Viaduct de pe autostrada A3 construit peste un cimitir. Locuitorii din Nădășelu cer Companiei Naționale de Administrare a Infrastructurii Rutiere (CNAIR) să nu devieze podul de pe Autostrada Transilvania, tronsonul Nădășelu-Zimbor, peste locul unde sunt înmormântați înaintașii lor.
Locuitorii din Nădășelu trag un semnal de alarmă privind traseul viitorului viaduct al Autostrăzii Transilvania, tronsonul Nădășelu-Zimbor. Ei susțin că traseul ar urma să fie modificat, iar noua propunere trece prin cimitirul din localitate și la doar câțiva metri de case locuite. Asta după ce șantierul organizat anterior ar fi distrus deja hectare întregi de teren agricol.
Sătenii au trimis o petiție semnată de peste 200 de persoane prin care solicită Guvernului și CNAIR să nu devieze viaductul prin sau peste cimitirul Nădășelu și la câțiva metri de casele din sat.
„Prin prezenta dorim să exprimăm dezacordul comunității din satul Nădășelu referitoare la devierea Autostrăzii A3, tronsonul Nădășelu-Zimbor prin sau peste cimitirul Nădășelu, dar și la câțiva metri de casele existente din sat. Solicităm oprirea demersului de modificare a traseului și continuarea lucrărilor pe șantierul existent.
Citește și Record – Nouă transplanturi în şase zile. Şi o potrivire-minune: soţia a donat soţului
Ca urmare a organizării vechiului șantier, care se dorește a fi abandonat s-au distrus hectare de teren, patru captări de apă potabilă ce alimentau satul, livada de pomi fructiferi a satului, grădini cu livezi particulare îngropate de buldozer, s-au făcut investiții de sute de milioane, s-au construit podețe din beton și s-a pregătit terasamentul pentru acest tronson.
Am acceptat toate acestea și acum, fără să fim anunțați, se renunță așa de usor la toată lucrarea din cauza lipsei de profesionalism și găsirea de soluții pentru continuarea șantierului pe traseul inițial”, se arată în petiția locuitorilor din Nădășelu, trimisă monitorulcj.ro.
Cel mai greu sector de pe A3
Tronsonul de circa 30 de kilometri dintre Nădășelu și Zimbor de pe Autostrada Transilvania (A3). Asociația Pro Infrastructură (API) a filmat toți cei 30,06 kilometri și spune că lucrările sunt întârziate.
„Estimăm că stadiul fizic este 57%. Deși cei de la UMB sunt în continuare bine mobilizați, lotul a trecut de la categoria “circulăm în 2024, poate chiar din 2023” în urmă cu 12 luni la “mai vorbim prin 2025” în prezent”, au scris cei de la Pro Infrastructură.
Ei au adăugat că în 2022 sperau că aceasta va fi prima autostradă finanțată prin PNRR deschisă traficului, dar acum începe să aibă emoții pentru 2025. „În noiembrie 2022 antreprenorul a primit o extensie de timp până în aprilie 2025 și în decembrie a mai primit una. Momentan, graficul de execuție actualizat aprobat indică finalizarea în data de 13.07.2025!”, au mai scris reprezentanții asociației.
Urmăriți PressHUB și pe Google News!