marți, 30 noiembrie 2021

Interviurile PressHub: Rolul memoriei în înțelegerea trecutului, cu William J. O’ Connor


Miercuri, 24 noiembrie, de la orele 20:00, vă așteptăm la un nou interviu PressHub #LIVE, pe pagina noastră de Facebook. Vă invităm să urmăriți un dialog între William J. O’ Connor, Atașat Cultural al Ambasadei SUA la București și Simona Preda despre cât este de importantă libertatea pentru un om, care este rolul memoriei în reconstrucția unei comunități și cum ar trebui să ne raportăm la trecutul comunist.
—————————-
𝗜𝗻𝘃𝗶𝘁𝗮𝘁: William J. O’ Connor, Atașat Cultural al Ambasadei SUA la București
𝗠𝗼𝗱𝗲𝗿𝗮𝘁𝗼𝗿: 𝐒𝐢𝐦𝐨𝐧𝐚 𝐏𝐫𝐞𝐝𝐚, jurnalist cultural și scriitoare
—————————-
Născut în California de Sud, William J. O’Connor este la origine avocat și scriitor. S-a alăturat în 2009 Guvernului Federal, în cadrul serviciului de diplomație. În ultimii 12 ani a lucrat în Estonia, Filipine, Afghanistan și Danemarca. Ajuns la București în iulie 2020, este în prezent Atașat Cultural al Ambasadei SUA în România.
Interviul face parte din proiectul „Bursele unSettled – Learning from Our Past to Build the Future”, un proiect care marchează împlinirea a 30 de ani de la căderea regimului comunist din România. Mai multe detalii aici: https://freedomhouse.ro/bursele-unsettled/.

Proiectul „Bursele unSettled – Learning from Our Past to Build the Future” este un proiect finanțat de Ambasada Statelor Unite ale Americii în România.

Vezi mai puţin

Interviurile PressHub: Ellie Wiesel – o poveste despre supraviețuire, cu Alina Marincean


Marți, 23 noiembrie, de la orele 20:00, vă așteptăm la un nou interviu PressHub #LIVE, pe pagina noastră de Facebook. Vă invităm să urmăriți un dialog între Alina Marincean și Simona Preda despre comunitatea de evrei din Sighet, deportarile din anul 1944, ororile de la Auschwitz și supraviețuire, despre personalitatea lui Ellie Wiesel și importanța memoriei pentru a înțelege ceea ce s-a întâmplat cu adevărat.
—————————-
𝗜𝗻𝘃𝗶𝘁𝗮𝘁: Alina Marincean, muzeograf
𝗠𝗼𝗱𝗲𝗿𝗮𝘁𝗼𝗿: 𝐒𝐢𝐦𝐨𝐧𝐚 𝐏𝐫𝐞𝐝𝐚, jurnalist cultural și scriitoare
—————————-
Despre invitat:
Alina Marincean este muzeograf în cadrul Muzeului Maramureșean – casa memorială Ellie Wiesel și ghid specializat în patrimoniul evreiesc. În momentul de față este și doctoranda la Școala Doctorala de Comunicare a Universității Babeș-Bolyai, unde susține seminarii de etică.
Simona Preda este doctor în istorie, cu teza „Literatura istorică pentru copii din România comunistă 1948-1989”), scriitoare și jurnalist cultural.
Interviul face parte din proiectul „Bursele unSettled – Learning from Our Past to Build the Future”, un proiect care marchează împlinirea a 30 de ani de la căderea regimului comunist din România. Mai multe detalii aici: https://freedomhouse.ro/bursele-unsettled/.
Proiectul „Bursele unSettled – Learning from Our Past to Build the Future” este un proiect finanțat de Ambasada Statelor Unite ale Americii în România.

Interviurile PressHub: victima învingătoare, cu Larisa Butnariu


Larisa este o victimă a traficului de persoane, fenomen în care România este pe primele 5 locuri în UE în furnizarea de victime, din care peste 80% pentru servicii sexuale.

A fost abuzată ca minoră de tatăl adoptiv, dată afară din casă, trimisă la prostituție pe stradă de un traficant care a luat-o de soție ca să scape de acuzațiile penale, traficată în Germania și Italia
A fost bătută, batjocorită, tăiată, amenințată cu moartea.

