Lunetist ucrainean, record mondial după doborârea unui soldat rus de la 3,8 km

Data:

spot_img

Lunetist ucrainean, record mondial după doborârea unui soldat rus de la 3,8 km. Un lunetist din cadrul Serviciului de Securitate al Ucrainei (SBU) a stabilit un nou record după ce a nimerit un soldat rus de la o distanță de 3,8 kilometri, a anunțat, potrivit presei ucrainene. Recordul mondial anterior era de 3.540 de metri.

„Lunetiștii SBU schimbă regulile jocului la nivel mondial, demonstrând abilități de neegalat de a opera eficient la distanțe remarcabile”, se spune într-un comunicat oficial. Această lovitură record a fost executată de specialistul SBU cu o pușcă cu lunetă cu lunetă multi-calibru de fabricație ucraineană, numită Volodar Obriyu (Horizon’s Lord în engleză, „Stăpânul Orizontului, în română”), notează Defense Blog.

Citește și Suferința refugiaților din Ucraina nu încetează doar pentru că ne-am obișnuit cu ea

Cartușul utilizat de această pușcă este un cartuș de calibru .50 nou dezvoltat, cunoscut sub numele de 12,7x114HL (HL se presupune că vine de la Horizon’s Lord). Recordul anterior de distanță aparținea unui lunetist canadian din forțele speciale (al cărui nume nu a fost dezvăluit), care în 2017 a reușit o lovitură la 3.540 de m distanță, depășind recordul deținut anterior de un lunetist australian – 2.815 m, titrează Viața Liberă.

Cel mai cunoscut lunetist din timpurile moderne este cel supranumit Moartea Albă – Simo Häyhä. În timpul războiului dintre Finlanda și Rusia, Simo Häyhä a luptat în cadrul armatei finlandeze, în ținută de camuflaj albă, la temperaturi cuprinse între -40 și -20 de grade Celsius. În aceste condiții, cu a sa Mosin–Nagant modificată, Simo Häyhä și-a stabilit recordul impresionant. Alte 200 de victime îi sunt atribuite, folosind o mitralieră Suomi KP-31. Ce este într-adevăr remarcabil este faptul că toate victimele au fost înregistrate în mai puțin de 100 de zile de război, într-o perioadă a anului în care lumina naturală e doar câteva ore pe zi.

Citește și CCR a decis că angajații DNA nu pot fi dați afară când vrea șeful instituției. Procurorii Ardelean și Onea ar putea reveni pe funcții

Ca lunetist, Häyhä a folosit o varianta finlandeză a puștii Mosin-Nagant: M/28 „Pystykorva” sau „Spitz”, pentru că se potrivea constituției sale (avea o înălțime de 1.60 m). El a preferat să folosească mira de fier, în detrimentul lunetelor telescopice din mai multe motive: prezintă un obiectiv mai mic (un lunetist trebuie să ridice capul mai mult atunci când utilizează o lunetă telescopică) și o vizibilitate mai fiabilă (sticla telescopică se aburește cu ușurință pe vreme rece), permițând în același timp o acoperire mai bună (lumina soarelui se poate reflecta în lentilele telescopice, dezvăluind poziția lunetistului). O altă tactică folosită de către Häyhä a fost de a compacta zăpadă din fața lui, astfel încât lovitura să nu lase urme în zăpadă și să-i dezvăluie poziția. Din același motiv se spune că obișnuia să aibă gura plină de zăpadă, pentru a nu lăsa aburii produși de respirația sa să-i trădeze ascunzătoarea, titrează Wikipedia.

Urmăriți PressHUB și pe Google News!

spot_imgspot_img
Viața Liberă
Viața Liberăhttps://www.viata-libera.ro/
Are 6 ediții săptămânal și din 1998 este auditat BRAT. Este distribuit în județul Galați prin rețeaua proprie și Poșta Română. www.viata-libera.ro este ediția online și are aproximativ 20.000 de vizitatori unici zilnic.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Distribuie articolul

spot_img

Știri de astăzi

Mai multe articole similare
Related

Tragedie în Serbia: Cel puțin opt morți după prăbușirea unui acoperiș la gara din Novi Sad

Tragedie în Serbia: Opt persoane au murit după ce...

Frică și repulsie în campania electorală | Universul.net

Frică și repulsie în campania electorală. Te poți doar...

China își mărește influența politică și economică în zona Oceanului Indian | Știri din diaspora

Prin investițiile în infrastructură și alte proiecte, China își...