Liviu Rebreanu, 137 de ani de la nașterea romancierului

Data:

Arhivele Naționale Bistrița-Năsăud ne amintesc că pe 27 noiembrie 1885 s-a născut la Târlișua marele romancier Liviu Rebreanu. Pentru a marca acest moment arhiviștii bistrițeni au postat pe Facebook câteva fotografii ale documentelor deținute în arhivă și două citate din Rebreanu:

„Scriitorii au pregătit mai bine războiul Unirii celei Mari decât politicienii și militarii. Scrisul lor a ținut viu sentimentul românesc de pretutindeni. Ei vorbeau tuturor inimilor românești chiar și atunci când sufletele oamenilor politici se opreau înfricoșate în crestele Carpaților și pe Prut…” – Liviu Rebreanu.

„Te iubesc pentru că mă iubeşti: acesta este un schimb, dar nu e iubire. Te iubesc pentru că te iubesc, şi nimic mai mult; te iubesc numai pentru că te iubesc; aici începe iubirea. Îţi mulţumesc din suflet că te iubesc: acesta e cântecul iubirii. Omul îndrăgostit nu zice: te iubesc pentru că eşti oacheşă; nici: te iubesc pentru că eşti bună. Omul îndrăgostit zice: te iubesc cu toate că eşti oacheşă, cu toate că eşti bună şi te-aş iubi chiar dacă ai fi blondă sau dacă ai fi rea.” – LIVIU REBREANU.

Liviu Rebreanu s-a născut la 27 noiembrie 1885 în localitatea Târlișua din Jud. Bistrița- Năsăud, și a decedat la 01 septembrie 1944, la vârsta de 59 ani, în localitatea Ștefănești, Argeș, podgoria Valea Mare, fiind înmormântat în cimitirul Bellu din București. Liviu Rebreanu a fost romancier, jurnalist, traducător și drmamturg. Cel mai cunoscut roman al său este „Ion”, dar și Pădurea Spânzuraților, un roman care l-a avut ca sursă de inspirație tocmai pe fratele său mai mic Emil Rebreanu

Multe din romanele lui Liviu Rebreanu au fost ecranizate, devenind succese ale cinematografiei românești din perioada comunistă. Astfel, au fost ecranizate romanele ION, PĂDUREA SPÂNZURAȚILOR, CIULEANDRA și RĂSCOALA în următoarele filme: Ion – Blestemul pământului, blestemul iubirii (1979), regia Mircea Mureșan, Răscoala (1965), regia Mircea Mureșan, Pădurea spânzuraţilor (1964), regia Liviu Ciulei, Ciuleandra (1984), regia Sergiu Nicolaescu, Apostolul Bologa (2018), regia Dembinski Dominic, titrează Săptămâna online.

Urmăriți PressHUB și pe Google News!

spot_imgspot_img
Ion Lucian Petraș
Ion Lucian Petraș
Ion Lucian Petraș este editor al publicației bistrițene Săptămâna online. Ofițer în rezervă, analist de intelligence și jurnalist. Are o experiență bogată în analiza de intelligence, este expert în domeniul securității naționale și vrea să contribuie la dezvoltarea spiritului civic prin lansarea acestui săptămânal și alte proiecte civice interesante.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Distribuie articolul

spot_img

Știri de astăzi

Mai multe articole similare
Related