Stupoare în rândul profesorilor ieșeni. 15 cadre didactice, printre care și dascăli reputați și chiar șefa Inspectoratului Școlar Județean (IȘJ), Luciana Antoci, apar în Registrul național al profesorilor mentori întocmit în noiembrie 2022, fără, însă, a fi dobândit această calitate.
Au existat două modalități de a deveni mentor: fie printr-un concurs care a avut loc în 2012, fie prin absolvirea unor cursuri speciale. Cei 15 par a fi fost făcuți din pix.
„Acesta este un fals. Este penal. Profesor mentor ocolind legea. E grav, acești mentori trebuie să instruiască profesorii la început de carieră”, a comentat, sub rezerva anonimatului, o sursă din sistem.
Beneficiile acestei calități de profesor-mentor vor însemna, pe lângă statutul profesional special, și mai puține ore la clasă, dar și o creștere a veniturilor. Antonina Bliorț, purtător de cuvânt al IȘJ Iași, a transmis că „Verificările realizate până în acest moment evidențiază faptul toate cadrele didactice din județul Iași incluse în Corpul Național de profesori mentori din învățământul preuniversitar au fost selectate în temeiul criteriilor precizate de legislația în vigoare”, dar nu a răspuns la întrebări concrete adresate de REPORTER DE IAȘI pentru a lămuri pe deplin suspiciunile legate de acest subiect.
Nume de rezonanță din sistem
Chestiunea se prezintă astfel: în octombrie anul trecut, Ligia Deca, ministrul Educației, a dat un Ordin pentru înființarea Registrului național al profesorilor mentori din învățământul preuniversitar.
În noiembrie 2022, acesta a fost constituit. Din județul Iași au fost menționate 255 de nume. Surse din sistem au sesizat REPORTER DE IAȘI că cel puțin 15 profesori ieșeni au primit calitatea de mentor, deși nu se încadrau în condițiile de obținere.
Continuare în ReporterIS!
Urmăriți PressHUB și pe Google News!
(Foto șefa IȘJ Iași, Luciana Antoci – Sursă: reporteris.ro)