Luptăm pentru pace și alte bazaconii de la extrema dreaptă

Data:

Luptăm pentru pace. „Ei vor să trimită românii la război. Noi vrem pace”. Cu acest slogan își cheamă suporterii la vot co-președintele AUR, Claudiu Târziu.

Pare atractiv. Ce este mai prețios decât pacea, în vremuri de război, decât pacea? Dar este periculos.

De ce?

Unu: pentru că nu noi am pornit războiul – noi, România, noi, Europa, noi, NATO, noi, Occidentul. Există un vinovat unic și clar pentru acest război, iar acesta este Rusia lui Putin.

Doi: războiul lui Putin nu este pentru câteva pogoane de pământ din Ucraina. Nu e o reglare de conturi nerezolvată între două foste componente ale Uniunii Sovietice. Este un război împotriva ordinii internaționale și regimurilor liberale din Occident.

Un război declanșat de dictatorul de la Kremlin și nimeni altcineva.

Iar cea mai importată dovadă este ultimatumul dat de Vladimir Putin în decembrie 2021: plecarea Alianței Atlantice din Europa Centrală și de Est.

Trei: Putin deja poartă un război împotriva noastră. Războiul nu a ajuns fizic aici – și sperăm să nu ajungă. Au ajuns însă pe teritoriul nostru acțiunile sale de război hibrid. Dezinformarea și divizarea societăților.

Citește și: Analiză: Nicușor Dan și cum a ajuns PNL marele perdant al momentului

Actele de sabotaj, cum ar fi secționarea conductei gazifere Balticconector și a cablurilor de energie și internet. Sau atacurile cibernetice. Sau crimele săvârșite pe teritoriul lumii libere.

Pentru războiul fizic, Ucraina e prima noastră linie de apărare. O sprijinim pentru a nu fi nevoiți să ne apărăm la noi acasă. Și sperăm să reușim.

Ce ar însemna să nu mai susținem Ucraina? În niciun caz, pacea. Dacă Ucraina ar cădea, apetitul Rusiei ar deveni de nestăpânit. Ce ar însemna atunci să spunem că nu vrem război, din moment ce Rusia îl vrea cu ardoare? Ar însemna să ne predăm.

Luptăm pentru pace. Afirmațiile lui Claudiu Târziu seamănă ca două picături de apă cu cele ale Budapestei.

Ministrul ungar de externe Peter Szijjarto a declarat luni că „propunerile nebuneşti” de reintroducere a serviciului militar obligatoriu în Europa sunt „inacceptabile”, iar guvernul de la Budapesta „nu va permite sub nicio formă ca tinerii din centrul Europei, inclusiv ungari, să fie trimişi la război în Ucraina”, potrivit agenției ungare MTI, preluată de Agerpres și Hotnews.

Ministrul a insistat că „nu dorim să vedem unguri pe frontul războiului dintre Ucraina şi Rusia şi nu dorim ca tineri unguri să fie luaţi în Ucraina. Acesta nu este războiul nostru şi nu avem nimic de-a face cu el”.

Unitatea de vederi dintre extrema dreaptă românească și guvernul Ungariei poate să-i deruteze pe mulți, știute fiind atacurile furibunde ale AUR la adresa partidului lui Viktor Orban.

Dar nu trebuie să ne ducem după fentă. Ceva mai important unește aceste două grupuri politice: aversiunea față de sistemele liberale.

Merge această aversiune până la a îndemna la capitularea în fața Rusiei? Nu se poate exclude, judecând după postarea liderului AUR.

Citește și: Cum a început să se prăbușească România Mare: impactul morții Regelui Ferdinand și a premierului Ionel Brătianu

Este Claudiu Târziu un exaltat și un inconștient? Nu tocmai.

Este, în orice caz, departe de arhetipul băiatului agresiv de peluză, gata să se încaiere cu oricine.

Claudiu Târziu este un om inteligent, super-ideologizat și îndopat cu lecturile fundamentale ale dreptei și fundamentalismului religios. Nu are nimic în comun cu un demagog arțăgos, gălăgios și gol pe dinăuntru.

O face din convingere, este gata să facă ceea ce spune și nu glumește.

Să fim, așadar, cu băgare de seamă la ceea ce se ascunde sub aerul dumnealui bonom, de popă de țară.

Urmăriți PressHUB și pe Google News!

[td_block_11 custom_title="Related Article" limit="1" post_ids="328426"]
spot_imgspot_img
Ovidiu Nahoi
Ovidiu Nahoihttp://rfi.ro
Ovidiu Nahoi este redactor șef al Radio France Internationale România. A fost redactor-șef al publicațiilor „Historia“ și „Foreign Policy“ (2007-2010) și corespondent la Bruxelles pentru Adevărul, în perioada 2010-2012. A realizat emisiuni pe teme de politică internațională la The Money Channel și TVR. A realizat documentarul „La Răsărit de Europa“, în regiunea Bugeac și Odesa, în 2014, pentru The Money Channel. Este autor al cărții „Povestiri de peste Prut“, apărută în 2019 la Editura Seneca.
1 COMENTARIU
  1. Dl. Nahoi, ca jurnalist nu ar trebui sã fii purtãtorul de cuvânt al presedintelui Frantei, sau al altor psihopati care doresc razboi. Si sunt multi psihopati, care au uitat, dacã au stiut cumva cã Uniunea Europeana, printre multe alte teluri nobile, si-a propus mentinerea pacii, cresterea bunastarii cetãtenilor, nici de cum ceea ce propaga astazi obedienti Americii. Noroc ca vin alegerile si se va schimba totul! Si sa nu crezi cã doritorii de pace sunt toti extrémisti! Eu de exemplu, habar nu am cine este acest oricine care doreste pace, dar îi dau dreptate si nu am de gând sã mã amestec intr-o disputã creatã de America si sustinutã de asa zisi conducatori mai ales ca nici au fost alesi.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Distribuie articolul

spot_img

Știri de astăzi

Mai multe articole similare
Related

Candidatura ratată a domnului Iohannis la șefia NATO. Lecții deînvățat

Domnul Klaus Iohannis a fost candidat la funcția de...

Traficanții de arme n-ar trebui să se plângă de imigranții ilegali

Patru lucruri mari și late trec ilegal granița dintre...

Cei doi mari bolnavi

Cei doi mari bolnavi. Dezbaterea televizată de joi între...

Ciolacu și Ciucă sunt pe invers! Nu progresiști

V-am mai spus că pentru a avea o estimare...