rasei (A Cultural History of Race – https://www.bloomsbury.com/uk/search/?q=marius%20turda), antologie coordonată de Marius Turda, la care au participat cei mai titrați istorici în acest domeniu.
Trei dintre volumele semnate de Marius Turda publicate la edituri prestigioase din Marea Britanie au fost traduse și în limba română: Istorie si rasism. Ideea de rasă de la Iluminism la Donald Trump (Polirom, 2019), Eugenism si modernitate. Națiune, rasă si biopolitică in Europa 1870-1950 (Polirom, 2014), „Razboiul sfant” al rasei. Eugenia si protectia națiunii în Ungaria. 1900-1919 (Academia Română, Ed. Școala Ardeleană, Cluj, 2020).
Interviul face parte din proiectul „𝙲𝚘𝚗𝚗𝚎𝚌𝚝𝚘: 𝚝𝚘𝚠𝚊𝚛𝚍𝚜 𝙴𝚞𝚛𝚘𝚙𝚎𝚊𝚗 𝚟𝚊𝚕𝚞𝚎𝚜 𝚝𝚑𝚛𝚘𝚞𝚐𝚑 𝚍𝚒𝚐𝚒𝚝𝚊𝚕 𝚖𝚎𝚍𝚒𝚊. 𝚃𝚑𝚎 𝙻𝚒𝚟𝚎 𝚂𝚝𝚛𝚎𝚊𝚖𝚒𝚗𝚐 𝙷𝚞𝚋”, finanțat prin programul Stars4Media.

Interviurile PressHub: Rolul memoriei în înțelegerea trecutului, cu William J. O’ Connor


Miercuri, 24 noiembrie, de la orele 20:00, vă așteptăm la un nou interviu PressHub #LIVE, pe pagina noastră de Facebook. Vă invităm să urmăriți un dialog între William J. O’ Connor, Atașat Cultural al Ambasadei SUA la București și Simona Preda despre cât este de importantă libertatea pentru un om, care este rolul memoriei în reconstrucția unei comunități și cum ar trebui să ne raportăm la trecutul comunist.
—————————-
𝗜𝗻𝘃𝗶𝘁𝗮𝘁: William J. O’ Connor, Atașat Cultural al Ambasadei SUA la București
𝗠𝗼𝗱𝗲𝗿𝗮𝘁𝗼𝗿: 𝐒𝐢𝐦𝐨𝐧𝐚 𝐏𝐫𝐞𝐝𝐚, jurnalist cultural și scriitoare
—————————-
Născut în California de Sud, William J. O’Connor este la origine avocat și scriitor. S-a alăturat în 2009 Guvernului Federal, în cadrul serviciului de diplomație. În ultimii 12 ani a lucrat în Estonia, Filipine, Afghanistan și Danemarca. Ajuns la București în iulie 2020, este în prezent Atașat Cultural al Ambasadei SUA în România.
Interviul face parte din proiectul „Bursele unSettled – Learning from Our Past to Build the Future”, un proiect care marchează împlinirea a 30 de ani de la căderea regimului comunist din România. Mai multe detalii aici: https://freedomhouse.ro/bursele-unsettled/.

Proiectul „Bursele unSettled – Learning from Our Past to Build the Future” este un proiect finanțat de Ambasada Statelor Unite ale Americii în România.

Vezi mai puţin

Interviurile PressHub: Ellie Wiesel – o poveste despre supraviețuire, cu Alina Marincean


Marți, 23 noiembrie, de la orele 20:00, vă așteptăm la un nou interviu PressHub #LIVE, pe pagina noastră de Facebook. Vă invităm să urmăriți un dialog între Alina Marincean și Simona Preda despre comunitatea de evrei din Sighet, deportarile din anul 1944, ororile de la Auschwitz și supraviețuire, despre personalitatea lui Ellie Wiesel și importanța memoriei pentru a înțelege ceea ce s-a întâmplat cu adevărat.
—————————-
𝗜𝗻𝘃𝗶𝘁𝗮𝘁: Alina Marincean, muzeograf
𝗠𝗼𝗱𝗲𝗿𝗮𝘁𝗼𝗿: 𝐒𝐢𝐦𝐨𝐧𝐚 𝐏𝐫𝐞𝐝𝐚, jurnalist cultural și scriitoare
—————————-
Despre invitat:
Alina Marincean este muzeograf în cadrul Muzeului Maramureșean – casa memorială Ellie Wiesel și ghid specializat în patrimoniul evreiesc. În momentul de față este și doctoranda la Școala Doctorala de Comunicare a Universității Babeș-Bolyai, unde susține seminarii de etică.
Simona Preda este doctor în istorie, cu teza „Literatura istorică pentru copii din România comunistă 1948-1989”), scriitoare și jurnalist cultural.
Interviul face parte din proiectul „Bursele unSettled – Learning from Our Past to Build the Future”, un proiect care marchează împlinirea a 30 de ani de la căderea regimului comunist din România. Mai multe detalii aici: https://freedomhouse.ro/bursele-unsettled/.
Proiectul „Bursele unSettled – Learning from Our Past to Build the Future” este un proiect finanțat de Ambasada Statelor Unite ale Americii în România.

