Lóránt Sas: Traficul de persoane, o infracțiune atroce și o încălcare gravă a drepturilor omului

Printr-un amendament la textul proiectului de recomandare al Comisiei pentru afaceri juridice și politice a Adunării Parlamentare a Cooperării Economice a Mării Negre (APCEMN), delegația română a solicitat, prin deputatul Lóránt Sas, accentuarea recunoașterii drepturilor omului privind victimele traficului de persoane.

Reuniunea Comisiei pentru afaceri juridice și politice a APCEMN a avut loc miercuri, 7 aprilie, în sistem videoconferință. Cu acest prilej s-au adoptat proiectele de raport și recomandare privind „Rolul parlamentelor în prevenirea traficului de persoane – aspecte juridice și politice”.

În cadrul alocuțiunii susținute pe această temă, șeful delegației române, deputatul Lóránt-Zoltan Sas, a subliniat că „traficul de persoane reprezintă una dintre cele mai atroce infracțiuni și o încălcare gravă a drepturilor omului”, iar abordarea acestei provocări a devenit o preocupare comună pentru toate statele membre ale Organizației de Cooperare Economică la Marea Neagră (OCEMN).

Șeful delegației române a mai remarcat că pandemia de COVID-19 a înrăutățit situația victimelor traficului de ființe umane ca urmare a măsurilor de carantinare și a restricțiilor, inclusiv cele de călătorie. Mai mult, traficanții s-au adaptat rapid la situația creată de pandemie. Comparativ cu anii precedenți, recrutarea online și fenomenul exploatării victimelor au crescut.

La nivelul Uniunii Europene, printr-o directivă datând încă din anul 2011, este stipulat că traficul de persoane se constituie ca o infracțiune penală gravă, comisă adesea în cadrul criminalității organizate, fiind o încălcare gravă a drepturilor fundamentale (Directiva 2011/36/UE). Conform directivei europene, trafic de persoane înseamnă: „recrutarea, transportul, transferul, adăpostirea sau primirea de persoane, efectuate sub amenințare sau prin uz de forță sau prin alte forme de constrângere, prin răpire, prin fraudă, prin înșelătorie, prin abuz de putere sau de o poziție de vulnerabilitate sau prin oferirea sau primirea de bani sau de alte foloase pentru a obține consimțământul unei persoane care deține controlul asupra alteia, în vederea exploatării acesteia” [articolul 2 alineatul (2)].

CITEȘTE CONTINUAREA ÎN NĂSĂUDEANUL

Nasaudeanul
Subiectele și articolele din „Năsăudeanul” se referă în primul rând la oamenii de lângă noi: fie că vorbim despre năsăudeni, fie că vorbim despre locuitorii județului – al cărui al doilea nume este, să nu uităm, Năsăud – care își aduc local, zi de zi, contribuția pentru comunitate, fie despre cei care au plecat în străinătate pentru o viață mai bună, dar nu s-au rupt de viața plaiului natal drag, fie că vorbim despre instituțiile care ne afectează, în bine sau rău, existența noastră și a celor de lângă noi, oriunde ne-am afla. Misiunea noastră este de a informa, corect și complet, pentru a sprijini formarea unei comunități responsabilă și puternică, pentru a promova valorile locale autentice, oameni și locuri și, în general, pentru a contribui la binele societății.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Alte articole din aceeași categorie

Advertismentspot_img

Cele mai recente articole

Slujbă de Înviere, pe scenă, în Piața Sfatului din Brașov

Pentru a evita aglomerația, lăcașele de cult vor amenaja din timp, în afara clădirilor, mai multe puncte de distribuire a "paștilor" în pachete/punguțe de unică folosință, închise.

O victorie aliată cât o zdrobitoare înfrângere comună

Se bucură mulți de ”victoria” alianței PNL și USR PLUS, care s-au înțeles să continue coaliția. Ar fi fost decizia rațională, cred nu puțini....

POIM: Alte 10 contracte, în valoare de 146 milioane lei, pentru spitale și centre sociale

Institutul Național de Neurologie și Boli Neurovasculare din București este beneficiarul celui mai mare contract semnat în aceste zile.