A făcut numeroase plângeri la poliție, la DIICOT, la procurori, dar a obținut foarte puțin fiindcă cele 2 miliarde de euro profit anual din traficul de persoane corup polițiști și anchetatori.

Larisa a avut curajul să spună lumii ce înseamnă traficul, sclavia sexuală, a devenit cunoscută pe rețelele sociale și îi previne pe tineri de riscuri. Ea îi ajută pe oamenii străzii din orașul ei, Iași, singurii care au protejat-o, în afară de bunica adoptivă, atunci când era amenințată.

Interviul face parte din proiectul „Combaterea Dezinformării și Racolării Online” (Combating Media Illiteracy: A Digital Handbook), implementat de Freedom House România, cu sprijinul Uniunii Europene și al Consiliului Europei, prin programul „Democratic and Inclusive School Culture in Operation”.

Opiniile exprimate în acest interviu sunt responsabilitatea autorilor și nu reflectă în mod necesar poziția oficială a niciuneia dintre părți.

Interviurile PressHUB: despre profesorul care oferă afecțiune, cu Gina Manolache


Gina Manolache, profesor la Centrul Școlar pentru Educație Inclusivă Măicănești, ne vorbește despre prevenția dezinformării și racolării online în rândul copiilor cu nevoi speciale și despre importanța proiectelor alternative în educația copiilor. Interviul face parte din proiectul „Combaterea Dezinformării și Racolării Online” (Combating Media Illiteracy: A Digital Handbook), implementat de Freedom House România, cu sprijinul Uniunii Europene și al Consiliului Europei, prin programul „Democratic and Inclusive School Culture in Operation”. Opiniile exprimate în acest interviu sunt responsabilitatea autorilor și nu reflectă în mod necesar poziția oficială a niciuneia dintre părți.

Interviurile PressHUB: despre alocarea fondurilor europene, cu Siegfried Mureșan


Interviurile PressHUB îl aduc în fața publicului pe Siegfried Mureșan, eurodeputat PNL și vicepreședinte al Partidului Popular European, într-un dialog despre:
• Programul Național de Redresare și Reziliență
• Cea mai mare sumă de bani alocată vreodată României
• Rolul Parchetului European
• Condiționarea fondurilor europene de respectarea statului de drept
• Efectul instabilității guvernamentale la Bruxelles

Vaccinarea anti-COVID în România și în Republica Moldova, între ezitare și radicalizare. Dezbatere


Invitați: •dr. Valeriu Gheorghiță, Coordonatorul campaniei de vaccinare din România •dr. Ninel Revenco, Coordonatorul campaniei de vaccinare din Republica Moldova •Vitalie Călugăreanu, jurnalist (Chișinău) Moderator: Mona Hera, HotNews.ro În România, s-a vaccinat sub 40% din populație, iar în Republica Moldova s-au vaccinat mai puțin de 30% dintre oameni, în timp ce în ambele țări rata de deces din cauza COVID-19 este printre cele mai mari din Europa. De ce s-au împotmolit campaniile de vaccinare, de ce mesajul antivaccinist a prins atât de bine și cum am ajuns să fim împărțiți între vaccinați și nevaccinați? Coordonatorii campaniilor de vaccinare din România și din Republica Moldova, dr. Valeriu Gheorghiță, și dr. Ninel Revenco, invitați la o dezbatere HotNews.ro LIVE, luni, de la ora 14.30. La dezbatere va lua parte și jurnalistul Vitalie Călugăreanu (Chișinău).

Interviurile PressHub: Despre corupția din România, cu Vasile Doană, fost procuror militar DNA


Vineri, 12 noiembrie, de la orele 20:00, vă așteptăm la un nou interviu PressHub #LIVE, pe pagina noastră de Facebook
—————————-
𝗜𝗻𝘃𝗶𝘁𝗮𝘁: Vasile Doană, fost procuror militar în cadrul DNA
𝗠𝗼𝗱𝗲𝗿𝗮𝘁𝗼𝗿: Virgil Burlă, Jurnalist Europa Liberă
—————————-
În cadrul interviului de vineri, vom discuta despre:
✔️ Dosarele de corupție instrumentate de fostul magistrat care a trimis peste 100 de polițiști în judecată;
✔️ Cum primea șpagă în lei la kilogram fostul șef al SRI Prahova;
✔️ Cum a încercat fostul director adjunct al SRI, Florian Coldea, să șantajeze un procuror DNA;
✔️ Soluții pentru a închide dosarele istorice anchetate de zeci de ani.
#PressHub #coruptie #DNA

Interviurile PressHub: Despre condiția artistului în comunism, cu Cristian Vasile, istoric

Interviul face parte din proiectul „Bursele unSettled - Learning from Our Past to Build the Future”, un proiect care marchează împlinirea a 30 de ani de la căderea regimului comunist din România.

