Lovitura militară din Birmania: primul ministru şi preşedintele inculpaţi

În Birmania, unde în urmă cu o lună armata a luat puterea, primul ministru, doamna Aung San Suu Kyi este inculpată pentru „incitare la dezordine publică”. Populaţia rămîne mobilizată împotriva dictaturii militare, dar în acelaşi timp represiunile se înăspresc. La sfîrşitul săptămînii trecute agenţiile de presă anunţau moartea a cel puţin 18 manifestanţi.

„Cei care manifestează riscă să plătească acţiunile lor cu viaţa.” Acest avertisment lansat generalii birmani a luat o întorsătură dramatică, armata trage în manifestanţi cu gloanţe reale, şi în acelaşi timp creşte şi numărul arestărilor. De la lovitura de stat de pe întîi februarie peste o mie de persoane au fost arestate, inculpate şi condamnate, se mai arată din diverse surse.

Protestele internaţionale nu au avut, s-ar părea, un efect notabil în Birmania, şi nici faptul că ambasadorul birman la ONU, Kyaw Moe Tun, a rupt legăturile cu generalii pucişti şi le-a cerut să retrocedeze puterea în mîna guvernului desemnat în mod democratic. Noul şef al diplomaţiei americane, Antony Blinken, a condamnat, citez, „violenţele abominabile comise de forţele de securitate birmane”.  

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Alte articole din aceeași categorie

Advertismentspot_img

Cele mai recente articole

Slujbă de Înviere, pe scenă, în Piața Sfatului din Brașov

Pentru a evita aglomerația, lăcașele de cult vor amenaja din timp, în afara clădirilor, mai multe puncte de distribuire a "paștilor" în pachete/punguțe de unică folosință, închise.

O victorie aliată cât o zdrobitoare înfrângere comună

Se bucură mulți de ”victoria” alianței PNL și USR PLUS, care s-au înțeles să continue coaliția. Ar fi fost decizia rațională, cred nu puțini....

POIM: Alte 10 contracte, în valoare de 146 milioane lei, pentru spitale și centre sociale

Institutul Național de Neurologie și Boli Neurovasculare din București este beneficiarul celui mai mare contract semnat în aceste zile.