Lupta moldovenilor împotriva unirii cu Țara Românească | Aktual24

Data:

spot_img

Lupta moldovenilor împotriva unirii cu Țara Românească a durat mai mulți ani și s-a făcut inclusiv cu vărsare de sânge.

Anuala sărbătorire triumfală (și, foarte des, triumfalistă) a unirii Moldovei cu Țara Românească din 5 și 24 ianuarie 1859 împiedică, în mod tradițional, discuțiile serioase, aplicate și profunde asupra evenimentului care a dus la apariția României pe harta lumii.

A existat, fără îndoială, această latură extraordinară a mobilizării unei elite vizionare, intelectuale și cu profunde sentimente patriotice care a împins istoria pe făgașul cunoscut. Însă acesta nu a fost singurul lucru petrecut la 1859, iar românilor nu li se vorbește azi despre toate consecințele evenimentului.

Unul dintre efectele unirii principatelor, de care moldovenii au devenit conștienți abia târziu, a fost prăbușirea Iașiului. Economic, politic, cultural, fosta capitală a Moldovei a decăzut masiv după unire, ceea ce a dus la răsturnarea sentimentelor populației.

Din aceste probleme și frustrări reale, amplificate de erorile guvernanților, s-a născut o puternică mișcare separatistă de care a încercat să profite Rusia pentru a rupe unirea.

Citește și: CJUE a stabilit că deciziile CCR privind prescripția se aplică inclusiv în dosarele de corupție

Lupta moldovenilor împotriva unirii cu Țara Românească. Iașul a decăzut

Situația reală din perioada care a precedat și a urmat unirea de la 5/24 ianuarie 1959 nu prea seamănă cu ceea ce li se povestește azi românilor pe la posturile de televiziune ori pe rețelele de socializare.

Contopirea Moldovei cu Țara Românească a fost deosebit de anevoioasă, a implicat costuri sociale și economice deosebit de mari, largi pături ale populației au avut de suferit și a existat o puternică opoziție. Îndeosebi în Moldova, această ostilitate față de unirea cu Țara Românească a fost încurajată masiv de clerul ortodox și de Rusia.

Citește și: Ciolacu a anulat o reuniune a PSD la un hotel de 5 stele din Mamaia, după ce informația a apărut în presă

Situația Iașiului este una potrivită pentru un studiu de caz.

Decizia de a alege Bucureștiul în dauna Iașiului a fost, la momentul respectiv, una logică și strategică, pe care chiar elitele unioniste din Moldova au susținut-o și votat-o. Însă această hotărâre nu se va lua fără discuții cât se poate de serioase.

Urmăriți PressHUB și pe Google News!

(Sursa imagine: Aktual24.ro)

spot_imgspot_img
PressHUB
PressHUB
Cea mai răspândită rețea de presă din România!
2 COMENTARII
  1. Aberații! Cate documente din epoca ați văzut? Garantat niciunul, pentru că nu le puteți citi… Prin urmare, articolul asta face parte din categoria „Mircea, fa-te că lucrezi!” sau ” datul cu părerea la români”!

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Distribuie articolul

spot_img

Știri de astăzi

Mai multe articole similare
Related

Numărul creditorilor Nordis Management a ajuns la 1.200. Cine se numără printre păgubiți | G4Media.ro

Numărul creditorilor persoane fizice și juridice înregistrați în procesul...

Fostul ministru Raluca Prună despre presiunile făcute de Iohannis pentru numirea Procurorului General

Fost ministru al Justiției în guvernul tehnocrat Cioloș, Raluca...