În Birmania, unde în urmă cu o lună armata a luat puterea, primul ministru, doamna Aung San Suu Kyi este inculpată pentru „incitare la dezordine publică”. Populaţia rămîne mobilizată împotriva dictaturii militare, dar în acelaşi timp represiunile se înăspresc. La sfîrşitul săptămînii trecute agenţiile de presă anunţau moartea a cel puţin 18 manifestanţi.
„Cei care manifestează riscă să plătească acţiunile lor cu viaţa.” Acest avertisment lansat generalii birmani a luat o întorsătură dramatică, armata trage în manifestanţi cu gloanţe reale, şi în acelaşi timp creşte şi numărul arestărilor. De la lovitura de stat de pe întîi februarie peste o mie de persoane au fost arestate, inculpate şi condamnate, se mai arată din diverse surse.
Protestele internaţionale nu au avut, s-ar părea, un efect notabil în Birmania, şi nici faptul că ambasadorul birman la ONU, Kyaw Moe Tun, a rupt legăturile cu generalii pucişti şi le-a cerut să retrocedeze puterea în mîna guvernului desemnat în mod democratic. Noul şef al diplomaţiei americane, Antony Blinken, a condamnat, citez, „violenţele abominabile comise de forţele de securitate birmane”.