Livia Grama Medilanski (Düsseldorf): „Avem nevoie de un institut cultural «Carol I al României» pentru miile de români care sunt aici și pentru cultivarea relațiilor cu germanii”

Data:

spot_img

(FOTO: Livia Medilanski – în centru stânga, la Palatul Jagerhof, eveniment organizat de Fundația Atheneum. 2018)

În 10 octombrie, o mână de români, germani și sași se vor aduna în sala de ceremonii a Castelului Jägerhof din Düsseldorf pentru comemorarea a 110 de ani de la moartea Regelui Carol I al României. De ce fac acest lucru împreună românii și germanii și de ce la Düsseldorf? 

În interviul care urmează, Livia Grama Medilanski ne explică cât e de important să se întâmple an de an acest lucru și ce ar trebui făcut pentru ca România să fie recunoscută pe deplin ca o parte din istoria și cultura europeană. 

Ideea a plecat de la faptul că în Düsseldorf există Palatul Jägerhof, care a fost reședința Casei princiare Hohenzollern-Sigmaringen. Prin asociația «Atheneum» au fost organizate spectacole cu artiști români în Germania, excursii cu oaspeți din Germania, directori de muzee, de teatru, oameni care s-au înscris entuziasmați în asociație, au fost schimburi culturale cu orașe din România: Sibiu, Iași, București, am organizat un forum economic împreună cu Camera de Comerț din Düsseldorf”, spune Livia Medilanski, președinta asociației Atheneum. 

Livia Grama Medilanski s-a născut la Brașov. Are o carieră impresionantă în sport și performanțe de nivel mondial, european și național. În 1973, a plecat în Republica Federală Germania. Acolo a fost antrenorul naționalei germane timp de 37 de ani, descrisă drept „unul dintre specialiștii de top din lumea gimnasticii ritmice”.

Citește și: Culoarea Rodiei – Centenarul regizorului Serghei Parajanov. Proiecții de filme și ateliere creative, în Capitală

Stabilită la Düsseldorf, Livia Medilanski a fondat asociația germano-română „Atheneum” și este președinta acesteia. În 2016, a fost distinsă cu Ordinul de Merit al României „Meritul Cultural” pentru serviciile sale în promovarea relațiilor germano-române. Ca scriitoare, a publicat mai multe volume de poezie și un roman. 

Din anul 2010, Livia Grama Medilanski se ocupă, alături de prietena sa Monica Băluțescu, prin asociația „Atheneum”, de acțiuni culturale „pentru a schimba imaginea României în străinătate”.

– Doamna Medilanski, organizați prin asociația dumneavoastră, „Atheneum – Düsseldorf”, evenimente culturale care cultivă relațiile româno-germane. De ce este Düsseldorf un loc din istoria Europei important pentru România? 

– Viața m-a purtat în orașul cu legătura istorică atât de puternică cu România. La Düsseldorf a sosit în anul 1866, reprezentând Parlamentul României, I.C. Brătianu, pentru a purta convorbiri diplomatice cu Karl-Anton de Hohenzollern-Sigmaringen, șeful Casei de Hohenzollern, fost Primul Cancelar German. 

Aici, la Düsseldorf, la Castelul Jägerhof, s-au hotărât viitorul și soarta României în Europa. Aici au fost puse pietrele de „temelie“ pentru întemeierea statului de drept modern român! A plecat la drum un prinț care se bucura de o educație germană umanistă, care cunoștea cuvântul onoare, disciplină și datorie de îndeplinit. Un prinț care, ajungând Principe, a știut să depună un jurământ de credință României cu cuvinte simple, dar înălțătoare: „Punând piciorul pe acest pământ, am devenit român”. Fără să-și renege originea și locul de naștere, a îndrăgit țara pe care, timp de 48 de ani, avea să o conducă spre independență, dezvoltare, spre așezarea ei cinstită în mijlocul Europei. 