𝗜𝗻𝘃𝗶𝘁𝗮𝘁: 𝐂𝐫𝐢𝐬𝐭𝐢𝐚𝐧 𝐕𝐚𝐬𝐢𝐥𝐞, istoric
𝗠𝗼𝗱𝗲𝗿𝗮𝘁𝗼𝗿: 𝐒𝐢𝐦𝐨𝐧𝐚 𝐏𝐫𝐞𝐝𝐚, jurnalist cultural și scriitoare
—————————-
𝘿𝙚𝙨𝙥𝙧𝙚 𝙞𝙣𝙫𝙞𝙩𝙖𝙩:
Cristian Vasile este cercetător ştiințific în cadrul Institutului de Istorie „N.Iorga“, Academia Română (Programul de cercetare „România şi Europa în secolul XX“).
Predă în cadrul Şcolii de Studii Avansate a Academiei Române (SCOSAAR).
A fost secretar ştiinţific al Comisiei Prezidenţiale pentru Analiza Dictaturii Comuniste
din România (2006); coordonator al Comisiei Prezidenţiale Consultative pentru Analiza
Dictaturii Comuniste din România (2007-2009); director ştiinţific al Institutului de
Investigare a Crimelor Comunismului şi Memoria Exilului Românesc (2011-2012).
Simona Preda este doctor în istorie, cu teza „Literatura istorică pentru copii din România
comunistă 1948-1989”), scriitoare și jurnalist cultural.
Interviul face parte din proiectul „Bursele unSettled – Learning from Our Past to Build the Future”, un proiect care marchează împlinirea a 30 de ani de la căderea regimului comunist din România. Mai multe detalii aici: https://freedomhouse.ro/bursele-unsettled/.
Proiectul „Bursele unSettled – Learning from Our Past to Build the Future” este un proiect finanțat de Ambasada Statelor Unite ale Americii în România.

Soluții Europene pentru problema gunoiului din România


🇪🇺 Conferința „Soluții Europene pentru problema gunoiului din România” are loc în cadrul proiectului 𝗖𝗼𝗵𝗲𝘀𝗶𝗼𝗻 𝗣𝗼𝗹𝗶𝗰𝘆 𝗕𝗼𝗼𝘀𝘁𝗲𝗿 𝗶𝗻 𝗥𝗼𝗺𝗮𝗻𝗶𝗮: 𝗖𝗹𝗼𝘀𝗲𝗿 𝘁𝗼 𝗰𝗶𝘁𝗶𝘇𝗲𝗻𝘀.

✅ Evenimentul are ca scop analizarea modului în care fondurile europene au fost cheltuite pentru a rezolva problema deșeurilor din România.

🗣️ Speakeri:

✔️ Tánczos Barna – Ministrul Mediului
✔️ Octavian Berceanu- fost șef al Gărzii de Mediu
✔️ Raul Pop – Secretar de Stat, Ministerul Mediului, Apelor și Pădurilor
✔️ Cristian Pantazi – redactor șef, G4Media
✔️ Anca Spânu – jurnalist Viața Liberă
✔️ Brîndușa Armanca – jurnalist PressHUB
✔️ Virgil Burlă – jurnalist PressHUB
✔️ George Marinescu – jurnalist Viața Liberă
✔️ Mihaela Mocanu – PressHub / Craiova Prospera
✔️ Cristina Stancu – PressHUB / Reper Media
✔️ Radu Meșniță – jurnalist Ziarul de Iași

Parteneri: Freedom House România, Átlátszó Erdély, Viaţa Liberă, Ziarul de Iaşi, G4Media. Un proiect finanțat prin programul 𝗗.𝗚. 𝗥𝗲𝗴𝗶𝗼 𝟮𝟬𝟮𝟭.
#banieuropeni #fonduridecoeziune