Interviurile PressHub: victima învingătoare, cu Larisa Butnariu


Larisa este o victimă a traficului de persoane, fenomen în care România este pe primele 5 locuri în UE în furnizarea de victime, din care peste 80% pentru servicii sexuale.

A fost abuzată ca minoră de tatăl adoptiv, dată afară din casă, trimisă la prostituție pe stradă de un traficant care a luat-o de soție ca să scape de acuzațiile penale, traficată în Germania și Italia
A fost bătută, batjocorită, tăiată, amenințată cu moartea.

A făcut numeroase plângeri la poliție, la DIICOT, la procurori, dar a obținut foarte puțin fiindcă cele 2 miliarde de euro profit anual din traficul de persoane corup polițiști și anchetatori.

Larisa a avut curajul să spună lumii ce înseamnă traficul, sclavia sexuală, a devenit cunoscută pe rețelele sociale și îi previne pe tineri de riscuri. Ea îi ajută pe oamenii străzii din orașul ei, Iași, singurii care au protejat-o, în afară de bunica adoptivă, atunci când era amenințată.

Interviul face parte din proiectul „Combaterea Dezinformării și Racolării Online” (Combating Media Illiteracy: A Digital Handbook), implementat de Freedom House România, cu sprijinul Uniunii Europene și al Consiliului Europei, prin programul „Democratic and Inclusive School Culture in Operation”.

Opiniile exprimate în acest interviu sunt responsabilitatea autorilor și nu reflectă în mod necesar poziția oficială a niciuneia dintre părți.

Interviurile PressHUB: despre profesorul care oferă afecțiune, cu Gina Manolache


Gina Manolache, profesor la Centrul Școlar pentru Educație Inclusivă Măicănești, ne vorbește despre prevenția dezinformării și racolării online în rândul copiilor cu nevoi speciale și despre importanța proiectelor alternative în educația copiilor. Interviul face parte din proiectul „Combaterea Dezinformării și Racolării Online” (Combating Media Illiteracy: A Digital Handbook), implementat de Freedom House România, cu sprijinul Uniunii Europene și al Consiliului Europei, prin programul „Democratic and Inclusive School Culture in Operation”. Opiniile exprimate în acest interviu sunt responsabilitatea autorilor și nu reflectă în mod necesar poziția oficială a niciuneia dintre părți.

Interviurile PressHUB: despre alocarea fondurilor europene, cu Siegfried Mureșan


Interviurile PressHUB îl aduc în fața publicului pe Siegfried Mureșan, eurodeputat PNL și vicepreședinte al Partidului Popular European, într-un dialog despre:
• Programul Național de Redresare și Reziliență
• Cea mai mare sumă de bani alocată vreodată României
• Rolul Parchetului European
• Condiționarea fondurilor europene de respectarea statului de drept
• Efectul instabilității guvernamentale la Bruxelles

Vaccinarea anti-COVID în România și în Republica Moldova, între ezitare și radicalizare. Dezbatere


Invitați: •dr. Valeriu Gheorghiță, Coordonatorul campaniei de vaccinare din România •dr. Ninel Revenco, Coordonatorul campaniei de vaccinare din Republica Moldova •Vitalie Călugăreanu, jurnalist (Chișinău) Moderator: Mona Hera, HotNews.ro În România, s-a vaccinat sub 40% din populație, iar în Republica Moldova s-au vaccinat mai puțin de 30% dintre oameni, în timp ce în ambele țări rata de deces din cauza COVID-19 este printre cele mai mari din Europa. De ce s-au împotmolit campaniile de vaccinare, de ce mesajul antivaccinist a prins atât de bine și cum am ajuns să fim împărțiți între vaccinați și nevaccinați? Coordonatorii campaniilor de vaccinare din România și din Republica Moldova, dr. Valeriu Gheorghiță, și dr. Ninel Revenco, invitați la o dezbatere HotNews.ro LIVE, luni, de la ora 14.30. La dezbatere va lua parte și jurnalistul Vitalie Călugăreanu (Chișinău).