Dusseldorf, 100 de ani de la Unire, eveniment aniversar organizat de Fundația Atheneum (2018)

– Cum au primit germanii acest interes al nostru pentru locul de unde a plecat Prințul Carol – viitorul Rege Carol I – spre România? 

– Prietenii noștri germani și prietenii prietenilor noștri ne-au ascultat întâi cu mare curiozitate și au rămas surprinși de emoția și bucuria cu care descopeream împreună cu ei trecutul istoric. Organizând excursii în România, printr-un program numit de scenaristul Sandrino Gavriloaia „Pe urmele Istoriei”, prietenii noștri au descoperit nu numai frumusețea acestei țări, dar au fost cuceriți de dovezile și freamătul cultural pe care l-au descoperit, de urmele lăsate de regalitate. I-au impresionat clădirile istorice și culturale, Academia Română, vizitele la Palatul Elisabeta, unde au fost primiți cu prietenie, la Palatul Regal, Muzeul Național de Artă. Toate câte ne reamintesc de fiecare dată că de acolo am plecat și ne sunt repere. Îmi amintesc că, în mod deosebit, au fost impresionați de Muzeul Național al Satului „Dimitrie Gusti”. Iar venirea unor reprezentanți și a unor expoziții de la Muzeul Național al Satului la Düsseldorf, cu expoziții și conferințe, i-au apropiat pe reprezentanții culturali ai orașului de diversitatea culturilor regiunilor noastre.

La Düsseldorf, când ne întâlnim, urmărim împreună filmele documentare și conferințele pe teme istorice și culturale. Astfel, colegii noștri din Germania au avut ocazia să înțeleagă cine suntem și care este locul nostru în Europa. Ne-am bucurat și de o colaborare și prietenie sinceră cu Asociația Sașilor din North Rhine-Westphalia. Au împlinit anul acesta 800 de ani de la atestarea existenței lor în România. 

– Faceți aceste eforturi de diplomație culturală de multă vreme, de ani de zile. Cine din România vi s-a alăturat? Cum au reacționat instituțiile din țară? 

– Am fost primiți frumos peste tot, dar în mod deosebit ne-au întâmpinat Muzeul Național al Satului, așa cum vă spuneam, Muzeul Național de Istorie, Muzeul Național de Artă, Muzeul Național al Literaturii, Secretariatul pentru Culte, Ministerul Culturii și Biblioteca Națională, Direcțiunea Teatrului Național București. Am fost sprijiniți și la Academia Română cu expoziția „111 ani de la nașterea lui Dimitrie Berea”.

Citește și: Clădiri construite ilegal la Mamaia Nord – cu până la cinci etaje peste limita legală. Cum a fost posibil. INFOGRAFIC cu proiectele și dezvoltatorii

– Ce credeți că ar trebui făcut pentru ca asocierea cu orașul Düsseldorf să fie fructuoasă, iar aceste relații să fie consolidate în continuare? 

– Pentru a consolida mai departe legăturile culturale dintre orașul Düsseldorf și România ar trebui continuată legătura sufletească și istorică și, după părerea mea, toată greutatea – responsabilitatea pe care o purtăm pe umeri – să-și găsească un sprijin instituțional. Bine fondat, susținut de personalități care știu să cinstească datoria morală dăruită pentru binele generațiilor de astăzi și de mâine. Avem cu toții nevoie de căldura și emoția pe care ne-o poate dărui cultura, mai ales în perioadele atât de tulburi prin care trece omenirea. 

– Vă rog să ne povestiți câteva momente care v-au emoționat cel mai mult de pe parcursul organizării acestor evenimente. 

