Lumea interlopă și Clanul Cordunenilor au devenit un model? „Fenomen cultural” explicat de un sociolog | Ziarul de Iași

Data:

spot_img

Lumea interlopă și Clanul Cordunenilor au devenit un model? „Fenomen cultural” explicat de un sociolog. Gelu Duminică a vorbit despre motivele pentru care oamenii prezintă un interes atât de ridicat față de astfel de categorii sociale.

După ce ,,capul” unuia dintre cele mai temute clanuri interlope din Iași a decedat, înșiruirea firească a evenimentelor care au urmat, a condus către amploarea unui ,,fenomen cultural”, cunoscut sub numele de ,,Clanul Cordunenilor”.

Hoțul neprins, negustor cinstit

„Am transformat întotdeauna infractorii în eroi. Nu uitați că spre exemplu, tot ce însemna haiducu’, era un infractor al vremurilor. Și era neprins, asta ne plăcea. Hoțul neprins, negustor cinstit. Și dacă ne dădea și nouă, era bun. Cam același lucru se întâmplă și cu interlopii actuali.

Pentru că da, există o anumită fascinație față de oamenii care au o rețetă a „succesului”, a îmbogățirii, și care reușesc în ciuda tuturor să rămână în picioare, să nu fie prinși, și uite așa sunt „băieți deștepți”. Mai mult de atât, sunt băieți deștepți și descurcăreți. „Bravo lor”, dacă e să citez”, a declarat sociologul pentru Ziarul de Iași.

Așa cum a menționat specialistul, una dintre cele mai relevante cauze ale amplificării notorietății lor o reprezintă  promovarea de către indivizi și media, odată cu sentințele blânde ale Justiției.

Fascinația pentru haiduci și eroi populari

„Marele interlop „Cap de porc” sau „Fane Spoitoru”, în momentul în care a fost în lumina Justiției foarte puternic, el și-a pierdut din notorietate. Sau „Cămătarii”, nu mai sunt ce au fost. Însă, în același timp, e un tip de fascinație pentru că ei devin eroi populari. Asta sunt ei.

Apoi, devin modele de succes pentru oameni din anumite categorii. Asta se întâmplă peste tot. Pentru că slaba funcționare a unor mecanisme ale statului și așa mai departe, generează și astfel de modele. Așa că nu trebuie să ne uităm la ei ca fiind, aoleu, nu știu ce mare lucru, ci trebuie să-i luăm ca pe o normalitate socială (ok, nu ne place de ei), uitându-ne la ce alte modele mai avem”, a adăugat acesta pentru Ziarul de Iași

Gelu Duminică a subliniat că într-un asemenea context, membrii societății pot schimba doar modul de raportare. Astfel, este indicat să ne alegem cu grijă modelele.

Continuarea în Ziarul de Iași / ziaruldeiasi.ro

Urmăriți PressHUB și pe Google News!

Foto: ziaruldeiasi.ro

spot_imgspot_img
Ziarul de Iași
Ziarul de Iașihttps://www.ziaruldeiasi.ro
Jurnalişti formaţi la şcoala sa de presă se află în poziţii de conducere în redactiile ziarelor, televiziunilor şi posturilor de radio din întreaga ţară. Ziarul are un tiraj mediu zilnic 4.133 exemplare, din care 2.410 exemplare reprezinta abonamente, este tipărit în format broadsheet, având 16-20 de pagini. Apare de luni pînă sîmbătă si are un caracter generalist. Cotidianul Ziarul de Iaşi se distribuie în judeţul Iaşi, atît în mediul urban cît şi în cel rural.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Distribuie articolul

spot_img

Știri de astăzi

Mai multe articole similare
Related

Fundația lui Mihai Neșu primește, în premieră, susținere financiară de la CJ Bihor | Bihoreanul

Consilierii județeni din Bihor au aprobat acordarea unei alocații...

12 persoane reţinute în dosarul documentelor de identitate falsificate | Monitorul de Botoșani

Dosarul documentelor de identitate falsificate. 17 persoane sunt investigate...

Primarul Slatinei vrea alianță cu AUR în Consiliu Local | Reporter24

Primarul Slatinei, Mario De Mezzo, a reînnoit invitaţia către...