Interviurile PressHub: Despre corupția din România, cu Vasile Doană, fost procuror militar DNA


Vineri, 12 noiembrie, de la orele 20:00, vă așteptăm la un nou interviu PressHub #LIVE, pe pagina noastră de Facebook
—————————-
𝗜𝗻𝘃𝗶𝘁𝗮𝘁: Vasile Doană, fost procuror militar în cadrul DNA
𝗠𝗼𝗱𝗲𝗿𝗮𝘁𝗼𝗿: Virgil Burlă, Jurnalist Europa Liberă
—————————-
În cadrul interviului de vineri, vom discuta despre:
✔️ Dosarele de corupție instrumentate de fostul magistrat care a trimis peste 100 de polițiști în judecată;
✔️ Cum primea șpagă în lei la kilogram fostul șef al SRI Prahova;
✔️ Cum a încercat fostul director adjunct al SRI, Florian Coldea, să șantajeze un procuror DNA;
✔️ Soluții pentru a închide dosarele istorice anchetate de zeci de ani.
#PressHub #coruptie #DNA

Interviurile PressHub: Despre condiția artistului în comunism, cu Cristian Vasile, istoric

Interviul face parte din proiectul „Bursele unSettled - Learning from Our Past to Build the Future”, un proiect care marchează împlinirea a 30 de ani de la căderea regimului comunist din România.

𝗜𝗻𝘃𝗶𝘁𝗮𝘁: 𝐂𝐫𝐢𝐬𝐭𝐢𝐚𝐧 𝐕𝐚𝐬𝐢𝐥𝐞, istoric
𝗠𝗼𝗱𝗲𝗿𝗮𝘁𝗼𝗿: 𝐒𝐢𝐦𝐨𝐧𝐚 𝐏𝐫𝐞𝐝𝐚, jurnalist cultural și scriitoare
—————————-
𝘿𝙚𝙨𝙥𝙧𝙚 𝙞𝙣𝙫𝙞𝙩𝙖𝙩:
Cristian Vasile este cercetător ştiințific în cadrul Institutului de Istorie „N.Iorga“, Academia Română (Programul de cercetare „România şi Europa în secolul XX“).
Predă în cadrul Şcolii de Studii Avansate a Academiei Române (SCOSAAR).
A fost secretar ştiinţific al Comisiei Prezidenţiale pentru Analiza Dictaturii Comuniste
din România (2006); coordonator al Comisiei Prezidenţiale Consultative pentru Analiza
Dictaturii Comuniste din România (2007-2009); director ştiinţific al Institutului de
Investigare a Crimelor Comunismului şi Memoria Exilului Românesc (2011-2012).
Simona Preda este doctor în istorie, cu teza „Literatura istorică pentru copii din România
comunistă 1948-1989”), scriitoare și jurnalist cultural.
Interviul face parte din proiectul „Bursele unSettled – Learning from Our Past to Build the Future”, un proiect care marchează împlinirea a 30 de ani de la căderea regimului comunist din România. Mai multe detalii aici: https://freedomhouse.ro/bursele-unsettled/.
Proiectul „Bursele unSettled – Learning from Our Past to Build the Future” este un proiect finanțat de Ambasada Statelor Unite ale Americii în România.

Soluții Europene pentru problema gunoiului din România


🇪🇺 Conferința „Soluții Europene pentru problema gunoiului din România” are loc în cadrul proiectului 𝗖𝗼𝗵𝗲𝘀𝗶𝗼𝗻 𝗣𝗼𝗹𝗶𝗰𝘆 𝗕𝗼𝗼𝘀𝘁𝗲𝗿 𝗶𝗻 𝗥𝗼𝗺𝗮𝗻𝗶𝗮: 𝗖𝗹𝗼𝘀𝗲𝗿 𝘁𝗼 𝗰𝗶𝘁𝗶𝘇𝗲𝗻𝘀.

✅ Evenimentul are ca scop analizarea modului în care fondurile europene au fost cheltuite pentru a rezolva problema deșeurilor din România.

🗣️ Speakeri:

✔️ Tánczos Barna – Ministrul Mediului
✔️ Octavian Berceanu- fost șef al Gărzii de Mediu
✔️ Raul Pop – Secretar de Stat, Ministerul Mediului, Apelor și Pădurilor
✔️ Cristian Pantazi – redactor șef, G4Media
✔️ Anca Spânu – jurnalist Viața Liberă
✔️ Brîndușa Armanca – jurnalist PressHUB
✔️ Virgil Burlă – jurnalist PressHUB
✔️ George Marinescu – jurnalist Viața Liberă
✔️ Mihaela Mocanu – PressHub / Craiova Prospera
✔️ Cristina Stancu – PressHUB / Reper Media
✔️ Radu Meșniță – jurnalist Ziarul de Iași

Parteneri: Freedom House România, Átlátszó Erdély, Viaţa Liberă, Ziarul de Iaşi, G4Media. Un proiect finanțat prin programul 𝗗.𝗚. 𝗥𝗲𝗴𝗶𝗼 𝟮𝟬𝟮𝟭.
#banieuropeni #fonduridecoeziune