– Cum să nu ai emoții, când descoperi o istorie ascunsă nouă în școli și ascultată pe ascuns, cu teamă, în perioada tinerețelor noastre. Acum, aflându-ne pe pietrele istoriei, ne putem imagina ceea ce ar fi trebuit să cunoaștem și să împărtășim cu mândrie. Legătura noastră istorică, în perioada ei cea mai bună, aceea care a și influențat și ajutat la dezvoltarea României Moderne. Despre sinceritatea și felul drept de a fi, ce se datora unei educații elitare, vă citez un fragment dintr-o prelegere a Regelui Carol I, adresată prințului Ferdinand: „Căci aici nu e o mână de barbari, care să trebuiască a fi ridicați de o dinastie energică și inteligentă la rangul neamurilor civilizate, ci un vechi și nobil popor care-și are locul (deși pe nedrept nerecunoscut) în istoria lumii”.

De neuitat, pentru mine, vor rămâne momentele festive ale înființării Asociației noastre, Atheneum, în prezența unui public sosit din toată lumea, cu artiști, muzică, balet, compoziții literare, pictură. În seara aceea am descoperit frumusețea acestui Castel Jägerhof, locul istoric care ne va urmări prin măreția lui și, în același timp, sediul Muzeului Goethe. 

Eveniment românesc organizat de Asociația Atheneum la Dusseldorf, în stânga – Livia Medilanski și în fundal – Monika Băluțescu (2018)

– În ce va consta marcarea anul acesta a celor 110 ani de la moartea Regelui Carol I al României? Aveți un mesaj special pentru acest an? 

– Cu zece ani în urmă ne aflam la Castelul Jägerhof pentru comemorarea a 100 de ani de la moartea Regelui Carol I al României, alături de profesorul Volkmar Hansen, directorul Muzeului Goethe, o „mână de oameni” care reprezentau țara. 

Cred că acele momente de adevărată recunoștință pentru trecutul întemeierii statului de drept modern român și admirația pentru regele care se născuse departe, dar dăruise țării pe care o conducea totul, ne-au făcut să ne simțim de partea bună a istoriei, mereu împreună cu o audiență de personalități române și germane care împărtășeau aceleași sentimente. 

Așa s-a născut dorința ca, într-un timp despre care cred că va fi scurt, să sperăm la înființarea unui Institut cultural „Carol I al României” cu sediul la Düsseldorf, pentru miile de români care sunt aici și se gândesc la „acasă“, și pentru cultivarea relațiilor culturale cu prietenii noștri, germanii. Acesta este mesajul nostru pe care-l transmitem acum pentru acasă. 

La data de 10 octombrie ne vom afla, ca și acum 10 ani, în aceeași sală, rememorând cu respect viața și moartea unui mare rege.

Urmăriți PressHUB și pe Google News!

spot_imgspot_img
Ruxandra Hurezean
Ruxandra Hurezean
Ruxandra Hurezean a absolvit Facultatea de Filosofie din Cluj-Napoca, cu specializarea Sociologie. Lucrează în presă de peste 25 de ani, timp în care s-a specializat în reportajul social. A condus redacții și a contribuit la înființarea de publicații, lucrând atât pentru presa locală, cât și cea națională. A trecut dincolo de știrile care durează, știm bine, o zi și este autoarea a cinci volume de reportaje și proză scurtă. A fost premiată în mai multe rânduri de către Asociația Profesioniștilor din Presă Cluj și a primit „Premiul Mass-Media” al Ambasadei Germaniei la București pentru reportajele privind istoria și prezentul minorității germane din România.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Distribuie articolul

spot_img

Știri de astăzi

Mai multe articole similare
Related

Cum s-a transformat un castel ruină într-un Castel Viu. Experimentul Posmuș

Patrimoniul arhitectural românesc are nevoie, în primul rând, de...

Conferința Zinergy: De la „sărăcia energetică” la energia geotermală

Mai mulți specialiști în energie au discutat, miercuri, în...

Percheziţii la Primăria Sinaia şi la primarul Vlad Oprea (surse)

Procurorii DNA efectuează, miercuri, percheziţii la sediul Primăriei Sinaia...